De beste CV lengte - plus Schrijftips om dit te bereiken

De beste CV lengte - plus Schrijftips om dit te bereiken
Je cv moet uit niet meer dan 2 à 3 pagina's bestaan. Waarom is dat zo? En hoe maak je hem langer of juist korter?

In de ideale wereld lever je een cv van twee of drie A4 in als je gaat solliciteren. Of die lengte haalbaar is, is afhankelijk van je werkervaring. Als je al meerdere banen hebt gehad, zijn twee pagina's zo gevuld. Starters daarentegen hebben soms moeite om één pagina vol te schrijven. Daarom geven we je voor beide situaties tips om het droomgetal van twee à drie cv-pagina's te halen.

In dit artikel lees je:

Waarom je cv maar 2 à 3 kantjes mag zijn.

  • Hoelang wordt er naar je cv gekeken?

Tips om je cv langer te maken.

  • Geef ruimte aan je hobby's.
  • Vermeld bijbanen.
  • Benoem je stages.
  • Geef meer informatie over je opleiding(en).

Tips om je cv in te korten.

  • Schrap werkervaring van lang geleden.
  • Schrap je verantwoordelijkheden bij niet-relevante functies.
  • Beperk je personalia tot een minimum.
  • Schrap trainingen en cursussen die niet aansluiten bij de functie.
  • Voeg een bijlage toe.

Waarom mag je cv maar 2 à 3 kantjes zijn?

Recruiters lezen gerust tientallen cv's per dag. Hetzelfde geldt voor HR-managers of andere leden van de sollicitatiecommissie als er een (populaire) functie vrijkomt. Je kunt je voorstellen dat zij niet de tijd hebben om twintig cv's van tien pagina's te lezen. Sterker nog: dat schrikt af. Ze willen in korte tijd zien of jij überhaupt geschikt bent. Met een cv van twee tot drie pagina's maak je het de recruiter een stuk eenvoudiger en verhoog jij de kans dat je volledige cv gescand wordt.

Hoelang wordt er naar je cv gekeken?

Wil je nog steeds een cv van meer dan drie kantjes inleveren? Realiseer je dan dat je cv maar heel kort wordt bekeken. Zo stelt een onderzoek uit 2018 dat recruiters gemiddeld 7,4 seconden naar een cv kijken. Onderzoekers kwamen tot deze conclusie nadat ze recruiters hadden uitgerust met eye-trackers.

Met andere woorden: je kunt een bloemlezing schrijven, maar die wordt hoogstwaarschijnlijk niet uitgelezen. Houd je cv dus kort en bondig.

Tips om je cv langer te maken

Als je maar weinig werkervaring hebt, kan het een aardige worsteling zijn om twee tot drie kantjes vol te pennen. Onze eerste tip is dan ook: leg je daar bij neer. Als je met geen mogelijkheid aan twee pagina's kunt komen, houd het dan bij één. Liever een goede cv van maar één pagina, dan een onsamenhangend geheel van twee pagina's. Dat gezegd hebbende, er zijn manieren om je cv langer te maken.

We geven hieronder een beknopte beschrijving van de trucjes die je kunt uithalen. Als je er meer over wil lezen, bekijk dan ons artikel: zo maak je een cv voor je eerste baan.

1. Geef ruimte aan je hobby's

Door je hobby's te vermelden, kun je je cv makkelijk een stukje langer maken. Als ze goed aansluiten bij de functie die je wil bemachtigen, is dat sowieso slim om te doen.

Soms is de link heel duidelijk - gitaar spelen als je solliciteert bij een muziekwinkel bijvoorbeeld. Maar wat dacht je van op hoog niveau sporten? Daarmee toon je aan dat je doorzettingsvermogen hebt. In het geval van teamsporten laat je bovendien zien dat je goed kunt samenwerken. Houd je van schaken? Dan heb je analytisch denkvermogen. Fotografeer je graag? Dan heb je oog voor detail.

Bedenk welke hobby's passen bij de functie en beschrijf ze in een paar zinnen.

2. Vermeld bijbanen

Je jaar werkervaring als winkelmedewerker is niet meer interessant als je verder bent in je carrière, maar op je eerste cv moet je het hiervan hebben. Om je cv langer te maken, schrijf je niet alleen je bijbanen op, maar ook je verantwoordelijkheden. Bonuspunten als je die weet te koppelen aan de openstaande vacature.

3. Benoem je stages

Als je stage hebt gelopen, heb je een streepje voor. Je kunt deze namelijk vermelden onder het kopje ‘werkervaring'. Ook hier geldt: leg uit wat je allemaal deed tijdens je stage en welke ervaring je hebt opgedaan. Zo kan een recruiter inschatten of je de werkzaamheden van deze functie ook aankan.

4. Geef meer informatie over je opleidingen

Als je voornamelijk moet leunen op je opleidingen, vertel er dan wat meer over. Benoem je belangrijkste vakken, een belangrijke schoolopdracht, het thema van je afstudeeronderzoek, enzovoort. Zo kun je laten zien dat je weliswaar geen werkervaring hebt, maar wel de nodige kennis over het werkveld waar je in terecht komt.

