Hoelang heb je Recht op Geboorteverlof?

Hoelang heb je Recht op Geboorteverlof?
Geboorteverlof betekent dat je vrije uren krijgt als je partner is bevallen van een kindje. Maar hoelang heb je eigenlijk recht op geboorteverlof?

Geboorteverlof bestaat uit 2 delen

  • De "eerste" week
  • Het aanvullend geboorteverlof - maximaal 5 extra weken

Het aantal uren geboorteverlof in de eerste week

De duur van je geboorteverlof staat gelijk aan het aantal uren dat je wekelijks werkt.
  • Werk je 32 uur per week? Je hebt dan recht op 32 uur geboorteverlof.
  • Werk je 36 uur per week? Je hebt dan recht op 36 uur geboorteverlof.
  • Werk je 40 uur per week? Je hebt dan recht op 40 uur geboorteverlof.
Krijg je een tweeling? Je hebt dan geen recht op het dubbele aan uren geboorteverlof.

Wanneer gaat het geboorteverlof in?

Zodra je partner gaat bevallen, gaat je geboorteverlof in. Het geboorteverlof is bedoeld als extra tijd om te wennen aan (het nieuwe leven) met je kindje.

Let op: als je naar de bevalling zelf gaat, vraag je calamiteitenverlof of kortverzuimverlof aan. Je vraagt dus nog geen geboorteverlof aan, want dit verlof gaat pas ná de bevalling in.

Hoe mag je de uren opnemen?

Je mag de uren op twee manieren opnemen:
  1. Je neemt het verlof meteen op.
  2. Je mag het verlof over verschillende dagen verspreiden. Maar deze dagen moet je binnen vier weken opnemen. Een voorbeeld: je werkt 40 uur per week. Je hebt dus recht op 40 uur geboorteverlof. In één week neem je bijvoorbeeld 10 uur geboorteverlof op. Je hebt dan nog 30 uren om binnen de overige drie weken op te maken.

Aanvullend geboorteverlof - maximaal 5 weken

Vind je het aantal uren geboorteverlof niet voldoende? Je mag dan aanvullend geboorteverlof aanvragen bij je werkgever. Hier horen drie regels bij:
  1. Je moet dit verlof minimaal vier weken voor je het laat ingaan aanvragen. Dit doe je via een schriftelijk bericht, gericht aan je werkgever.
  2. Je krijgt maximaal vijf weken extra verlof. Deze weken moet je wel binnen zes maanden opnemen.
  3. Je moet eerst de uren van het ‘standaard’ geboorteverlof opmaken voor je aan de uren van het aanvullend verlof mag beginnen.
Let op: Je werkgever mag je vragen om op bepaalde dagen of weken wél te komen werken. Dit komt vooral voor als de werkzaamheden door jouw afwezigheid in het geding dreigen te komen.

Wordt geboorteverlof doorbetaald?

Tijdens het geboorteverlof betaalt je werkgever je loon door. Maar bij aanvullend geboorteverlof krijg je 70% van je loon. Je werkgever vraagt hiervoor een uitkering bij het UWV aan.

Wat zijn andere namen voor geboorteverlof?

Geboorteverlof heet ook wel vaderschapsverlof, partnerverlof of kraamverlof. Het kan dus zijn dat je op (officiële) documenten deze termen tegenkomt.
Geschreven door
Inge Stakenborg
Redacteur @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Primaire en Secundaire Arbeidsvoorwaarden toegelicht

Werk gevonden? Vergeet niet met je nieuwe werkgever te onderhandelen over de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden in je contract.
Michiel van der Avoird 21 aug 2020

Ontslagbrief Schrijven | 6 tips & voorbeeld

Een ontslagbrief schrijven doe je niet lichtvaardig. Wil je je baan en werkgever met een gerust hart verlaten? Gebruik deze leidraad.
Michiel van der Avoird 23 aug 2020

Auto van de Zaak? Dit zijn jouw Rechten en Plichten

Wat zijn je rechten en plichten als je in een auto van de zaak rijdt? Leer meteen meer over het gebruik, het onderhoud, de verzekering en de aansprake...
Inge Stakenborg 17 nov 2023

Hoe meld je je Ziek op een goede Manier?

Je voelt je ziek en je bent dus niet in staat om te werken. Natuurlijk moet je werkgever dit weten, maar hoe licht je die in op een goede manier?
Inge Stakenborg 4 jan 2024

Vast contract, tijdelijk contract of flexwerk? | FAQ

Welke soorten arbeidsovereenkomsten zijn er? Wanneer gaat een tijdelijk dienstverband over in een vast contract? Wat is een oproepkracht eigenlijk?
Michiel van der Avoird 26 jun 2020

Arbeidsovereenkomst | Definitie, soorten & inhoud

Wanneer is er sprake van een arbeidsovereenkomst? Vast contract of tijdelijk dienstverband? Is een mondelinge overeenkomst ook geldig?
Michiel van der Avoird 29 jun 2020
 
check