Is Reistijd Werktijd?

Is Reistijd Werktijd?
Officieel is reistijd geen werktijd. Voor de uren die je reist van je woning naar je werk, word je dus ook niet betaald. Toch zijn er uitzonderingen.

Wanneer is reistijd geen werktijd?

Als je van je woning naar je werk gaat, is reistijd geen werktijd. Het reizen van de woning naar de werklocatie noemen we ook wel ‘woon-werkverkeer’. Je werkgever geeft je ook niet expliciet de opdracht om tijdens je reis werkzaamheden uit te voeren.

Tip! Denk dus aan je maximale reistijd

Denk altijd goed na over je maximale reistijd voor je aan een nieuwe baan begint. Wat is voor jou een acceptabele reistijd en wat niet? Dit is voor iedereen verschillend, maar we geven wel even een voorbeeld om over na te denken.
  • Je werkt acht uur per dag. Deze uren zijn betaald.
  • Je reist twee uur heen en twee uur terug naar je werk. Deze uren worden niet betaald.
  • In totaal ben je dus twaalf uur per dag actief in het kader van je werk. Terwijl je maar voor acht uur betaald wordt. Ga dus goed na of het aantal uren die voor je eigen rekening komen het waard zijn.

Wanneer is reistijd wel werktijd?

Reistijd is wel werktijd als je in opdracht van je werkgever taken moet uitvoeren tijdens het reizen. Maar wat kunnen dit voor taken zijn? We nemen wat specifieke situaties onder de loep.
  1. Je werkt als je in de trein reist. Dit heb je vooraf afgesproken met je werkgever.
  2. Je werkt vanuit huis. Van daaruit reis je vaak naar klanten toe. Al deze reizen gelden als werktijd.
  3. Je moet van je werkgever met de bedrijfsauto onderweg een collega oppikken. Voor de collega die je oppikt, geldt deze reis niet als werktijd.
  4. Je hebt één of meer werkadressen naast je standaard werklocatie. Alle ritten van je standaard werklocatie naar de andere werkadressen vallen onder werktijd.
  5. Je voert taken uit tijdens het reizen tussen je woning en je werk. Dit komt vaak voor bij beroepen waarvoor je veel op pad moet. Denk bijvoorbeeld aan een vertegenwoordiger.

Let ook op de Arbeidstijdenwet: maak niet te veel uren!

In de Arbeidstijdenwet staat hoeveel uren je maximaal per dag of per week mag maken. Ook staat in de wet op hoeveel pauzes je recht hebt. Nu kan het heel verleidelijk zijn om (door) te werken in je reistijd, maar je loopt ook het risico dat je daardoor meer uren maakt dan gezond voor je is.

Lees daarom ook even ons artikel ‘Heb je recht op loon tijdens je pauze[1] ’. Hier vind je nog meer informatie over de Arbeidstijdenwet.

Kun je nieuwe afspraken maken met je werkgever?

Misschien ben je niet tevreden met de verdeling van de reistijd en de werktijd. Of je wilt minder of juist meer werken onder reistijd. Wat je ook wilt, overleg dit altijd met je werkgever. Komen jullie tot een afspraak? Laat die dan altijd op papier zetten, bijvoorbeeld als toevoeging op je arbeidscontract.

Grijs gebied? Check altijd je arbeidscontract of cao

Misschien maak je reizen waarvan je niet zeker weet of die als werktijd gelden. Check in dat geval altijd wat daarover je arbeidscontract of cao staat. Kom je de juiste informatie niet tegen? Vraag dan aan je leidinggevende of aan de afdeling Personeelszaken (HR) hoe het precies zit.
Geschreven door
Inge Stakenborg
Redacteur & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Hoe vaak mag je Werkgever je Arbeidscontract verlengen?

Je hebt een tijdelijk contract gekregen. Maar de vraag is nu wel: hoe vaak mag je werkgever dit contract verlengen? Deze regels geven je houvast.
Inge Stakenborg 7 mei 2024

Wat is een Concurrentiebeding en wanneer krijg je dit?

Een concurrentiebeding verbiedt je om na je baan hetzelfde werk voor een concurrent te doen. Teken echter niet zomaar en lees dit eerst goed door.
Inge Stakenborg 7 mei 2024

Wat is een Geheimhoudingsverklaring?

In een geheimhoudingsverklaring beloof je jouw werkgever om geen bedrijfsgeheimen openbaar te maken. Hoe werkt dit precies en wat zijn de regels?
Inge Stakenborg 7 mei 2024

Wat is Calamiteitenverlof en wat valt eronder?

Calamiteitenverlof of kort verzuimverlof betekent dat je voor een korte periode verlof mag opnemen. Maar wat valt precies onder dit type verlof?
Inge Stakenborg 7 mei 2024

Vanaf welke Leeftijd mag je werken?

Vanaf je 13e mag je werken, maar dit betekent niet dat je alle soorten werk mag doen. Ontdek welke bijbanen je wél mag hebben als je onder de 18 bent...
Inge Stakenborg 9 apr 2024

Welke Gegevens mag je Werkgever over je verzamelen?

Je werkgever verzamelt bepaalde gegevens van je, bijvoorbeeld voor je loonstrook. Maar welke gegevens mag hij of zij verzamelen? En welke niet?
Inge Stakenborg 9 apr 2024
 
check