Motivatiebrief bij een Carrièreswitch: Tips en Voorbeelden

Motivatiebrief bij een Carrièreswitch: Tips en Voorbeelden
Niet alle werkgevers zitten te wachten op mensen die een carriereswitch hebben gemaakt. Waar moet je rekening mee houden in je motivatiebrief?

Een carrièreswitch maken is hartstikke spannend. De één denkt jaren over zo’n stap na en de ander springt van het ene op het andere moment in het diepe. Sommige werkgevers zijn een beetje huiverig om mensen die zo’n stap zetten aan te nemen. Waarom is dat zo? En hoe kun je die zorgen in je motivatiebrief al wegnemen?

In dit artikel leggen we je alles uit over het schrijven van een motivatiebrief bij een carrièreswitch.

Waarom werkgevers carrièreswitchers eng vinden

Laten we vooropstellen dat er ook werkgevers zijn die het juist heel stoer vinden dat mensen een compleet nieuwe stap in hun carrière durven te zetten. Zij zien iemand met een andere achtergrond als een waardevolle toevoeging. Maar niet iedere werkgever denkt er zo over. Voordat je je motivatiebrief gaat schrijven, moet je weten welke zorgen er kunnen leven bij het bedrijf.

Veelvoorkomende redenen om carrièreswitchers een beetje eng te vinden zijn de volgende:

  1. Zorgen over loyaliteit

    Werkgevers willen graag werknemers die loyaal zijn. Iemand die van de ene op de andere dag zijn hele werkveld verlaat, heeft de schijn tegen. Waarom zou je dit werkveld niet ook gedag zeggen na een paar jaar? Loyaliteitszorgen kunnen zeker opspelen als je overstapt naar een sector waar je beduidend meer betaald krijgt. Het is logisch dat je meer wil verdienen, maar je kunt wel het signaal afgeven dat je de carrièreswitch alleen om het geld doet.

  2. Te weinig ervaring

    Oke, je bent misschien omgeschoold, maar carrièreswitchers missen vaak relevante werkervaring. Dat kan door werkgevers als een groot gebrek worden gezien. Iemand die al jaren werkzaam is in het veld, zal minder lang ingewerkt hoeven te worden. Dat kost minder tijd en minder geld. Deze kandidaten hebben een streepje voor op jou.

    Lees ook ons artikel over het schrijven van een motivatiebrief zonder werkervaring

  3. Twijfels over aanpassingsvermogen

    Het bedrijf weet als geen ander wat er nodig is om te slagen in deze rol. Ze kunnen zich daardoor afvragen of jij wel echt weet waar je aan bent begonnen. Heb je echt genoeg kennis van dit nieuwe werkveld om je aan te passen? Heb je genoeg kennis en vaardigheden om je takenpakket naar wens uit te voeren?

Gebruik je motivatiebrief om deze zorgen weg te nemen. Leg uit dat je snapt dat er risico's kleven aan een carrièreswitcher, maar dat je echt goed over deze stap hebt nagedacht. Vergeet ook niet om research voor je motivatiebrief te doen. Hoe meer je weet over het bedrijf en het werkveld, hoe beter.

Benadruk positieve kanten van carrièreswitch in motivatiebrief

Het is goed om in je motivatiebrief potentiele zorgen weg te nemen, maar leg vooral de nadruk op de positieve kanten van je carrièreswitch. Die zijn er namelijk ook genoeg.

  1. Je hebt lef

    Je carrière omgooien doe je niet zomaar. Daar kleefden waarschijnlijk een hoop risico's aan. Je moest je laten omscholen, je hebt een vast contract opgegeven en in sommige gevallen begin je weer onderaan de ladder. Als iets laat zien dat je durf en lef hebt, is het wel een carrièreswitch. Zeker in dynamische werkvelden komt het van pas dat je niet bang bent voor veranderingen.

  2. Je bent leergierig

    Een nieuwe carrière betekent nieuwe dingen leren. Dat je daartoe in staat bent, spreekt in je voordeel. Je mist misschien werkervaring, maar je kunt wel aantonen dat je een leergierig persoon bent. Dat inwerken komt heus wel goed.

  3. Je bent ambitieus

    Carrièreswitchers houden van een uitdaging. Ze staan niet graag stil en willen altijd het meeste uit zichzelf halen. Ze kunnen vaak ook slecht tegen verveling op het werk (dat is waarschijnlijk de reden dat ze het roer hebben omgegooid). Dat kun je als een risico zien, maar ook als een grote kracht. Ze willen simpelweg werk doen dat ze voldoening geeft. Hebben ze dat eenmaal gevonden, dan geven ze de volle honderd procent. Ze gaan niet voor het minimale, maar het maximale.

