Hoe vraag je om een Aanbeveling?

Hoe vraag je om een Aanbeveling?
Heb je een aanbevelingsbrief nodig? Dan zul je iemand om een aanbeveling moeten vragen. Hoe doe je dat?

Het is altijd een goed idee om mensen met wie je (intensief) hebt samengewerkt om een aanbeveling te vragen. Aanbevelingen maken je sollicitatie sterker. Soms wordt er ook specifiek om gevraagd. Maar hoe (en wie?!) vraag je om een aanbeveling? Een stappenplan.

1. De juiste persoon kiezen voor een aanbeveling

Iedereen met wie je (intensief) hebt samengewerkt kan in theorie een aanbeveling voor je schrijven. Het best kies je mensen die erg tevreden over je waren. Je wil immers een warme aanbeveling. Dat kan een oud-werkgever zijn, maar ook een scriptie- of stagebegeleider. Directe collega’s komen in aanmerking, maar ook collega’s van andere afdelingen waar je regelmatig mee te maken had. Het belangrijkste is dat je ze echt kent. Ze moeten weten hoe je functioneert op de werkvloer.

Maak een lijstje met mensen die een aanbeveling voor je zouden kunnen schrijven. Kies daarna de mensen uit die het best passen bij de functie waar je nu op reageert. Wie komt het meest overtuigend over als aanbeveling? Het liefst kies je iemand die ervaring heeft in de branche waar je op solliciteert.

2. Stuur een vriendelijk bericht

Realiseer je dat het vragen om een aanbeveling een gunst is. Ze zijn niet verplicht je te helpen. Vraag het dus netjes en vrijblijvend. Je kunt die persoon opbellen, een e-mailtje sturen of op een andere manier tekstueel benaderen.

3. Geef alle relevantie informatie

Zegt iemand ja op de vraag of ze een aanbeveling willen schrijven? Geef ze dan alle relevante informatie. Denk aan:
  • De naam van de contactpersoon. De schrijver kan dan een persoonlijke aanhef schrijven.
  • De functie waar je op solliciteert. Dat geeft een beter beeld van wat er in de aanbeveling moet staan.
  • Je cv/motivatiebrief. De schrijver kan dan zien welke eigenschappen en vaardigheden je zelf belangrijk vindt. Herkent hij zich daarin? Dan kan hij ze ook noemen in de aanbeveling.

4. Wees op tijd met je verzoek

Niks is zo vervelend als om een gunst met tijdsdruk gevraagd worden. Als je een aanbeveling nodig hebt, vraag je daar op tijd om. Liefst drie weken van tevoren of langer. Geef iemand de tijd er even over na te denken.

5. Geef de schrijver inspiratie

Je kunt altijd een opzetje geven voor de aanbevelingsbrief. We noemden je cv en motivatiebrief al, zodat de schrijver daar inspiratie kan opdoen. Je kunt hem of haar ook herinneren aan werkprestaties waar je trots op bent. Zorg er wel voor dat de persoon niet het idee krijgt zelf geen input meer te mogen leveren.

Voorbeeld van hoe je om een aanbeveling vraagt

“Hoi Peter,

Mag ik jou om een gunst vragen? Ik wil solliciteren op een nieuwe functie en daar heb ik een aanbeveling voor nodig. Ik heb altijd erg prettig met jou samengewerkt en ik hoop dat dat wederzijds was. Zie jij het zitten om voor mij een aanbeveling te schrijven? Als je geen aanbeveling wil schrijven, dan hoor ik dat ook graag! Voel je vooral niet verplicht.

Mocht je wel een aanbeveling willen schrijven, dan is het vroeg genoeg als je die over drie weken naar me toestuurt. Ik kan je ook mijn cv toesturen, dan zie je welke vaardigheden en eigenschappen ik graag naar voren laat komen.

Het gaat om een functie als IT-consultant bij Bedrijf X. De contactpersoon is mevrouw Berends. Ze zoeken iemand die kennis heeft van Programma X en ervaring heeft met klantcontact. Ik heb het linkje naar de vacature meegestuurd, dan krijg je een beter beeld van de soort kandidaat die ze zoeken.

Met vriendelijke groet,
Bob”
Geschreven door
Roeliene Bos
Redacteur @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Sterke en Zwakke Punten benoemen tijdens je Sollicitatie

‘Kun je een aantal van je goede eigenschappen noemen?' ‘Wat zijn je zwakke punten?' Lees hoe je deze sollicitatievragen kunt beantwoorden.
Michiel van der Avoird 25 apr 2020

Sollicitatie per Mail versturen? 8 nuttige tips (2024)

Solliciteren doe je tegenwoordig digitaal. Hoe schrijf je een begeleidende mail voor je sollicitatiebrief en cv?
Michiel van der Avoird 20 apr 2020

De 100 meestgestelde Sollicitatievragen

Met een goede voorbereiding beantwoord je lastige sollicitatievragen in een handomdraai. We zetten 100 vragen op een rij en voorzien je van tips.
Roeliene Bos 10 mei 2020

Kennismakingsgesprek? Zo maak je indruk (11 tips)

Het eerste sollicitatiegesprek dat je met een bedrijf voert, noemen we het kennismakingsgesprek. Hoe ziet zo’n gesprek eruit en hoe bereid je je voo...
Roeliene Bos 6 jul 2020

Sollicitatiebrief Schrijven: opbouw, tips & voorbeelden

Met een krachtige argumentatie, juiste structuur en goede opmaak maak je een sterke indruk met je sollicitatiebrief.
Michiel van der Avoird 10 apr 2020

Welke baan past bij mij? (9 tips)

Iedereen wil een passende baan, maar hoe pak je zoiets aan? Lees onze tips en misschien ben je volgend jaar wel een ...
Roeliene Bos 6 jun 2020
 
check