Research deze 6 Dingen voor je je Motivatiebrief schrijft

Research deze 6 Dingen voor je je Motivatiebrief schrijft
Voordat je de eerste zinnen van je je motivatiebrief neerpent, moet je onderzoek doen. Deze 6 dingen zijn nuttig om te researchen.

Een motivatiebrief schrijven is voor sommige mensen een hels karwei. Ze houden niet van schrijven of weten simpelweg niet wat ze erin moeten zetten. Een beetje onderzoek kan je met dat laatste in ieder geval helpen. Door de juiste research te doen, weet je waar het bedrijf op zit te wachten. Dat is inspiratie voor de inhoud van je motivatiebrief.

Deze 6 dingen zijn nuttig om te onderzoeken voordat je je motivatiebrief schrijft. Die helpen je ook om de juiste toon voor je brief te vinden.

1. De vacature

We beginnen met een open deur, maar die zijn er om ingetrapt te worden. Het lezen van de vacaturetekst is stap één. Zoek uit waar de ideale kandidaat aan voldoet als het gaat om kennis, ervaring en vaardigheden. En misschien wel de belangrijkste voor je motivatiebrief: persoonlijkheid.

Waar een sollicitatiebrief vooral over je cv en kunde gaat, gaat een motivatiebrief meer over waarom jij jezelf precies dáár ziet werken. Waarom zijn jij en het bedrijf een gouden match? Waarom pas jij daar zo goed?

Noteer alle kernwoorden die je tegenkomt over de ideale kandidaat (kennis van x, enthousiast, ervaring met x, flexibel, etc.). Welke overlap zie je met jezelf? Gebruik de kernwoorden uit de vacature daarna in je motivatiebrief.

Bel het bedrijf op met een paar slimme vragen over de vacature voordat je je sollicitatie verstuurt. Vraag bijvoorbeeld hoe het team eruitziet waar je zou komen te werken of wat voor persoonlijkheid het beste bij de bedrijfscultuur past. Refereer in je brief weer aan dit gesprek. Deze contactmomenten laten zien dat je echt je best doet voor de baan.

2. De bedrijfswebsite

Daarna is het tijd om de bedrijfswebsite te onderzoeken. Hier vind je vaak meer over de visie en de missie van het bedrijf. Die laten zien wat zij belangrijk vinden en welke waarden zij onderstrepen. Het is natuurlijk mooi als die overeenkomen met die van jou. Dat kun je dan benoemen in je motivatiebrief.

Laat in je brief niet alleen naar voren komen dat jullie dezelfde waarden nastreven, maar ook hoe jij ze gaat helpen hun doelen te bereiken. Hoe kun jij dit bedrijf succesvol maken?

3. LinkedIn-uitingen (en andere sociale media)

Pluis alle socialemediakanalen van het bedrijf uit. Hoe komen ze op deze kanalen over? Wat stralen ze uit? Soms vind je op deze kanalen ook interviewtjes met medewerkers. Dat geeft jou gelijk een beeld van je potentiële collega’s (komen we straks op).

Het doel hiervan is hetzelfde als het bekijken van de bedrijfswebsite: meer feeling krijgen met het bedrijf. Welke aspecten spreken je aan? En hoe kun jij bijdragen aan deze bedrijfscultuur? Dat is superrelevante informatie voor je motivatiebrief.

4. Potentiële collega’s

Je potentiële collega’s vind je hoogstwaarschijnlijk op de bedrijfswebsite. Veel bedrijven hebben een pagina waarop ze hun medewerkers voorstellen, soms zelfs met foto’s en een kort verhaaltje. Dat geeft je een aardige eerste indruk van wat voor types dit bedrijf aantrekt. Dragen ze casual kleding bijvoorbeeld of zitten ze strak in ’t pak? Wat schrijven zij over het bedrijf?

Op de socialemediakanalen vind je vaak ook potentiële collega’s. Bekijk in ieder geval hun LinkedIn-pagina’s. Wat delen zij over het bedrijf en zichzelf? Gebruik die informatie ter inspiratie voor je motivatiebrief.

Het is helemaal niet vreemd om medewerkers en gesprekspartners te onderzoeken. Dat is gewoon onderdeel van het sollicitatieproces. Maar je schrijft natuurlijk niet in je motivatiebrief dat Linda van HR zo’n mooie glimlach heeft, en dat je daarom bij dit bedrijf wil werken. Houd het algemeen en professioneel. Zeg bijvoorbeeld dat de ontspannen bedrijfscultuur je zo aanspreekt.

5. De bedrijfssector

Je moet niet alleen het bedrijf kennen, maar ook de sector waarbinnen zij opereren. Welke rol speelt dit bedrijf? Wat onderscheidt hen van hun directe concurrenten? En waarom wil je dan bij dit bedrijf werken en niet de concurrent? En als laatste: hoe ga jij ervoor zorgen dat ze succesvol blijven binnen deze branche?

Reken maar dat recruiters graag een motivatiebrief lezen van iemand die over deze zaken heeft nagedacht.

6. Je netwerk

Vergeet ook niet je netwerk te gebruiken. Ken jij iemand met een soortgelijke job? Stel die persoon dan eens een paar vragen. Wat is volgens hem of haar belangrijk in deze baan? Denkt hij of zij dat jij geschikt bent? Win zoveel mogelijk informatie in en gebruik dit in je motivatiebrief.

Schrijf je motivatiebrief

Als je deze zes dingen hebt onderzocht, heb je een aardig beeld van het bedrijf en de ideale kandidaat. Noteer alle zaken waar je op aanslaat en verwerk deze in je motivatiebrief. Benieuwd hoe je de perfecte motivatiebrief schrijft? We maakten een handige gids over de motivatiebrief, met alle tips & tricks.

En vooruit, nog een laatste tip. Vergeet ook je cv niet te updaten. Die moet net zo goed aansluiten op de vacature als je motivatiebrief.

Geschreven door
Roeliene Bos
Redacteur & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Storytelling gebruiken in je Motivatiebrief

Feiten zijn belangrijk, maar het menselijk brein is veel beter in verhalen onthouden. Maak daarom gebruik van storytelling in je motivatiebrief.

SWOT-analyse gebruiken voor je Motivatiebrief

Heb je moeite met het schrijven van een motivatiebrief? Een persoonlijke SWOT-analyse zet je op het juiste pad.

Persoonlijke Anekdotes in je Motivatiebrief verwerken

Geef je motivatiebrief een persoonlijk tintje door anekdotes erin te verwerken. Hoe ziet dat eruit?

Een goeie Onderwerpregel voor je Sollicitatiemail: 6 Tips

Veel sollicitaties worden per e-mail verstuurd. Hoe kies je de juiste onderwerpregel voor je sollicitatiemail?

Motivatiebrief voor een Parttimebaan: houd hier rekening mee

Je wil solliciteren op een parttime baan. Waar moet je rekening mee houden in je motivatiebrief?

Motivatiebrief zonder Werkervaring: 7 Tips

Je ziet een vacature voor je droombaan, maar je hebt een probleem: je hebt geen werkervaring. Wat moet je nu doen met je motivatiebrief?
 
check