Wil je meer reacties op je vacatures? Leer hoe je met FOMO, schaarste en psychologie je vacaturetekst onweerstaanbaar maakt.
FOMO (Fear of Missing Out) is het ongemakkelijke en soms allesoverheersende gevoel dat anderen iets meemaken waar jij geen deel van uitmaakt. Mensen willen nu eenmaal graag ergens bijhoren en we haten het als we een kans gemist hebben.
Op dat FOMO-gevoel kun je inspelen met je vacatureteksten zodat mensen eerder solliciteren. Hoe? Dat gaan we je uitleggen aan de hand van 5 tips.
FOMO in het dagelijks leven
Om je een gevoel te geven van wat FOMO precies is, geven we je eerst een paar voorbeelden uit het dagelijks leven. Waarschijnlijk heb je er minstens één weleens meegemaakt.
voorbeelden van FOMO
- Je baalt als een stekker dat je geen concertkaartjes voor het afscheidsconcert hebt kunnen krijgen, want dit was de laatste keer dat je deze artiest live kon zien.
- Je bent chagrijnig omdat je die laatste beschikbare hotelkamer niet geboekt hebt toen het nog kon, want nu moet je in een minder leuk hotel overnachten.
- Je voelt je buiten de boot vallen omdat je niet naar dat ene feestje bent geweest waar al je collega’s maandag over doorpraten.
Dit gevoel van ‘ik kan niet geloven dat ik dit gemist heb’ wil je overbrengen in je vacaturetekst. En dan nu op naar de tips om de psychologie achter FOMO en schaarste te gebruiken in je vacature.
1. Benadruk de schaarste
FOMO wordt versterkt door schaarste. Als mensen bang zijn een unieke kans mis te lopen, zijn ze eerder geneigd om snel te handelen. Dat doe je door te benadrukken dat er maar weinig vacatures openstaan, of dat je een unieke kans biedt die de kandidaat echt niet wil mislopen.
Schaarste in vacaturetekst
- "Grijp jij deze unieke kans om voor een toonaangevend marketingbedrijf te werken?"
- "We hebben plek voor een geweldige kandidaat die ons team komt versterken."
- "Yes: ons kantoor is op zoek naar die ene kandidaat die het verschil gaat maken."
2. Werk met een duidelijke deadline (countdown)
Een andere manier om FOMO aan te wakkeren is door tijdsdruk in te bouwen. Als je de technische mogelijkheid hebt, zou je een countdown op je werken-bij-pagina kunnen zetten. Dit geeft kandidaten een 'nu of nooit-gevoel'.
Tijdsdruk in vacaturetekst
- "Over 5 dagen sluit de reactiemogelijkheid, dus solliciteer snel."
- "Je laat deze kans toch niet liggen? Reageren kan tot [datum]."
- "Je hebt maar 10 dagen om te reageren, dus neem snel contact met ons op voor meer informatie over de functie."
3. Laat huidige werknemers aan het woord
Niets versterkt het gevoel van FOMO meer dan anderen horen zeggen dat ze blij zijn met een beslissing die jij nog moet nemen. Daarmee speel je in op het menselijke gevoel ergens bij te willen horen.
Dat kan op twee manieren.
Werken-bij-pagina
Plaats op je werken-bij-pagina quotes van of interviews met werknemers die als echte ambassadeurs van je bedrijf gelden. Dit kan ook in videovorm. Als maar blijkt dat deze medewerkers superblij zijn met hun keuze om bij jou te werken. Op deze manier gebruik je ook sociale bewijskracht in je vacature.
Vacaturetekst
Je kunt ook quotes van medewerkers gebruiken in je vacaturetekst. Bijvoorbeeld zo:
"We vinden persoonlijke ontwikkeling ontzettend belangrijk. Of zoals onze office manager Karina het zegt: 'Bij [bedrijf] heb ik volop de kans gekregen om nieuwe talenten aan te boren. De betrokken sfeer die ik hier ervaar is echt uniek.'"
Mensen zijn heel gevoelig voor de positieve ervaringen van anderen. Dat noemen we ook wel sociale bewijskracht. Gebruik dat in je vacatures voor het echte FOMO-gevoel.
4. Laat zien hoeveel mensen al voor jou kozen
Naast persoonlijke verhalen kun je die sociale bewijskracht ook aanwakkeren met getallen. Bij de verkoop van producten gebeurt dat bijvoorbeeld met zinnen als 'duizend mensen gingen je al voor'.
In je vacaturetekst kun je die techniek ook gebruiken om mensen het gevoel te geven dat ze echt zouden balen als ze deze sollicitatie aan zich voorbij laten gaan.
Getallen in je vacaturetekst
- "Meer dan 150 medewerkers kozen al voor ons dynamische team. Sluit jij ook aan?"
- "Wil jij bij een hecht team van 20 professionele vakmensen horen? Solliciteer dan nu."
Gebruik waar mogelijk echte aantallen. Dat werkt beter dan een vage omschrijving als 'veel collega's'.
5. Versterk het gevoel van exclusiviteit
FOMO werkt extra krachtig als mensen het gevoel hebben dat ze deel kunnen worden van iets bijzonders, iets wat niet voor iedereen is weggelegd. Exclusiviteit geeft een kandidaat een bepaalde status en erkenning. Zij horen bij deze club.
Exclusiviteit benadrukken in je vacaturetekst
- "Wij zoeken een ambitieuze professional die klaar is om het verschil te maken binnen ons selecte team."
- "De bedrijfsfeesten van [bedrijfsnaam] zijn legendarisch. Ieder jaar gaan er duizenden voetjes van de vloer tijdens optredens van bekende artiesten. Dat wil jij toch ook een keer meemaken?"
- "We zijn al twee jaar op rij uitgeroepen tot beste werkgever van de regio. Benieuwd hoe het is om bij ons te werken? Neem gerust contact met ons op."
Exclusiviteit is goed, maar je moet ook oppassen dat je de vacaturetekst realistisch houdt. Mensen kunnen al snel denken: "Oh, daar ben ik niet goed genoeg voor", als je zegt alleen met de besten te willen werken. Over dit psychologische mechanisme lees je meer in ons artikel over
vacatureteksten schrijven voor het brein.
Samenvatting: zo gebruik je FOMO in je vacatures
FOMO kan een krachtig psychologisch hulpmiddel zijn om meer kandidaten te laten solliciteren na het lezen van je vacaturetekst. Daarvoor maak je gebruik van schaarste, sociale bewijskracht, tijdsdruk, en exclusiviteit.
Let er wel op dat je altijd eerlijk blijft. FOMO werkt alleen als het oprecht en geloofwaardig wordt ingezet.
Wil je FOMO inzetten in je vacature? Denk dan vooral vanuit het perspectief van de kandidaat: welke aspecten van de baan en jouw bedrijf zou hij of zij echt zonde vinden om te missen?