Bij salarisonderhandelingen met een nieuwe werkgever wil je de best mogelijke deal sluiten. Gelukkig kun je leren onderhandelen.
Onderhandelen. Voor de een een spannend spel, voor de ander een zenuwslopend mijnenveld. Maar één ding is zeker: als je niet onderhandelt over je salaris, loop je geld en voordelen mis. Werkgevers verwachten dat je met een tegenbod komt. Degene die dat durft, krijgt meestal meer geld.
Hoe zorg je ervoor dat jij de beste deal sluit zonder onzeker te klinken of kansen te verspelen? Goede voorbereiding, durf en rekening houden met alle scenario’s zijn daarin belangrijke factoren.
Wat is een realistisch tegenbod?
In salarisonderhandelingen zal een werkgever vaak met een eerste bod komen. Accepteer dat aanbod nooit. Het spel is nu namelijk begonnen. Jullie gaan onderhandelen. Het is aan jou om een realistisch tegenbod te doen.
Ga hoger zitten dan het bedrag dat je het liefste wil. Zo’n tien procent is vaak voldoende. De werkgever gaat waarschijnlijk weer een tegenbod doen dat lager uitvalt. Zo zorg je ervoor dat je onder de streep alsnog het salaris krijgt dat je wil.
Onderhandelmethoden
Er zijn veel verschillende onderhandelingstechnieken. De meest effectieve methode is de ‘win-win’. Dit betekent dat je streeft naar een oplossing die voor beide partijen voordelig is. Luister naar de behoeften van de werkgever en kom hem tegemoet. Presenteer jouw verzoeken op een manier die aansluit bij de doelen van het bedrijf.
Daarnaast kun je met een aantal praktische tips goed voorbereid het gesprek ingaan.
Tien tips voor salarisonderhandelingen
Tip 1: Laat ego en emoties thuis
Onderhandelen is vaak frustrerend. Misschien krijg je een lager salarisaanbod dan je dacht, of veel weerstand van je werkgever. Laat je emoties dan niet de overhand nemen. Zie het als een zakelijk gesprek en blijf rationeel. Als je rustig blijft, kom je sterker over en krijg je sneller je zin.
Tip 2: Laat merken dat je de tijd hebt
Als je meteen overdreven positief reageert op een bod, dan lijk je wanhopig. Dat maakt je onderhandelingspositie zwakker. Neem daarom altijd even de tijd voor je antwoord geeft. Reageer niet direct om e-mails of telefoontjes. Of geef aan dat je een paar dagen bedenktijd wil. Dat laat zien dat je niet zomaar alles accepteert.
Tip 3: Durf weg te lopen
Soms past een definitief aanbod gewoon niet bij wat je wil. Durf dan weg te lopen. Dat geeft je kracht in de onderhandeling. Het laat zien dat je serieus bent over wat je waard bent. Soms zal een werkgever zelfs tóch met een beter aanbod komen.
Tip 4: Weet wat je onderhandelingspartner wil
Onderhandelen gaat niet alleen over jou als werknemer. De werkgever heeft ook doelen en beperkingen. Probeer te begrijpen wat belangrijk is voor het bedrijf en je onderhandelingspartner. Misschien willen ze bijvoorbeeld snel iemand aannemen. Dan kun je verder onderhandelen door te zeggen dat je snel kunt beginnen, maar dat je daar wel iets voor terug wil. Hoe beter je weet wat je toekomstige werkgever zoekt, hoe makkelijker het is om tot een goede deal te komen.
Tip 5: Heb andere opties
Het is altijd slim om meerdere sollicitaties te hebben lopen. Als een werkgever weet dat jij ook ergens anders kans maakt, zullen ze meer moeite doen om jou binnen te halen. Je kunt zelfs subtiel laten vallen dat je nog andere gesprekken hebt. Zeg bijvoorbeeld: “Ik ben enthousiast over deze functie, maar ik heb ook nog een ander aanbod waar ik over nadenk.” Dit kan ervoor zorgen dat ze je sneller een beter voorstel doen.
Tip 6: Zorg voor onderhandelingsruimte
Bepaal van tevoren wat je minimaal wil verdienen en wat je ideale salaris is. Geef dat niet aan in het gesprek. Als je je minimum noemt, kan de werkgever daarop inspelen en krijg je misschien niet meer. Als je je maximum noemt, kan het lijken alsof je te duur bent. Houd het vaag en zeg bijvoorbeeld: “Ik had een iets hoger salaris in gedachten. Wat is er mogelijk?” Zo geef je jezelf ruimte om verder te onderhandelen.
Tip 7: Bewaar sommige argumenten voor later
Vertel niet meteen al je redenen waarom je een hoger salaris verdient. Geef eerst een paar sterke argumenten en kijk hoe de werkgever reageert. Komt er weerstand? Dan kun je later nog extra redenen noemen. Misschien heb je een certificaat dat je extra waardevol maakt of heb je ervaring met een specifiek programma dat het bedrijf nodig heeft.
Tip 8: Zet ook in op arbeidsvoorwaarden
Is er in salaris weinig onderhandelingsruimte? Focus je dan op de secundaire arbeidsvoorwaarden. Denk aan reiskostenvergoeding, thuiswerkmogelijkheden, meer vakantiedagen of een opleidingsbudget. Soms zijn werkgevers sneller bereid om hierin mee te gaan dan om het salaris te verhogen. En ook dat maakt het totaalpakket van je nieuwe baan aantrekkelijk.
Tip 9: Laat de werkgever het eerste bod doen
Wacht altijd tot de werkgever een eerste salarisvoorstel doet. Anders zet je misschien te laag in en krijg je minder dan mogelijk was. Stel dat je een salaris van 3.000 euro per maand in gedachten hebt, maar de werkgever eigenlijk bereid was om 3.200 euro te betalen. Als jij als eerste een bedrag noemt, loop je misschien geld mis. Laat de werkgever beginnen en bouw daarop verder.
Tip 10: Zeg niet te snel ‘ja’
Neem altijd de tijd om over het bod na te denken. Ook als je gelijk weet dat het goed is en je akkoord gaat. Dat laat zien dat je niet zomaar alles accepteert. Bovendien kan het je reputatie in toekomstige onderhandelingen bij dezelfde werkgever positief beïnvloeden. Ze weten dan dat jij een sterke onderhandelingspartner bent.