Auto van de Zaak? Dit zijn jouw Rechten en Plichten

Auto van de Zaak? Dit zijn jouw Rechten en Plichten

Wat zijn je rechten en plichten als je in een auto van de zaak rijdt? Leer meteen meer over het gebruik, het onderhoud, de verzekering en de aansprakelijkheid.

Heb ik altijd recht op een auto van de zaak?

Je werkgever bepaalt of je recht hebt op een auto van de zaak. Moet je veel op pad voor je werk, dan is de kans best groot dat je een zakelijke auto toegewezen krijgt. Bedenk wel dat een werkgever niet verplicht is om je een auto van de zaak aan te bieden.

Het krijgen van een auto van de zaak is dus geen recht. Wel is het vaak onderdeel van de secundaire arbeidsvoorwaarden van de werknemer. Maak hier goede afspraken over met je werkgever als je samen een overeenkomst afsluit.

Ik krijg een auto van de zaak. Wat zijn mijn rechten en plichten?

Je rechten en plichten liggen vast in je arbeidscontract en/of in een aparte overeenkomst. Namen voor deze overeenkomst kunnen zijn ‘Gebruikersovereenkomst auto van de zaak' of ‘Terbeschikkingstelling (lease)auto'.

Afspraken die in de overeenkomst staan kunnen, uiteraard, per situatie verschillen. Zo heeft je werkgever misschien al zelf bedrijfsauto's gekocht en mag je daar gebruik van maken. Of je krijgt een leaseauto van een leasemaatschappij.

Algemeen gesproken gelden dan ook de volgende regels:

  1. Je bent verantwoordelijk voor correct gebruik van de auto.
  2. Houd je altijd aan de afspraken die je met je werkgever hebt vastgelegd in je arbeidscontract en/of in de gebruikersovereenkomst van de auto van de zaak.
  3. Gebruik je een leaseauto? Houd je dan ook aan de afspraken die je met het leasebedrijf hebt gemaakt. Deze afspraken staan in het leasecontract.

Gebruikersovereenkomst met je werkgever: welke afspraken staan hierin?

In een gebruikersovereenkomst voor het gebruik van een auto van de zaak kunnen afspraken staan over:

  1. Gegevens van de auto (waaronder de cataloguswaarde)
  2. De periode waarover je de auto mag gebruiken
  3. Wie nog meer de auto mag gebruiken (bijvoorbeeld je partner/familieleden)
  4. Het gebruik van de auto, waaronder eventueel privégebruik
  5. Het onderhoud en reparaties (wie hiervoor verantwoordelijk is)
  6. De kosten van de brandstof of de laadkosten bij een elektrische auto (wie deze betaalt)
  7. De kosten van eventuele stalling (wie dit betaalt)
  8. De verkeersboetes en schades (wie deze betaalt)
  9. De verzekering van de auto (wie dit betaalt)
  10. Het aanbrengen van accessoires in de auto (of dit mag of niet)
  11. Terugvordering van de auto (bijvoorbeeld bij langdurige ziekte, verandering van functie of een nieuwe baan)

Let op: het kan zijn dat dezelfde auto van de zaak door meerdere werknemers gebruikt mag worden. Het is dan heel belangrijk om alle ritten nauwkeurig te administreren, zeker met het oog op het verband tussen zakelijke ritten en privégebruik.

Overeenkomst met een leasebedrijf? Dit moet je weten

Sluiten jij en je werkgever een overeenkomst met een leasebedrijf? Let dan goed op, want er zijn verschillende leasevormen mogelijk. Bij al deze vormen kunnen de afspraken sterk wisselen, dus bespreek eerst met je werkgever aan welke eisen vanuit het bedrijf de gewenste leasevorm moet voldoen.

Mag ik altijd privé rijden met de auto van de zaak?

Je mag alleen privé rijden met de auto van de zaak als je dit ook echt met je werkgever hebt afgesproken. Mag je inderdaad privékilometers maken? Je werkgever kan hiervoor een eigen bijdrage vragen. Het kan ook zijn dat je werkgever een maximum aantal privékilometers per jaar vaststelt.

