Het is moeilijk om horecamedewerkers te vinden, dus hebben ze veel opties voor werk. Ze zijn daarom extra kritisch op het uitzoeken van een werkgever. De hoogte van het salaris, de werktijden en de sfeer in je bedrijf zijn voor hen belangrijk. Focus je vacaturetekst voor een horeca medewerker daarom vooral op wat jouw bedrijf te bieden heeft.
De functie van horeca medewerker is breed, dus het is belangrijk dat je specifiek bent in wat je zoekt. Een medewerker in een luxe hotel heeft waarschijnlijk andere taken dan iemand die werkt in een lunchroom. Leg duidelijk uit welke taken jouw ideale kandidaat uitvoert en welke vaardigheden daarbij horen.
Een horeca medewerker werkt in een restaurant, café, hotel of bar en heeft dagelijks contact met gasten. Hij zorgt ervoor dat alles op rolletjes loopt en gasten een positieve ervaring hebben. Dat kan zijn door gasten te verwelkomen, bestellingen op te nemen of te bereiden. De functie verschilt per type horeca en bedrijf. Een horeca medewerker in een luxe hotel voert andere taken uit dan een serveerder in een lunchroom.
De taken van een horeca medewerker zijn dus afhankelijk van het soort horeca. De focus ligt altijd op het leveren van goede service en zorgen dat jij tevreden gasten hebt. Enkele belangrijke taken van horeca medewerkers per type functie zijn:
Voor een functie als horeca medewerker is vaak geen opleiding nodig. Wel vraagt de functie om een paar vaardigheden en eigenschappen. Bij het opstellen van een vacature voor een horeca medewerker kun je bijvoorbeeld vragen naar eigenschappen als:
Je kunt in je vacature ook vragen om specifieke vaardigheden of opleidingen zoals ervaring met een kassasysteem of een diploma op het gebied van horeca.
Een horeca medewerker verdient gemiddeld € 2.320 bruto per maand. Dit kan oplopen tot € 2.670 bij meer ervaring of als de functie meer verantwoordelijkheid heeft. Vaak ontvangen horecamedewerkers fooien bovenop hun salaris. Meer informatie vind je op Salaris Horeca Medewerker.
Een vacature voor een horeca medewerker moet de functie duidelijk omschrijven en de vereiste taken uitleggen. Zet precies neer wat de sollicitant kan verwachten qua werktijden, verantwoordelijkheden en salaris. Benadruk de voordelen van de functie, zoals een fijne werksfeer, de mogelijkheid om door te groeien, of extra's zoals fooi. Onthoud: horeca medewerkers hebben veel te kiezen, dus benadruk wat jouw bedrijf beter doet dan de concurrent.
Horecamedewerkers zoeken een functie waarbij ze sociaal actief zijn en in een team werken. Werksfeer is voor deze doelgroep extra belangrijk. Ze willen ook weten of het salaris en de werktijden goed passen bij hun privéleven. Veel kandidaten vinden flexibele werktijden niet vervelend; het is voor hen vaak juist een pluspunt.
Vacatureteksten beginnen meestal met een stuk over wat het bedrijf van de kandidaat verwacht en dan een toelichting op wat de kandidaat ervoor terugkrijgt. Bij een vacature voor een horeca medewerker kun je dat beter omdraaien. Begin met duidelijk maken wat jouw bedrijf zo leuk maakt, wat je te bieden hebt aan salaris en secundaire voorwaarden en waarom het juist bij jullie zo gezellig is.
Houd het simpel. Geen jargon (je wil misschien wel ook de onervaren krachten aantrekken) en geen onnodig lange alinea's. Laat bijvoorbeeld een van je medewerkers een paar zinnen schrijven over waarom het zo leuk is om bij jou te werken. Dat spreekt qua taalgebruik en qua inhoud waarschijnlijk meer aan dan een verhaal vanuit de organisatie zelf.
Met een duidelijke en aantrekkelijke vacature trek je de juiste horeca medewerker aan met net zoveel passie voor de gasten als jij.