Hoelang heb je Recht op Zwangerschapsverlof?

Hoelang heb je Recht op Zwangerschapsverlof?
Je krijgt zwangerschapsverlof voordat je van je kindje bevalt. Maar hoelang heb je recht op dit verlof? Bevallingsverlof hoort hier namelijk ook bij!

Wettelijke duur van je zwangerschapsverlof

Je hebt recht op zes weken zwangerschapsverlof. Hierna heb je recht op bevallingsverlof. Dit verlof duurt tien weken. Ga dus uit van een totaal aan zestien weken verlof.

Maar let op: het kan gebeuren dat de verdeling van de weken tussen de twee soorten verlof anders wordt. Bijvoorbeeld als je kindje vroeger of later komt dan gepland. Dit leggen we verderop uit.

Wanneer start je zwangerschapsverlof?

Je zwangerschapsverlof kan op twee manieren van start gaan.
  1. Tel zes weken terug vanaf de uitgerekende bevallingsdatum. De datum waarop je uitkomt is de startdatum van je zwangerschapsverlof.
  2. Je mag ook later met zwangerschapsverlof gaan, maar je moet uiterlijk vier weken voor de geplande bevalling met verlof. Deze vier weken zijn ook echt wettelijk verplicht.

Hoe mag je zwangerschapsverlof opnemen?

Bij het opnemen van zwangerschapsverlof zijn twee situaties mogelijk:

1. Je stopt zes weken voor de uitgerekende bevallingsdatum
In deze periode werk je dus niet. De duur van je bevallingsverlof blijft dan tien weken.

2. Je stopt vier weken voor de uitgerekende bevallingsdatum
Je bent sowieso wettelijk verplicht om vier weken voor de uitgerekende bevallingsdatum te stoppen met je werk. Maar dit betekent wel dat je twee weken zwangerschapsverlof overhoudt. Goed nieuws: deze weken mag je optellen bij je bevallingsverlof. In plaats van de wettelijke tien weken, krijg je dan twaalf weken bevallingsverlof.

Mijn baby komt te vroeg. Hoeveel uren verlof heb ik dan?

Je hebt sowieso altijd recht op 16 weken verlof in totaal (zwangerschapsverlof plus bevallingsverlof).

Voorbeeld: je baby komt een week eerder dan verwacht. Je hebt dan vijf weken zwangerschapsverlof gehad. De overgebleven week tel je op bij je bevallingsverlof. Die duurt dan elf weken in plaats van tien.

Mijn baby komt later dan verwacht. Hoeveel uren verlof heb ik dan?

In dit geval krijg je meer bevallingsverlof dan de wettelijke tien weken.

Voorbeeld: je baby komt twee weken later dan verwacht. Je hebt dan al zes plus nog twee weken zwangerschapsverlof gehad (acht weken dus). De twee extra weken hoef je niet af te trekken van je bevallingsverlof. Sterker nog, je bevallingsverlof blijft tien weken. In totaal komt dit neer op achttien weken verlof.

Feestdagen tijdens zwangerschapsverlof: is dit extra verlof?

Je zwangerschapsverlof start op een feestdag of er vallen feestdagen binnen je verlofperiode. De vraag is dan of je een feestdag als extra vrije dag mag ‘aantikken’ en dus op een ander moment mag opnemen. Helaas zegt de wet dat dit niet mag, maar in je cao kan dit anders bepaald zijn. Je mag dan volgen wat er in je cao staat.

Let ook op wat je cao zegt over zwangerschapsverlof

Hierboven staan vooral de wettelijke regels beschreven. Toch kan het zijn dat er in je cao (of arbeidscontract) andere regels staan over (het opnemen van) zwangerschapsverlof. Neem dus altijd je contract of cao even door op bepalingen. Is er iets niet duidelijk in het document of staat er iets niet in? Vraag je werkgever dan om meer informatie.
Geschreven door
Inge Stakenborg
Redacteur @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Primaire en Secundaire Arbeidsvoorwaarden toegelicht

Werk gevonden? Vergeet niet met je nieuwe werkgever te onderhandelen over de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden in je contract.
Michiel van der Avoird 21 aug 2020

Ontslagbrief Schrijven | 6 tips & voorbeeld

Een ontslagbrief schrijven doe je niet lichtvaardig. Wil je je baan en werkgever met een gerust hart verlaten? Gebruik deze leidraad.
Michiel van der Avoird 23 aug 2020

Auto van de Zaak? Dit zijn jouw Rechten en Plichten

Wat zijn je rechten en plichten als je in een auto van de zaak rijdt? Leer meteen meer over het gebruik, het onderhoud, de verzekering en de aansprake...
Inge Stakenborg 17 nov 2023

Hoe meld je je Ziek op een goede Manier?

Je voelt je ziek en je bent dus niet in staat om te werken. Natuurlijk moet je werkgever dit weten, maar hoe licht je die in op een goede manier?
Inge Stakenborg 4 jan 2024

Vast contract, tijdelijk contract of flexwerk? | FAQ

Welke soorten arbeidsovereenkomsten zijn er? Wanneer gaat een tijdelijk dienstverband over in een vast contract? Wat is een oproepkracht eigenlijk?
Michiel van der Avoird 26 jun 2020

Arbeidsovereenkomst | Definitie, soorten & inhoud

Wanneer is er sprake van een arbeidsovereenkomst? Vast contract of tijdelijk dienstverband? Is een mondelinge overeenkomst ook geldig?
Michiel van der Avoird 29 jun 2020
 
check