Minder dan 150 woorden. Tussen de 300 en 600 woorden. Of toch 600 woorden of meer. Zoek online en er zijn volop theorieën over hoe lang een vacaturetekst moet zijn. Toch is het antwoord op die vraag niet zo eenvoudig. Hoe lang moet een vacaturetekst zijn? Dat hangt er maar net vanaf voor wie je schrijft en waar je publiceert.
Belangrijke factoren zijn bijvoorbeeld de doelgroep van je vacature, het soort functie en het platform waar je de vacature presenteert. Je wil de balans vinden tussen informeren en overtuigen. De lezer moet niet met vragen blijven zitten, maar ook niet afhaken door een grote lap tekst.
Er is een trend rondom vacatureteksten: hoe korter, hoe beter. Dat klinkt logisch. Mensen lezen steeds minder en vooral jonge generaties scannen een tekst alleen nog maar. Voor mensen die lezen vanaf een mobiel scherm moet je als werkgever snel de kern raken - en dat zijn de meeste mensen tegenwoordig.
Toch is te veel schrappen geen goed idee. Een vacaturetekst moet overtuigen. Een te magere tekst doet dat vaak niet. Volgens onderzoek van onder andere LinkedIn presteren vacatureteksten van ongeveer 300 tot 500 woorden het beste. Korter dan 300 woorden? Dan loop je het risico dat je tekst te oppervlakkig is. Boven de 600 woorden haken mensen juist weer sneller af op de lengte.
Een langere vacaturetekst is dus niet per se verkeerd. Sterker nog, als je op zoek bent naar een specialist of iemand voor een complexe functie, verwachten kandidaten vaak juist meer inhoud. Ze willen weten waar ze aan toe zijn, wat er van hen wordt verwacht en wat ze daarvoor terugkrijgen. Maar let op: hoe langer je tekst, hoe belangrijker dat hij prettig leest. Een lap tekst zonder structuur werkt niet, hoe interessant de inhoud ook is.
De opbouw speelt daarin een grote rol. Begin met de essentie; probeer je lezer gelijk te pakken. Schrijf je tekst "oprolbaar": het belangrijkste eerst, dan de details. Wie een tekst scant, pakt dan alsnog de belangrijkste informatie mee.
Onthoud: schrijven is schrappen. Kijk kritisch naar je tekst. Is elke zin en elk woord echt nodig? Of kan je nog iets missen? Heb je iets bijvoorbeeld dubbel verteld of breid je te ver uit? Laat die stukken weg.
Stem de lengte af op je doelgroep. Gen Z leest anders dan bijvoorbeeld millennials of Gen X. Ook maakt het uit in welke fase van zijn loopbaan de lezer zit.
Jonge generaties (zoals Gen Z) zijn gewend aan snelle content. Ze lezen anders dan andere generaties. Starters hebben vaak behoefte aan context: wat houdt de functie in en hoe ziet een werkdag eruit? Bij leidinggevende functies is het belangrijk om helder te maken welke verantwoordelijkheden bij de functie horen; ook dan heb je vaak meer tekst nodig.
Bepaal daarom voordat je begint met schrijven de doelgroep. Er is geen one-size-fits-all-benadering voor vacatureteksten.
Er is dus niet een oplossing die werkt voor elke doelgroep. Daarom is er ook geen magisch getal voor de lengte van je vacaturetekst. Houd als vuistregel een tekst van 400 tot 700 woorden aan. Dat geeft genoeg ruimte om inhoudelijk te zijn zonder dat je langdradig wordt.
Belangrijker dan het woordenaantal is de vraag: wat heb ik te zeggen over deze functie? Schrijf je vacaturetekst zo kort als het kan en zo lang als nodig is. Zorg vooral dat je prikkelt, al met de eerste zin. En informeer zonder te veel uit te breiden. Zo bereik je ongetwijfeld de perfecte kandidaat voor jouw organisatie.