Hoelang heb je Recht op Bevallingsverlof?

Hoelang heb je Recht op Bevallingsverlof?
Je hebt wettelijk recht op tien weken bevallingsverlof. Maar deze duur kan door omstandigheden veranderen. Bekijk daarom ook welke afwijkingen gelden.

Mijn kind komt eerder dan gepland. Hoe bereken ik dan de duur?

Als je kind eerder komt dan verwacht, is er dus sprake van een kortere zwangerschapsverlof. Een voorbeeld: je bevalt een week eerder dan de uitgerekende datum. Je telt dan een extra week bij je bevallingsverlof.

Mijn kind komt later dan gepland. Hoe bereken ik dan de duur?

Als je kind later komt dan verwacht, dan tel je de dagen tussen de daadwerkelijke geboortedag en de uitgerekende datum. Deze dagen (of weken) tel je op bij je bevallingsverlof.

Kan mijn bevallingsverlof worden verlengd?

Ja. Bijvoorbeeld door het later bevallen dan gepland, zoals hierboven staat. Maar er kunnen nog twee andere redenen zijn voor verlenging van je bevallingsverlof.

1. Kortere zwangerschapsverlof door eigen keuze
Je hebt recht op zes weken zwangerschapsverlof, maar het kan zijn dat je pas vier weken voor de geboorte dit verlof opneemt. Er blijven dan twee weken over als ‘tegoed’. Deze weken mag je dan bij je bevallingsverlof optellen. Je krijgt dan twaalf weken in plaats van de gebruikelijke tien. Het totaal aan zwangerschapsverlof plus bevallingsverlof blijft dan ook nog steeds 16 weken.

2. Extra zorgtijd voor je kind
Je kind moet na de bevalling misschien een poosje in het ziekenhuis verblijven. De eerste week dat je kind in het ziekenhuis ligt, geldt als eigen tijd. Ligt je kind een tweede week in het ziekenhuis, dan heb je waarschijnlijk recht op een extra week bevallingsverlof. Het is ook mogelijk dat je extra verlof krijgt omdat je je kind thuis (verder) moet verzorgen bij terugkomst uit het ziekenhuis.

In mijn bevallingsverlof zitten feestdagen. Gelden die als apart verlof?

Nee. De eerste zes weken moet je namelijk verplicht achter elkaar zwangerschapsverlof opnemen. Als er binnen die zes weken feestdagen voorkomen, dan kun je die dagen niet achteraf als extra verlof opeisen.

Misschien een troost: volgens sommige cao’s is dit laatste juist wél mogelijk, maar dan moet dat ook echt als vaste regel in je cao staan. Val je onder een cao? Check dan altijd vooraf op bepalingen over je bevallingsverlof en feestdagen. Je weet maar nooit!
Geschreven door
Inge Stakenborg
Redacteur @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Primaire en Secundaire Arbeidsvoorwaarden toegelicht

Werk gevonden? Vergeet niet met je nieuwe werkgever te onderhandelen over de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden in je contract.
Michiel van der Avoird 21 aug 2020

Ontslagbrief Schrijven | 6 tips & voorbeeld

Een ontslagbrief schrijven doe je niet lichtvaardig. Wil je je baan en werkgever met een gerust hart verlaten? Gebruik deze leidraad.
Michiel van der Avoird 23 aug 2020

Hoe meld je je Ziek op een goede Manier?

Je voelt je ziek en je bent dus niet in staat om te werken. Natuurlijk moet je werkgever dit weten, maar hoe licht je die in op een goede manier?
Inge Stakenborg 4 jan 2024

Auto van de Zaak? Dit zijn jouw Rechten en Plichten

Wat zijn je rechten en plichten als je in een auto van de zaak rijdt? Leer meteen meer over het gebruik, het onderhoud, de verzekering en de aansprake...
Inge Stakenborg 17 nov 2023

Vast contract, tijdelijk contract of flexwerk? | FAQ

Welke soorten arbeidsovereenkomsten zijn er? Wanneer gaat een tijdelijk dienstverband over in een vast contract? Wat is een oproepkracht eigenlijk?
Michiel van der Avoird 26 jun 2020

Arbeidsovereenkomst | Definitie, soorten & inhoud

Wanneer is er sprake van een arbeidsovereenkomst? Vast contract of tijdelijk dienstverband? Is een mondelinge overeenkomst ook geldig?
Michiel van der Avoird 29 jun 2020
 
check