    Lees ook: hoe je ambitie toont in je motivatiebrief

  4. Je voegt waarde toe

    Iemand met een compleet andere achtergrond kan heel veel waarde toevoegen aan een bedrijf. Als er alleen maar mensen rondlopen met dezelfde achtergrond, kan tunnelvisie ontstaan. Jij hebt een frisse blik. Daarnaast heb je door het jobhoppen veel verschillende vaardigheden opgedaan. Als je kunt aantonen dat die (grotendeels) van pas komen in deze nieuwe baan, is dat hartstikke waardevol. Dat noemen we 'overdraagbare vaardigheden'. Je bent door je achtergrond waarschijnlijk breder inzetbaar dan de gemiddelde kandidaat. Je kunt zaken ook vanuit meerdere kanten bekijken.

  5. Je bent gepassioneerd

    Je kon niet anders dan van carrière switchen. Je maakte deze keuze niet zomaar, je hebt hem weloverwogen gemaakt. Het is je absolute droom om nu in dit werkveld aan de slag te gaan. Iemand die een bewuste carrièreswitch maakt, heeft waarschijnlijk meer passie dan iemand die al jaren werkzaam is in dit veld. Laat dat zien in je brief.

Vertel absoluut niets negatiefs over je vorige werk(veld) in je motivatiebrief. Je wil niet overkomen als iemand die zich intens verveelde en toen maar iets anders is gaan zoeken. Wie weet gebeurt je dat in de nieuwe baan ook wel, zal het bedrijf denken.

Voorbeeld motivatiebrief bij carrièreswitch

Laten we alle voorgaande tips eens ter harte nemen. Hieronder vind je een korte motivatiebrief bij een carrièreswitch. Put daar inspiratie uit voor als je er zelf eentje moet schrijven.

Voorbeeldbrief bij carrièreswitch

Beste mevrouw De Aannemer,

Mijn vrienden verklaarden me voor gek, maar ik wist het zeker: het is tijd voor een carrièreswitch. Na tien jaar in de financiële wereld te hebben gewerkt, wil ik doen waar mijn hart ligt. Ik ga de recruitment in. Dat jullie een positie open hebben staan voor een recruiter die zich richt op de financiële sector, is voor mij het beste van beide werelden.

Natuurlijk was het eventjes eng om al mijn zekerheden op te geven, maar ik heb altijd al een zekere dosis lef gehad. Ik ben niet bang om nieuwe dingen te proberen. Daarnaast ben ik ontzettend doelgericht. Als ik weet wat ik wil, dan ga ik eropaf. Of het nu een nieuwe baan is of een kandidaat voor een van jullie klanten.

Ik realiseer me dat ik nog geen recruitmentervaring heb, maar dat betekent niet dat ik geheel vanaf nul begin. Ik kan met name bouwen op mijn grote mensenkennis. In mijn carrière heb ik met de meest uiteenlopende mensen samengewerkt voor verschillende grote projecten. Daarnaast gaf ik leiding aan teams van ongeveer twintig man. Ik begrijp heel goed wat mensen nodig hebben en waar ze naar zoeken. Een broodnodige kwaliteit als recruiter.

Daarnaast zie ik een groot voordeel in mijn financiële achtergrond. Ik spreek de taal van zowel potentiële kandidaten als de bedrijven en banken waar jullie mee samenwerken. Ik weet als geen ander waar iemand in dit werkveld aan moet voldoen. Het lijkt me fantastisch om de brug te zijn tussen jullie klanten en potentiële sollicitanten.

Als jullie net zo enthousiast zijn als ik, kom ik mijn kwaliteiten graag verder toelichten in een sollicitatiegesprek. Voor een volledig overzicht van mijn kennis en vaardigheden, verwijs ik u naar mijn cv.

Bedankt voor uw tijd en hopelijk tot ziens.

Met vriendelijke groet,

Anita de Groot.[/
Geschreven door
Roeliene Bos
Redacteur & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Storytelling gebruiken in je Motivatiebrief

Feiten zijn belangrijk, maar het menselijk brein is veel beter in verhalen onthouden. Maak daarom gebruik van storytelling in je motivatiebrief.

SWOT-analyse gebruiken voor je Motivatiebrief

Heb je moeite met het schrijven van een motivatiebrief? Een persoonlijke SWOT-analyse zet je op het juiste pad.

Persoonlijke Anekdotes in je Motivatiebrief verwerken

Geef je motivatiebrief een persoonlijk tintje door anekdotes erin te verwerken. Hoe ziet dat eruit?

Een goeie Onderwerpregel voor je Sollicitatiemail: 6 Tips

Veel sollicitaties worden per e-mail verstuurd. Hoe kies je de juiste onderwerpregel voor je sollicitatiemail?

Motivatiebrief voor een Parttimebaan: houd hier rekening mee

Je wil solliciteren op een parttime baan. Waar moet je rekening mee houden in je motivatiebrief?

Motivatiebrief zonder Werkervaring: 7 Tips

Je ziet een vacature voor je droombaan, maar je hebt een probleem: je hebt geen werkervaring. Wat moet je nu doen met je motivatiebrief?
 
check