Verschillen Verlof bij Zwangerschap, Geboorte en Ouderschap

Verschillen Verlof bij Zwangerschap, Geboorte en Ouderschap
Wat zijn de verschillen tussen zwangerschapsverlof, bevallingsverlof, geboorteverlof en ouderschapsverlof? Bekijk ze in één oogopslag.

Als je een kind verwacht, dan hebben jij en jouw (eventuele) partner voldoende tijd nodig voor de voorbereiding (de zwangerschap), de bevalling en de periode na de bevalling. En afhankelijk van deze periodes kun je bij je werkgever de volgende soorten verlof aanvragen:

Wat zijn precies de verschillen tussen deze vormen van verlof? Bekijk hiervoor de volgende overzichten.

Voor wie geldt welk verlof?

Soort verlof Voor wie?
Zwangerschapsverlof Zwangere (werkende) vrouwen.
Bevallingsverlof (Werkende) vrouwen die net zijn bevallen.
Geboorteverlof Partner van de moeder van het kind.
Ouderschapsverlof Voor beide ouders.

Wanneer start het verlof?

Soort verlof Startmoment
Zwangerschapsverlof Zes weken voor de datum van de uitgerekende bevalling. Maar wettelijk minimaal vier weken.
Bevallingsverlof De dag na de bevalling.
Geboorteverlof Vanaf het moment dat je partner gaat bevallen.
Ouderschapsverlof Vanaf de geboorte van je kind. Je krijgt voor elk kind apart ouderschapsverlof.

Hoelang duurt het verlof (zonder aanvullend verlof)?

Soort verlof Duur (maximaal)
Zwangerschapsverlof Zes weken. Maar na de bevalling heb je nog recht op bevallingsverlof.
Bevallingsverlof Tien weken. Ook als je kindje later komt dan verwacht.
Geboorteverlof Eén keer het aantal uren dat je wekelijks werkt. Dus als je 40 uur per week werkt, mag je 40 uur geboorteverlof opnemen.
Ouderschapsverlof Je mag 26 keer per uur dat je per week werkt dit verlof opnemen. Werk je 40 uur per week? Dan krijg je per kind (40x26) = 1040 uur verlof tot het kind acht jaar oud is.

Hoe neem je het verlof op?

Soort verlof Vorm van opname verlof
Zwangerschapsverlof Je werkt niet tijdens je zwangerschapsverlof. Je mag echter wel kiezen wanneer je het verlof laat ingaan, als je in elk geval maar vier weken voor de bevalling het verlof opneemt. Dit is zelfs wettelijk verplicht.
Bevallingsverlof Je bent verplicht om zes weken achter elkaar bevallingsverlof op te nemen. Er blijven dan nog vier weken over. Die mag je, in overleg met je werkgever, verspreid opnemen over een periode van 30 weken.
Geboorteverlof Je mag de verlofuren achter elkaar opnemen of verspreiden. Deze uren moet je binnen vier weken gebruiken.
Ouderschapsverlof Je mag alle uren achter elkaar opmaken. Je mag de uren ook verspreiden over een langere periode. Maar let op: je werkgever mag bezwaar maken tegen je verdeling van je uren als die denkt dat de werkzaamheden daarmee in gevaar komen.

Is het verlof betaald of onbetaald?

Soort verlof Doorbetaling loon
Zwangerschapsverlof Ja. Dit gaat via een zwangerschapsuitkering. Je werkgever krijgt deze uitkering, maar betaalt jou het volle loon.
Bevallingsverlof Ja. Dit gaat via een bevallingsuitkering. Je werkgever krijgt deze uitkering, maar betaalt jou je volledige loon.
Geboorteverlof Ja. Je werkgever betaalt je loon door.
Ouderschapsverlof Ja, deels. Je hebt recht op 9 weken gedeeltelijke betaling. Je krijgt dan 70% van je loon.

Voor welke soorten verlof is aanvullend verlof mogelijk?

Soort verlof Aanvullend verlof mogelijk?
Zwangerschapsverlof Ja en nee. Bevallingsverlof is namelijk al het aanvullende verlof op zwangerschapsverlof. En op bevallingverlof kan ook nog aanvullend verlof mogelijk zijn.
Bevallingsverlof Ja. Als je kind langer dan een week in het ziekenhuis heeft gelegen, heb je misschien recht op extra bevallingsverlof om thuis (verder) voor je kind te zorgen.
Geboorteverlof Ja. Je mag aanvullend geboorteverlof aanvragen. Het gaat hier om maximaal vijf extra weken. Je krijgt dan wat extra tijd om te wennen aan (het nieuwe leven met) je kindje.
Ouderschapsverlof Nee. Maar als je meerdere kinderen hebt, mag je voor elk kind tegelijk ouderschapsverlof opnemen. Dit kan van pas komen als je in een bepaalde periode even wat meer tijd nodig hebt. Let wel: je krijgt dus geen extra uren, maar je kunt de uren die je al hebt wel zelf slim verdelen.
Geschreven door
Inge Stakenborg
Redacteur @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Primaire en Secundaire Arbeidsvoorwaarden toegelicht

Werk gevonden? Vergeet niet met je nieuwe werkgever te onderhandelen over de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden in je contract.
Michiel van der Avoird 21 aug 2020

Ontslagbrief Schrijven | 6 tips & voorbeeld

Een ontslagbrief schrijven doe je niet lichtvaardig. Wil je je baan en werkgever met een gerust hart verlaten? Gebruik deze leidraad.
Michiel van der Avoird 23 aug 2020

Auto van de Zaak? Dit zijn jouw Rechten en Plichten

Wat zijn je rechten en plichten als je in een auto van de zaak rijdt? Leer meteen meer over het gebruik, het onderhoud, de verzekering en de aansprake...
Inge Stakenborg 17 nov 2023

Hoe meld je je Ziek op een goede Manier?

Je voelt je ziek en je bent dus niet in staat om te werken. Natuurlijk moet je werkgever dit weten, maar hoe licht je die in op een goede manier?
Inge Stakenborg 4 jan 2024

Vast contract, tijdelijk contract of flexwerk? | FAQ

Welke soorten arbeidsovereenkomsten zijn er? Wanneer gaat een tijdelijk dienstverband over in een vast contract? Wat is een oproepkracht eigenlijk?
Michiel van der Avoird 26 jun 2020

Arbeidsovereenkomst | Definitie, soorten & inhoud

Wanneer is er sprake van een arbeidsovereenkomst? Vast contract of tijdelijk dienstverband? Is een mondelinge overeenkomst ook geldig?
Michiel van der Avoird 29 jun 2020
 
check