Verder is het heel belangrijk dat je een rittenadministratie bijhoudt voor de Belastingdienst vanwege de bijtelling. De bijtelling is het bedrag dat je aan belasting betaalt als je met een auto van de zaak vanaf 500 privékilometers per jaar maakt.

Wie betaalt de stalling van de auto van de zaak?

Mogelijk heeft je werkgever één of meerdere bedrijfsauto's in eigen bezit en parkeert hij deze op eigen terrein. De kosten voor de stalling zijn dan voor de werkgever zelf. Zelf zul je niet snel te maken krijgen met kosten voor de stalling als je de auto mee naar huis neemt en voor je eigen deur parkeert. Tenzij je een garage moet huren om de auto te stallen: de kosten zijn dan voor jou.

Mag ik de auto van de zaak ook gebruiken voor vakanties?

Je werkgever moet hier expliciet toestemming voor geven in de overeenkomst. Mag je de auto van de zaak gebruiken voor vakanties? De Belastingdienst ziet dit uiteraard als privégebruik en dan krijg je dus te maken met bijtelling (maar zoals gezegd: daar krijg je alleen mee te maken als je 500 kilometer of meer per jaar privé rijdt).

Wie betaalt de kosten voor de brandstof of de laadkosten?

De kosten voor de brandstof van een auto op benzine of diesel of de laadkosten voor een elektrische auto worden meestal door de werkgever vergoed. Maar let op: ook dit is afhankelijk van de afspraken die je met je werkgever in de gebruikersovereenkomst hebt gemaakt.

Het is ook mogelijk dat de werkgever je een tankpas geeft. Die is bedoeld om de brandstof voor de zakelijke ritten te dekken. Zakelijke brandstofkosten zijn overigens fiscaal aftrekbaar voor de werkgever.

Wie betaalt de verzekering voor de auto van de zaak?

De werkgever betaalt vrijwel altijd de verzekering voor de auto van de zaak. Ook als het om een leaseauto gaat.

Wie is verantwoordelijk voor onderhoud en reparaties?

Vaak liggen de kosten bij de werkgever, tenzij dit anders is afgesproken in de gebruikersovereenkomst. De werkgever bepaalt dan ook waar het onderhoud en de reparaties uitgevoerd mogen worden.

Heb je een lease(auto)? Meestal zijn de kosten voor het onderhoud en de reparaties voor de leasemaatschappij. Dit staat vermeld in je leasecontract. Nog geen contract? Vraag dan bij het leasebedrijf hoe dit precies geregeld is.

Is het tijd voor een onderhoudsbeurt? Je bent zelf verantwoordelijk om dit voor de auto te regelen. Leasebedrijven geven meestal ook aan waar het onderhoud moet plaatsvinden voor het specifieke automerk waar je in rijdt.

Moet ik zelf de auto van de zaak wassen? En hoe zit het met ander klein onderhoud?

Voor het klein onderhoud van de auto van de zaak (waaronder het wassen) maak je ook specifieke afspraken met je werkgever. Veel hangt af van of je de auto ook privé gebruikt of niet.

  • Rijd je alleen zakelijke ritten, dan kun je met de werkgever afspreken om de auto naar de carwash te brengen en de bonnen te declareren.
  • Rijd je ook privé met de auto, dan kan het zijn dat je de auto zelf moet wassen. Of je brengt die naar de carwash op eigen kosten.

Kortom, voor het wassen van de auto (en de bijbehorende kosten) gelden niet echt vaste regels. Zorg dus voor heldere afspraken met je werkgever en leg die vast in je gebruikersovereenkomst. En voor wat de binnenkant van je auto betreft: je blijft altijd verantwoordelijk voor de netheid daar. Het is immers je werkplek.

