Zo bereid je je voor op Salarisonderhandelingen

Zo bereid je je voor op Salarisonderhandelingen
Ga je salarisonderhandelingen in voor een nieuwe baan? Met de juiste voorbereiding haal je er het meeste uit.

Na een succesvolle sollicitatie bij je mogelijke nieuwe werkgever volgt vaak een arbeidsvoorwaardengesprek. In dat gesprek ligt de focus op salarisonderhandeling. Dat gesprek wil je zo veel mogelijk uithalen. Als je eenmaal binnen bent bij een bedrijf, is het namelijk lastiger om grote sprongen in salaris te maken.

Het is daarom belangrijk om goed voorbereid aan salarisonderhandelingen te beginnen. Zo voorkom je dat je met je mond vol tanden staat tijdens het gesprek. Bovendien kun je bepalen wat je waard bent en wat je nodig hebt om comfortabel te leven.

Het arbeidsvoorwaardengesprek

Het arbeidsvoorwaardengesprek is vaak het tweede of derde gesprek met je toekomstige werkgever. Het is het moment waarop jullie afspraken maken over salaris, werktijden, vakantiedagen en andere voorwaarden. Dit gesprek komt na het sollicitatieproces, als de werkgever eenmaal heeft uitgesproken dat hij je wil aannemen.

Dit is hét moment om te onderhandelen. Vaak ligt er al een voorstel op tafel, maar dat betekent niet dat je het eerste voorstel moet accepteren. Je mag vragen stellen, een ander voorstel doen en aangeven wat je belangrijk vindt. Misschien wil je een hoger salaris, meer thuis werken of een opleidingsbudget? In dit gesprek kun je die zaken bespreken.

Voorkom dat je er niet uithaalt wat je wil door je goed voor te bereiden. De eerste stap? Research.

Doe onderzoek

Goede voorbereiding is het halve werk. Zoek daarom uit wat een martkconform salaris is voor jouw functie. Kijk ook naar het gemiddelde salaris in jouw branche en regio. In de Randstad liggen salarissen bijvoorbeeld vaak hoger dan daarbuiten. Je kunt hiervoor salaristools gebruiken, vacaturs bekijken en met mensen uit je netwerk praten.

Daarnaast is het goed om te weten hoe een bedrijf ervoor staat. Hoe groot is de organisatie en heeft deze een sterke financiële positie? Dit heeft vaak invloed op hoeveel onderhandelingsruimte er is. Hoe beter je voorbereid bent, hoe sterker je het gesprek ingaat.

Bepaal je waarde

Weet wat je waard bent en stel grenzen. Bepaal vooraf een salarisindicatie met een ondergrodn en een bovengrens. Je ondergrens is het minimale waarmee je akkoord gaat. Je bovengrens is het bedrag dat je het liefste zou willen verdienen, maar dat nog wel realistisch is.

Kijk daarbij naar je ervaring en opleiding. Houd ook rekening met unieke vaardigheden die je meebrengt. Misschien spreek je bijvoorbeeld meerdere talen of heb je een specialisatie die binnen de functie waardevol is. Al deze dingen kunnen je positie in salarisonderhandelingen versterken.

Bepaal ook andere wensen naast het salaris

Salaris is belangrijk, maar het is niet het enige wat telt. secundaire arbeidsvoorwaarden kunnen minstens zo waardevol zijn. Denk dan aan extra vakantiedagen, een dertiende maand, een opleidingsbudget of flexibele werktijden.

Soms is een werkgever minder flexibel in salaris, maar wel in andere voorwaarden. Door hier vooraf over na te denken, kun je alsnog een deal krijgen die voor jou aantrekkelijk is. Maak vooraf voor jezelf een lijstje van wat je graag zou willen en waarvoor je bereid bent in te leveren op je salaris.

Bereid je voor op tegenargumenten

Je toekomstige werkgever zal misschien niet meteen akkoord gaan met je eerste voorstel. Verwacht tegenargumenten zoals: ‘Dit is het maximale budget voor deze functie’ of ‘het ontbreekt aan de juiste opleiding of ervaring voor een hoger salaris’.
Voorbeeld
Heb je weinig ervaring in de sector waar je solliciteert? Verwijs dan naar soortgelijke werkervaring die je hebt opgedaan in een eerdere functie of andere sector.

Laat je vooral niet afschrikken door deze tegenargumenten. Breng je argumenten één voor één en luister goed naar de reactie. Soms helpt het om een kleine pauze te nemen en na te denken over je antwoord. Zo kun je het gesprek alsnog naar je hand zetten.

Oefen het gesprek

Een groot deel van wat salarisonderhandelingen zo ingewikkeld maakt is de spanning die je voelt. Vooraf het gesprek oefenen kan die spanning verminderen. Vraag een vriend of familielid om met je te oefenen. Nog beter: schakel iemand uit je netwerk of uit dezelfde branche in om met je te oefenen.

Weet ook wanneer je moet stoppen. Als je merkt dat de werkgever echt niet wil bewegen en jij niet tevreden bent met het aanbod, durf dan te bedanken voor de baan. Soms is weglopen de beste onderhandelingstechniek.
Geschreven door
Brechtje van Dam
Redacteur & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Zeven Fouten bij Salarisonderhandelingen

Zenuwachtig voor salarisonderhandelingen? Geen zorgen: als je de veelgemaakte fouten in onderhandelen over loon voorkomt, ben je een heel eind.

Salarisonderhandelingen via E-mail: hoe werkt dat?

Onderhandelen over salaris kan spannend zijn. Hoe pak je dat aan als de salarisonderhandelingen via e-mail plaatsvinden?

Kan Salarisonderhandeling bij een Carriereswitch?

Een nieuwe start in een nieuwe sector. Wat betekent dat voor je salaris? Ook bij een carrièreswitch is salarisonderhandeling mogelijk.

Salarisonderhandelingen als Starter: zo doe je dat

Zelfs bij een eerste baan is er ruimte voor salarisonderhandeling. Als starter is het wel goed om je positie en de markt te begrijpen.

Onderhandelen: Tien Tips voor de Beste Deal

Bij salarisonderhandelingen met een nieuwe werkgever wil je de best mogelijke deal sluiten. Gelukkig kun je leren onderhandelen.

Hoe pak je Salarisonderhandeling bij Promotie aan?

Bij een nieuwe functie horen nieuwe verantwoordelijkheden. Daarom is een promotie het perfecte moment om opnieuw te onderhandelen over je salaris.
 
check