Vacatureteksten die het Brein prikkelen: Neuromarketing

Vacatureteksten die het Brein prikkelen: Neuromarketing
Wil jij vacatureteksten schrijven die het brein op de juiste manier prikkelen? Dat gaat helemaal lukken met deze 10 tips.

Ons brein verwerkt informatie voor een groot deel onbewust. Dat geldt ook voor de vacatureteksten die we lezen. Deze onbewuste processen hebben ontzettend veel invloed op hoe we ons ergens bij voelen. Neurowetenschappers hebben bijvoorbeeld aangetoond dat ons brein dopamine afgeeft als we positieve woorden lezen.

Hoe het kan dat woorden zo’n grote invloed hebben op ons brein - en daarmee op de keuzes die we maken - leggen we uit in onderstaand artikel.

[url]Waarom hebben woorden zoveel invloed op ons brein?[/url]

In dit artikel geven we je 13 praktische tips om het brein van kandidaten te beïnvloeden met je vacaturetekst.

1. Vermijd negatieve woorden in je vacaturetekst

Woorden hebben kracht, zeggen ze weleens. Dat geldt niet alleen voor de woorden die we tegen onszelf zeggen, maar ook degene die we lezen. In je vacaturetekst doe je er daarom goed aan negatieve woorden te vermijden.

Staat er bijvoorbeeld een functie open die nogal veel van een kandidaat vraagt? Gebruik dan geen termen als 'veeleisende functie' of 'de kandidaat moet stressbestendig zijn'.

Zulke woorden schrikken mensen onbewust af, omdat ze iets dreigends in zich hebben. Wie zit er te wachten op een veeleisende baan waar je stress van krijgt?

2. Positieve woorden roepen goed gevoel op

Het tegenovergestelde is ook waar. Het lezen van positieve woorden geeft ons een goed gevoel, evenals woorden die mensen het gevoel geven capabel te zijn. Laten we die veeleisende functie er weer eens bijpakken. Hoe kun je die dan wel omschrijven?

Met woorden als 'uitdagend', 'veelzijdig', 'verantwoordelijk' en 'snel kunnen schakelen' zeg je eigenlijk hetzelfde, maar vermijd je negatieve connotaties. In plaats daarvan speel je in op mensen hun kwaliteiten (snel kunnen schakelen) en aspecten die de baan interessant maken.

3. Maak de takenlijst niet te specifiek

Uit onderzoek, gepubliceerd in het Journal of Competetiveness, blijkt dat mensen minder snel geneigd zijn te reageren als de takenlijst in de vacature te specifiek is. De kans is groot dat mensen denken: 'Oh, dit kan ik allemaal niet' of 'Zoiets heb ik nooit eerder gedaan'.

Neem in je vacature daarom geen uitgebreide takenlijst op, maar focus je op de verantwoordelijkheden die iemand krijgt. Daarbinnen vallen automatisch ook de taken die iemand moet uitvoeren. Het voordeel van deze strategie is dat je mensen niet afschrikt.

Voorbeeld

Niet dit: Het maken van een nieuwsbrief in programma x.
Maar dit: Je bent verantwoordelijk voor interne en externe communicatie.

Niet dit: Agendapunten beheren en vergaderingen notuleren.
Maar dit: Je bent de directe ondersteuning van de directie.

4. Gebruik inclusieve taal om iedereen aan te spreken

Bepaalde woorden laten duidelijk iets zien van je bedrijfscultuur, misschien zonder dat je het doorhebt. Zo blijkt uit onderzoek van Stanford University dat bepaalde woorden vooral mannen of juist vrouwen aanspreken. Dat kan mensen er (onbewust) van weerhouden om te reageren.

Zo solliciteren vrouwen minder snel op vacatures als daarin woorden als 'competitief', 'daadkrachtig' en 'onbevreesd' staan. We bedoelen absoluut niet dat vrouwen deze dingen niet kunnen zijn. Het gaat erom dat deze van oudsher 'mannelijke woorden' onbewust een bepaalde boodschap uitstralen. Vrouwen hebben daardoor eerder het gevoel niet bij het bedrijf te passen.

Andersom geldt dat mannen zich minder aangesproken kunnen voelen door van oudsher 'vrouwelijke woorden', zoals 'ondersteunend', 'zorgzaam' en 'geduldig'. Nogmaals, niet omdat mannen dit niet zijn, maar omdat ze (onbewust) het gevoel kunnen krijgen dat dit een 'vrouwelijke rol' is.

Wees je dus bewust van de woorden die je kiest. Anders kun je (onbedoeld) een minder diverse pool mensen aanspreken.

5. Creëer een band met je kandidaat

Ons brein wordt blij als we een vorm van connectie ervaren, dus maak daar gebruik van in je vacatureteksten. Je kunt een band met je lezer creeren door hem of haar direct aan te spreken. Spreek niet over 'de kandidaat' maar over 'jij/je'.

Vergelijk deze zinnen eens met elkaar

'Je komt in een gezellig team van 20 man te werken.'
'De kandidaat wordt onderdeel van een team van 20 man.'

