Een nieuwe start in een nieuwe sector. Wat betekent dat voor je salaris? Ook bij een carrièreswitch is salarisonderhandeling mogelijk.
Je hebt besloten om een carrièreswitch te maken. Misschien heb je wel een nieuwe opleiding gevolgd, ben je omgeschoold of stap je gewoon over naar iets heel anders. Spannend! Maar hoe pak je salarisonderhandelingen aan als je nog geen ervaring hebt in je nieuwe vakgebied?
Ook als je nog geen ervaring hebt, is het belangrijk dat je niet te laag inzet. En daarvoor is het weer belangrijk dat je je nieuwe branche en functie goed snapt. Onderzoek doen voorafgaand aan de salarisonderhandelingen is dus aan te raden. Daarnaast zit het succes veelal in je houding.
Onderhandelen in een nieuwe sector: wat breng je mee?
Je hebt nog maar weinig ervaring in je nieuwe vakgebied. Toch breng je waarschijnlijk meer mee dan je denkt. Je vorige baan (of banen) hebben je hoogstwaarschijnlijk waardevolle vaardigheden opgeleverd. Denk dan aan:
- Overdraagbare vaardigheden, zoals communicatie, leidinggeven en plannen. Die kun jij weer doorgeven aan je collega’s.
- Unieke ervaring, bijvoorbeeld een achtergrond die je nét anders maakt dan andere kandidaten.
- Een netwerk dat je nieuwe werkgever ook kan aanboren.
- Werkmentaliteit, zoals kennis van het bedrijfsleven, samenwerken en targets halen.
Werkgevers zoeken echt niet alleen naar diploma’s. Ze zoeken mensen die waarde toevoegen. Zorg dat je duidelijk maakt waarom jij van waarde bent.
Wat moet je weten voordat je onderhandelt?
Onderhandelen zonder voorbereiding is vragen om een laag salaris. Zoek daarom eerst uit wat gangbaar is in jouw nieuwe sector. Online zijn er allerlei bronnen te vinden voor salarisindicaties, bijvoorbeeld van vakbonden. Ook vacatures in dezelfde sector en functie helpen je op weg.
Daarnaast is het goed om te weten waar iemand met jouw achtergrond normaal begint op de carrièreladder in deze sector. Heb je een cursus gevolgd? Een stage of relevante werkervaring uit het verleden? Dan hoef je jezelf geen absolute beginner te noemen en kun je mogelijk hoger inzetten bij de salarisonderhandelingen in je carrièreswitch.
Kijk ook naar de groeimogelijkheden binnen de sector en het bedrijf. Soms begin je met een lager salaris, maar zijn er duidelijke afspraken over snelle doorgroei. Vraag hiernaar tijdens het gesprek met je toekomstige werkgever. Zo weet je waar je aan toe bent.
Benadruk je eerdere werkervaring
Ook al kom je uit een andere sector, je hebt waarschijnlijk al dingen gedaan die aansluiten bij je nieuwe baan. Ga je bijvoorbeeld van sales naar marketing? Dan weet je hoe je klanten benadert en overtuigt. Ga je van horeca naar HR? Je hebt ervaring met teamwerk, drukke periodes en persoonlijke benadering.
Voorbeelden
Ga je van sales naar marketing? Dan weet je hoe je klanten benadert en overtuigt.
Ga je van horeca naar HR? Je hebt ervaring met teamwerk, piekperiodes en persoonlijke benadering.
Maak dus de link tussen je vorige baan en je nieuwe functie. Vaak zijn er meer overeenkomstige vaardigheden nodig dan je denkt. Zo laat je zien aan je nieuwe werkgever dat je niet op nul begint.
Laat zien dat je gemotiveerd bent
Werkgevers houden van mensen die enthousiast zijn. Laat dus in het sollicitatieproces en tijdens de salarisonderhandelingen bij je carrièreswitch zien dat je gemotiveerd bent.
Wees goed voorbereid door je te verdiepen in de sector en het bedrijf. Toon initiatief door vast een cursus te volgen of op een andere manier kennis te maken met de branche, al is het onbetaald. Geef ook vooral aan waarom je de switch maakt, want passie en motivatie zijn soms belangrijker dan ervaring.
Een werkgever neemt ongetwijfeld liever iemand aan die écht wil, dan iemand die alleen maar solliciteert voor het geld. Als dat duidelijk blijkt uit je gesprek en de salarisonderhandelingen, krijg je sneller wat je verdient.