Tips om je cv in te korten

Heb je bakken met ervaring? En wil je het liefst dat de recruiter dat allemaal leest? Laat dat idee dan zo snel mogelijk los. Je weet nu hoe kort je cv bekeken wordt (7,4 seconden), dus het is noodzaak om de boel in te korten. Het liefst tot twee à drie pagina's. De vijf tips die we je gaan geven komen in grote lijnen op hetzelfde neer: schrappen wat niet relevant is.

Schets in je hoofd een profiel van de ideale kandidaat voor de functie waar je op solliciteert. Kijk nu met die blik naar je cv. Staan er dingen op die totaal niet aansluiten? In de prullenbak ermee.

1. Schrap werkervaring van lang geleden

Een makkelijke manier om je cv in te korten, is door simpelweg je oudere werkervaring te verwijderen. Over het algemeen is het voor recruiters niet interessant om te weten wat je vijftien jaar geleden of langer deed. Helemaal in werkvelden die snel veranderen, zoals tech, zegt je ervaring van lang geleden heel weinig. Een stelregel is dat je ongeveer tien tot vijftien jaar aan werkervaring op je cv zet.

2. Schrap je verantwoordelijkheden bij niet-relevantie functies

Waarschijnlijk heb je bij iedere baan een paar zinnen gewijd aan je verantwoordelijkheden. Die kun je bij een aantal banen simpelweg schrappen. Helemaal als je vorige functies weinig te maken hebben met de functie waar je nu voor gaat. Werkte je vijftien jaar geleden als planner bij een callcenter en ga je nu voor een functie als vice-president bij een consultancybedrijf? Dan hoef je echt niet uit te leggen dat je destijds 50 callcenteragents aanstuurde.

Kies twee tot drie banen uit waarin je taken en verantwoordelijkheden had die goed matchen met de nieuwe functie en laat het daarbij.

3. Beperk je personalia tot een minimum

Een foto met persoonlijke informatie is een vereiste op je cv. Maar je personalia hoef je niet onnodig lang te maken. Je kunt gerust je volledige adres, geboorteplaats en huwelijke staat weglaten. Zulke informatie zegt immers niets over of jij deze baan wel aankan. Je naam en woonplaats zijn voldoende. Het is een kleine aanpassing, maar iedere regel die je kunt schrappen is mooi meegenomen.

4. Schrap trainingen en cursussen die niet aansluiten bij de functie

Het is natuurlijk supergoed dat je verschillende cursussen en trainingen hebt gevolgd, maar je hoeft ze echt niet allemaal te noemen. Een cursus pottenbakken en je marketingtraining zijn niet relevant als je solliciteert als treinverkeersleider. Kijk met een kritisch oog naar alle cursussen en trainingen die nu op je cv staan en wees niet bang om te schrappen. Houd alleen dingen over die echt aansluiten op de functie.

5. Voeg een bijlage toe

Zijn er zaken die je echt heel graag wil vermelden, maar word je cv te lang? Dan kun je eraan denken om een bijlage toe te voegen. Doe dat alleen als de informatie in de bijlage ook iets toevoegt. Je kunt bijvoorbeeld aan deze dingen denken:

  • Een beschrijving van een groot project dat je afgerond hebt.
  • Publicatie in een wetenschappelijk tijdschrift (als je bijvoorbeeld als onderzoeker aan de slag wil).
  • Een uitgebreide beschrijving van de resultaten die je behaald hebt in je vorige functie en hoe je dat gedaan hebt.

In je cv verwijs je vervolgens naar de bijlage. Zo weet de recruiter waar hij meer informatie kan vinden mocht hij geïnteresseerd zijn.

Geschreven door
Roeliene Bos
Redacteur @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Sterke en Zwakke Punten benoemen tijdens je Sollicitatie

‘Kun je een aantal van je goede eigenschappen noemen?' ‘Wat zijn je zwakke punten?' Lees hoe je deze sollicitatievragen kunt beantwoorden.
Michiel van der Avoird 25 apr 2020

Sollicitatie per Mail versturen? 8 nuttige tips (2024)

Solliciteren doe je tegenwoordig digitaal. Hoe schrijf je een begeleidende mail voor je sollicitatiebrief en cv?
Michiel van der Avoird 20 apr 2020

De 100 meestgestelde Sollicitatievragen

Met een goede voorbereiding beantwoord je lastige sollicitatievragen in een handomdraai. We zetten 100 vragen op een rij en voorzien je van tips.
Roeliene Bos 10 mei 2020

Kennismakingsgesprek? Zo maak je indruk (11 tips)

Het eerste sollicitatiegesprek dat je met een bedrijf voert, noemen we het kennismakingsgesprek. Hoe ziet zo’n gesprek eruit en hoe bereid je je voo...
Roeliene Bos 6 jul 2020

Sollicitatiebrief Schrijven: opbouw, tips & voorbeelden

Met een krachtige argumentatie, juiste structuur en goede opmaak maak je een sterke indruk met je sollicitatiebrief.
Michiel van der Avoird 10 apr 2020

Welke baan past bij mij? (9 tips)

Iedereen wil een passende baan, maar hoe pak je zoiets aan? Lees onze tips en misschien ben je volgend jaar wel een ...
Roeliene Bos 6 jun 2020
 
check