Wat werkt beter? Die eerste, toch?

6. Maak de vacaturetekst persoonlijk en vriendelijk

Als potentiële sollicitanten de vacature doornemen, schetsen ze in hun hersenen een beeld van hoe de organisatie in elkaar steekt. Als de communicatiestijl persoonlijk, vriendelijk en sociaal is, krijgen ze een warmer gevoel bij het bedrijf. Dat vergroot de kans dat ze op de sollicitatieknop drukken, blijkt uit eerdergenoemd onderzoek van Stanford.

7. Prikkel het brein met salarisinformatie

Dit is één van de grootste afknappers in vacatureteksten: geen informatie over het salaris. Mensen houden van duidelijkheid. Keer op keer blijkt uit onderzoek dat het niet noemen van een salaris de kans verkleint dat mensen reageren. Wees dus direct eerlijk over wat je kunt bieden als je mensen wil verleiden op de knop te klikken.

8. Noem de werk-privébalans

Zeker jongere generaties zijn eerder geneigd op de sollicitatieknop te klikken als ze merken dat het bedrijf de werk-privébalans serieus neemt. Dat doe je niet alleen door letterlijk dat woord te gebruiken, maar door concrete voorbeelden te geven waar dat uit blijkt.

Mogen ze eerder naar huis als het werk erop zit? Doe je niet moeilijk over je reistijd als werktijd gebruiken? Mogen ze grotendeels zelf hun uren bepalen? Noem het in je vacaturetekst.

9. De rol van humor in je vacature

Kun jij je de vacature van reclamebureau De Vloer nog herinneren? Zij zochten in 2018 iemand 'om dagelijks "Ik doe hier godverdomme alles" te mompelen'. De vacature ging helemaal viraal en binnen no-time hadden ze iemand gevonden.

Dat laatste is volgens onderzoek geen garantie als je humor in je vacature gebruikt, maar wel dat meer mensen uit zichzelf de vacature delen. En dat vergroot weer de kans dat mensen je vacature zien. Wees dus niet bang om in te spelen op ons gevoel voor humor.

10. Het brein houdt van simpel

Ons brein krijgt op een dag zoveel informatie te verwerken, dat we het amper bij kunnen houden. Deze information overload kan ertoe leiden dat we intens afgeleid raken. Dat wil je niet, als mensen op het punt staan te reageren op je openstaande vacature.

Houd het daarom makkelijk voor het brein van je potentiële kandidaten:

  • Gebruik korte zinnen.
  • Schrijf heldere taal.
  • Gebruik geen onnodig vakjargon.
  • Noem alleen de 3 tot 5 belangrijkste eisen voor de functie.

11. Gebruik de juiste kleuren

Kleurgebruik in je vacature is ontzettend belangrijk. Iedere kleur brengt namelijk (onbewust) een boodschap over. Rood en oranje zetten mensen in actie - en zijn dus een goede keus voor de knoppen waar mensen op moeten drukken, om maar een voorbeeld te noemen.

Voor alle tips lees je ons artikel over hoe je kleur kunt inzetten in je vacaturetekst.

12. Maak gebruik van FOMO

Je wil deze kans om te solliciteren toch niet missen? Bepaalde zinnen geven kandidaten een FOMO-gevoel: Fear of Missing Out. Je kunt kunt dit psychologische principe goed gebruiken in je vacaturetekst.

Hoe? Daarover lees je meer in ons artikel over FOMO en de vacaturetekst.

13. Zet nudging, framing en priming in

Met een paar subtiele psychologische tweaks kun je met je vacaturetekst het brein van je kandidaat beïnvloeden. Met het juiste woordgebruik kun je kandidaten (onbewust) overhalen om te reageren. In ons artikel over framing, nudging en priming lees je precies hoe dat moet.

Hopelijk helpen deze 13 tips je verder om de perfecte vacaturetekst voor het brein van je kandidaten te schrijven.

Geschreven door
Roeliene Bos
Redacteur & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Vacature schrijven voor een Werkvoorbereider

Een vacature voor een werkvoorbereider is duidelijk over het werk, de projecten en het team waarin iemand terechtkomt.

Vacature schrijven voor een Verzorgende IG

Een vacature voor Verzorgende IG vertelt wat de zorgtaken zijn, met welke doelgroep je organisatie werkt en wat jij als werkgever te bieden hebt.

Vacature schrijven voor een Verpleegkundige

Een duidelijke vacature voor een verpleegkundige trekt zorgprofessionals aan die passen bij jouw team, diensten en specialisatie.

Hoe schrijf je een Vacature voor een Timmerman?

Een vacature voor een timmerman begint met duidelijke taal en respect voor vakmanschap. Dat kun je uitstralen met een goed geschreven tekst.

Vacature schrijven voor een Software Engineer

Een vacature voor een software engineer bevat alle belangrijke details over de technische vaardigheden die je zoekt.

Hoe schrijf je een Vacature voor een Schilder?

Met een duidelijke vacature trek je schilders aan die passen bij jouw projecten, of het nu om nieuwbouw, renovatie of onderhoud gaat.
 
check