Rijd je in een leaseauto? Klein onderhoud is dan altijd jouw verantwoordelijkheid. Denk aan het wassen van de auto, maar ook aan het zelf peilen en bijvullen van olie of het zelf controleren van de bandenspanning. Vraagt het leasebedrijf je om een kilometerstand? Geef dit dan altijd door.

Wie betaalt eventuele schade aan de auto van de zaak?

Eigenlijk is de werkgever altijd aansprakelijk voor de schade aan een auto van de zaak, ook als de werknemer deze schade heeft veroorzaakt. Het maakt daarbij niet uit of de auto eigendom is van de werkgever of dat de auto van een leasebedrijf komt. Mogelijk betaal je als werknemer wel een bedrag aan eigen risico aan je werkgever.

De werkgever kan wel onder de aansprakelijkheid uitkomen als je de schade met opzet hebt veroorzaakt. Vooral als blijkt dat je onder invloed was van alcohol en/of drugs.

Let op: je werkgever is ook alleen aansprakelijk voor ritten tijdens het werk. Voor schades die ontstaan tijdens het woon-werkverkeer ben je als werknemer aansprakelijk.

Ik heb een verkeersovertreding begaan met de auto van de zaak. Wie betaalt de boete?

  • Ontstond de overtreding tijdens een woon-werkverkeer-rit?

Je betaalt dan zelf de boete. Zeker als er bewijs is dat je opzettelijk te hard of te roekeloos reed.

  • Ontstond de overtreding tijdens een zakelijke rit?

Je werkgever betaalt dan de boete, tenzij hij of zij kan bewijzen dat je opzettelijk te hard of te roekeloos reed.

In welke situaties mag mijn werkgever de auto terugvragen?

In de volgende situaties zou je werkgever de auto van de zaak kunnen terugvragen:

  1. Je bent langdurig ziek (en ook langdurig afwezig).
  2. Je voert je functie niet goed uit.
  3. Je arbeidscontract loopt af.
  4. Je verandert van functie.
  5. Het bedrijf verkeert in economische nood.

Over dit soort situaties heb je mogelijk al afspraken gemaakt met je werkgever. Deze afspraken staan, als het goed is, in je arbeidscontract. Liggen er geen duidelijke afspraken vast en komt het zelfs tot een juridisch geschil? De rechter bepaalt dan of de terugvordering van de auto door je werkgever redelijk is.

Geschreven door
Inge Stakenborg
Redacteur @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Primaire en Secundaire Arbeidsvoorwaarden toegelicht

Werk gevonden? Vergeet niet met je nieuwe werkgever te onderhandelen over de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden in je contract.
Michiel van der Avoird 21 aug 2020

Ontslagbrief Schrijven | 6 tips & voorbeeld

Een ontslagbrief schrijven doe je niet lichtvaardig. Wil je je baan en werkgever met een gerust hart verlaten? Gebruik deze leidraad.
Michiel van der Avoird 23 aug 2020

Hoe meld je je Ziek op een goede Manier?

Je voelt je ziek en je bent dus niet in staat om te werken. Natuurlijk moet je werkgever dit weten, maar hoe licht je die in op een goede manier?
Inge Stakenborg 4 jan 2024

Vast contract, tijdelijk contract of flexwerk? | FAQ

Welke soorten arbeidsovereenkomsten zijn er? Wanneer gaat een tijdelijk dienstverband over in een vast contract? Wat is een oproepkracht eigenlijk?
Michiel van der Avoird 26 jun 2020

Arbeidsovereenkomst | Definitie, soorten & inhoud

Wanneer is er sprake van een arbeidsovereenkomst? Vast contract of tijdelijk dienstverband? Is een mondelinge overeenkomst ook geldig?
Michiel van der Avoird 29 jun 2020

Hoe meld je je Ziek tijdens je Opzegtermijn?

Je meldt je ziek tijdens je opzegtermijn. Maar hoe dan? Je wilt immers niet met ruzie vertrekken bij je werkgever. Werkzoeken.nl heeft concrete tips!
Inge Stakenborg 4 jan 2024
 
check