Wat is Calamiteitenverlof en wat valt eronder?

Wat is Calamiteitenverlof en wat valt eronder?
Calamiteitenverlof of kort verzuimverlof betekent dat je voor een korte periode verlof mag opnemen. Maar wat valt precies onder dit type verlof?

Wanneer mag je calamiteitenverlof opnemen?

Je moet vrij nemen voor een dringende of onverwachte privékwestie. Voor een spoedgeval dus. Je hebt zelfs wettelijk recht op verlof om er te kunnen zijn voor het spoedgeval. Dit heet dan specifiek calamiteitenverlof of kort verzuimverlof. Maar wat zijn eventuele noodgevallen waarvoor je dit type verlof kunt opnemen?

  1. Je partner gaat bevallen.
  2. Je moet aangifte doen van de geboorte bij de gemeente.
  3. Je moet met spoed naar de dokter of de tandarts.
  4. Je moet een familielid naar de dokter of tandarts brengen.
  5. Je partner of ander direct familielid overlijdt.
  6. In je woning is brand of er is een waterleiding kapot.
  7. Je krijgt bericht over een inbraak of andere misdaad in je woning.
  8. Je moet naar het stembureau en dat kan alleen onder werktijd.
  9. Je moet voor de rechtbank verschijnen en dat kan alleen onder werktijd.

Wat valt niet onder kort verzuimverlof?

Je kunt geen kort verzuimverlof opnemen in deze gevallen:

  1. Je moet naar de dokter en dit kan alleen tijdens de werkuren. Het is ook geen spoed. In dit geval neem je bijzonder verlof op.
  2. Iemand die geen partner of bloedverwant van je is, overlijdt. Ook hiervoor kun je geen calamiteitenverlof opnemen.

Zorg je voor een langere periode voor een zieke naaste? De eerste keer dat er iets gebeurt, valt onder calamiteitenverlof. Daarna valt de situatie onder kortdurend of langdurend zorgverlof.

Is calamiteitenverlof hetzelfde als buitengewoon verlof?

Nee. Calamiteitenverlof krijg je bij een spoedgeval. Bij buitengewoon verlof krijg je vrij voor een speciale gelegenheid dat geen spoedgeval is, zoals een rijexamen, een huwelijk of een verhuizing.

Hoe en wanneer meld je kort verzuimverlof?

Je hebt een meldingsplicht. Dus als je je werkplek moet verlaten voor een noodgeval, dan moet je dit altijd melden bij je werkgever. Zomaar thuisblijven zonder bericht mag ook niet, ook al speelt er iets dringends. Geef ook meteen aan hoelang het verlof ongeveer gaat duren: je werkgever weet dan in elk geval wat hij of zij kan verwachten.

Overleg samen met je werkgever over een redelijke duur van het verzuim.icon-quote-end.svg

Hoelang duurt het calamiteitenverlof?

Het calamiteitenverlof valt onder de Wet Arbeid en Zorg (WAZO). Deze wet geeft geen minimum of maximum duur op voor kort verzuimverlof. In de praktijk komt de duur wel neer op een paar uur of een paar dagen, maar dat is afhankelijk van de situatie. Het regelen van een begrafenis neemt immers meer tijd in beslag dan een bezoek aan een stembureau. Overleg samen met je werkgever over een duur die redelijk is voor de situatie.

Is je werkgever verplicht om je calamiteitenverlof te gunnen?

Gaat het om een redelijk verzoek om verlof te krijgen? Je werkgever mag dit verzoek dan niet weigeren. Wil je snel even naar de supermarkt, omdat je eerder vergeten bent om boodschappen te doen? Dit is natuurlijk géén redelijk verzoek tot kort verzuimverlof.

Mag je werkgever om bewijs vragen voor het verlof?

Als de calamiteit achter de rug is, mag je werkgever je om bewijs vragen voor het kort verzuimverlof. Met dit bewijs geef je aan dat het verlof nodig was. Je laat bijvoorbeeld een doktersverklaring, een overlijdensbericht of foto’s van je uitgebrande woning zien.

Betaalt je werkgever je salaris door tijdens het kort verzuimverlof?

Je hebt recht op doorbetaling van je salaris tijdens het kort verzuimverlof. Dit geldt voor parttimers, fulltimers, uitzendmedewerkers en vakantiekrachten.

Val je onder een cao? Check die altijd eerst, want daarin kunnen nét wat andere regels staan over de doorbetaling van je loon. Sommige bedrijven trekken namelijk kort verzuimverlof af van je vakantiedagen, hierover zo meer.

Verder geldt voor het recht op doorbetaling dat je je werkgever zo snel mogelijk laat weten dat je calamiteitenverlof opneemt.

Regels in een cao gelden altijd, ongeacht wat de wet verder zegt over calamiteitenverlof.

Trekt een werkgever calamiteitenverlof van vakantiedagen af?

In principe hoef je geen wettelijke vakantiedagen in te leveren. Een bedrijf mag eventueel wel verlofuren- of dagen van je bovenwettelijke vakantiedagen aftrekken, maar alleen als dit in de cao is vastgelegd. Bovendien moet jij daar als werknemer expliciet toestemming voor geven.

Bedrijfsregels opzoeken over calamiteitenverlof

Je bedrijf heeft regels over calamiteitenverlof in drie mogelijke documenten staan, namelijk:

  1. Je arbeidscontract
  2. Je cao
  3. Je personeelshandleiding

Vooral in de laatste twee documenten staat vaak het kopje ‘Verzuimbeleid’. Daaronder vind je alle regels terug over alle soorten verlof. Je weet dan ook wanneer je, volgens jouw bedrijf, precies recht hebt op calamiteitenverlof. Heb je nog vragen? Stel ze dan aan je direct leidinggevende of aan een medewerker bij de HR-afdeling van je bedrijf.

Geschreven door
Inge Stakenborg
Redacteur & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Mag je Werkgever je bellen als je ziek bent?

Je werkgever mag je bellen als je ziek bent, maar hier zitten grenzen aan. Want wat zijn je rechten op dit vlak? Duik in deze uitleg en je weet het.
Inge Stakenborg 9 apr 2024

Hoelang heb je Recht op een Ziektewetuitkering?

Een ziektewetuitkering is een bedrag dat je van het UWV krijgt als je ziek wordt. Maar hoelang heb je recht op deze uitkering? Bekijk de overzichten.
Inge Stakenborg 23 mrt 2024

Verschillen Verlof bij Zwangerschap, Geboorte en Ouderschap

Wat zijn de verschillen tussen zwangerschapsverlof, bevallingsverlof, geboorteverlof en ouderschapsverlof? Bekijk ze in één oogopslag.
Inge Stakenborg 23 mrt 2024

Hoelang heb je Recht op Ouderschapsverlof?

Je hebt recht op ouderschapsverlof tot je kind acht jaar oud is, maar in de tussentijd kan er veel gebeuren. Bekijk daarom je rechten en opties.
Inge Stakenborg 23 mrt 2024

Hoelang heb je Recht op Zwangerschapsverlof?

Je krijgt zwangerschapsverlof voordat je van je kindje bevalt. Maar hoelang heb je recht op dit verlof? Bevallingsverlof hoort hier namelijk ook bij!
Inge Stakenborg 23 mrt 2024

Hoelang heb je Recht op Geboorteverlof?

Geboorteverlof betekent dat je vrije uren krijgt als je partner is bevallen van een kindje. Maar hoelang heb je eigenlijk recht op geboorteverlof?
Inge Stakenborg 23 mrt 2024
 
check