Hoelang heb je Recht op een Ziektewetuitkering?

Hoelang heb je Recht op een Ziektewetuitkering?
Een ziektewetuitkering is een bedrag dat je van het UWV krijgt als je ziek wordt. Maar hoelang heb je recht op deze uitkering? Bekijk de overzichten.

Duur van je Ziektewetuitkering

Je hebt maximaal twee jaar recht op een Ziektewetuitkering. Dit komt neer op 104 weken. Bedenk wel dat het recht op deze uitkering afhangt van verschillende situaties. Die vind je in onderstaande overzichten.

Ik ben weer beter. Maar ik word binnen vier weken weer ziek.

Je krijgt dan een nieuwe beoordeling van het UWV. Dit heet Ziektewetbeoordeling. Uit deze beoordeling kunnen verschillende conclusies komen, afhankelijk van het ziektejaar waar je nu in zit.
Je eerste ziektejaar Je kunt weer werken Je kunt je werk niet meer doen
Je uitkering stopt. Dit gebeurt één dag na de beslissing van het UWV. Je krijgt tot maximaal twee jaar de Ziektewetuitkering. Maar let op: het UWV telt de oude periode dat je ziek was en de nieuwe periode dat je ziek was bij elkaar op.

Je tweede ziektejaar Je kunt weer werken Je kunt je werk niet meer doen
Je uitkering stopt. Dit gebeurt één dag na de beslissing van het UWV. Je krijgt (weer) een Ziektewetuitkering. Hierna krijg je een Ziektebeoordeling. Verdere details hierover zie je verderop, bij ‘Ziektebeoordeling en de 65%-verdiengrens’

Ik ben weer beter. Maar ik word na vier weken weer ziek.

In dit geval telt het UWV je voorgaande ziekteperiode niet mee. Dus als je na vier weken weer ziek wordt, dan kun je dus weer een nieuwe Ziektewetuitkering krijgen.

Ziektebeoordeling en de 65%-verdiengrens: hoe zit dit precies?

Tijdens de Ziektebeoordeling bekijkt het UWV of je 65% kunt verdienen van wat een andere werknemer met dezelfde opleiding en werkervaring als jij met hetzelfde werk verdient. Dit kan voor jou het volgende betekenen:
Mogelijke situatie Uitkomst
Je kunt meer dan 65% verdienen. Je uitkering stopt dan binnen één maand na deze beslissing van het UWV.
Je kunt 65% of minder verdienen. Je uitkering loopt tot max. twee jaar door.
Je hebt geen mogelijkheden om te werken. Je uitkering loopt tot max. twee jaar door.

Kan de Ziektewetuitkering ook om andere redenen eerder stoppen?

Ja. Jouw Ziektewetuitkering kan ook andere redenen eerder stoppen. Namelijk in de volgende gevallen:
  • Je bent weer hersteld.
  • Je bent na twee jaar nog steeds ziek.
  • Je bereikt de AOW-leeftijd.
  • Je overlijdt.
  • Je krijgt een zwangerschaps- of bevallingsuitkering.
  • Je zit langer dan een maand in de gevangenis.

Hoe vaak krijg je de Ziektewetuitkering eigenlijk?

Je krijgt één keer per week een bedrag van het UWV, op een woensdag of donderdag. Hierna krijg je nog een document met de details van deze betaling. Je vindt dit document als je inlogt bij het UWV, op een maandag of dinsdag.

Waar vind je gegevens over je Ziektewetuitkering?

Je krijgt je Ziektewetuitkering van het UWV. Als je inlogt op de website van het UWV, heb je toegang tot alle gegevens over je uitkering. Je ziet deze gegevens vanaf de dag van je ziekmelding.

Hoe vraag je eigenlijk een Ziektewetuitkering aan?

Eerst meld je je ziek bij je werkgever. Die geeft dit door aan het UWV. Binnen vier weken na je ziekmelding ontvang je binnen vier weken, maar uiterlijk zes weken, je eerste Ziektewetuitkering.

Maar er is nog een speciale situatie. Loopt je contract af en ben je al langer dan één jaar ziek? De eerste uitkering komt dan uiterlijk tien weken na je ziekmelding.
Geschreven door
Inge Stakenborg
Redacteur @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Primaire en Secundaire Arbeidsvoorwaarden toegelicht

Werk gevonden? Vergeet niet met je nieuwe werkgever te onderhandelen over de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden in je contract.
Michiel van der Avoird 21 aug 2020

Ontslagbrief Schrijven | 6 tips & voorbeeld

Een ontslagbrief schrijven doe je niet lichtvaardig. Wil je je baan en werkgever met een gerust hart verlaten? Gebruik deze leidraad.
Michiel van der Avoird 23 aug 2020

Hoe meld je je Ziek op een goede Manier?

Je voelt je ziek en je bent dus niet in staat om te werken. Natuurlijk moet je werkgever dit weten, maar hoe licht je die in op een goede manier?
Inge Stakenborg 4 jan 2024

Auto van de Zaak? Dit zijn jouw Rechten en Plichten

Wat zijn je rechten en plichten als je in een auto van de zaak rijdt? Leer meteen meer over het gebruik, het onderhoud, de verzekering en de aansprake...
Inge Stakenborg 17 nov 2023

Vast contract, tijdelijk contract of flexwerk? | FAQ

Welke soorten arbeidsovereenkomsten zijn er? Wanneer gaat een tijdelijk dienstverband over in een vast contract? Wat is een oproepkracht eigenlijk?
Michiel van der Avoird 26 jun 2020

Arbeidsovereenkomst | Definitie, soorten & inhoud

Wanneer is er sprake van een arbeidsovereenkomst? Vast contract of tijdelijk dienstverband? Is een mondelinge overeenkomst ook geldig?
Michiel van der Avoird 29 jun 2020
 
check