Waarom moeten we jou aannemen en niet iemand anders?

Waarom moeten we jou aannemen en niet iemand anders?
"Vertel. Waarom moeten we jou aannemen en niet iemand anders?" Welke dingen benoem je juist wel en welke zeker niet? Een stappenplan.

"Waarom moeten we jou aannemen?" - Zo moet het niet

Toegegeven, het is een moeilijke sollicitatievraag, maar hij staat hoog op de lijst meest gestelde sollicitatievragen. Als je hier niet van tevoren over na hebt gedacht, is de kans groot dat je vastloopt of een nietszeggend antwoord geeft. Beter is het om de vraag voor te bereiden voordat je op gesprek gaat. Dit moet je in ieder geval niet doen als je de vraag krijgt waarom ze jou moeten aannemen voor de functie.

Andere kandidaten de grond in boren

  • "Andere kandidaten zijn minder gemotiveerd dan ik. Ik trek altijd alles uit de kast voor een goed eindresultaat."

  • "De rest heeft ongetwijfeld minder ervaring. Ik werk al jaren in soortgelijke functies."

Anderen afbreken om zelf beter uit de verf te komen is echt een no-go. Leun op je eigen kwaliteiten in je antwoord, dat is genoeg. Daarnaast: je weet in veel gevallen niet wie de andere kandidaten zijn. Hoe weet je dan zo zeker dat zij zoveel slechter zijn? Ga jezelf dus niet vergelijken met andere mensen als je jezelf probeert te verkopen.

Vage en algemene antwoorden geven

  • "Ik denk dat ik een goeie match ben voor dit bedrijf."

  • "Het lijkt me gewoon superleuk om hier te werken."

Dit zijn typische antwoorden van mensen die de vraag "waarom moeten we jou aannemen" slecht hebben voorbereid. Iedere kandidaat kan zulke antwoorden geven en ze zijn weinig onderscheidend. En dat is nu juist waar deze vraag voor bedoeld is: erachter komen wat jou onderscheidt van de rest.

Je cv herhalen

  • "In 2020 werkte ik voor bedrijf X en daarna twee jaar voor bedrijf Z in soortgelijke functies."

  • "Ik ben erg bedreven in het werken met programma X, dat komt goed van pas in deze functie."

Als je wordt uitgenodigd op gesprek, betekent dat dat mensen je cv al gezien hebben. Ze weten welke ervaringen je hebt opgedaan en wat je belangrijkste vaardigheden zijn. Daarnaast kun je er vanuit gaan dat (bijna) iedereen die op gesprek mag komen de juiste kwalificaties heeft. Het heeft dus weinig zin om je cv nogmaals op te noemen. Dat is weinig onderscheidend.

Let op: we bedoelen niet dat je helemaal niets mag zeggen over je vorige werkervaring of vaardigheden, maar je cv is niet dé reden dat ze jou moeten aannemen. Hier komen we later nog op terug.

Arrogant overkomen

  • "Ik ben de beste."

  • "Niemand kan dit beter dan ik."

De lijn tussen arrogantie en jezelf verkopen is soms dun. Let dus goed op je taalgebruik. Vermijd superlatieven, zoals "beste", "fantastisch", "ongeëvenaard."

Natuurlijk heeft een werkgever graag iemand in dienst die zelfverzekerd is en weet waar zijn kwaliteiten liggen. Maar als je overkomt als iemand die alles al denkt te weten, kan de interviewer op je afknappen. Ze kunnen bijvoorbeeld denken dat je niet meer kneedbaar bent of niet openstaat voor kritiek. Je bent immers al "de beste". Vooral als je met mensen moet samenwerken, kan een arrogante houding in je nadeel werken. Niemand wil een betweter als collega, toch?

"Waarom moeten we jou aannemen?" - Zo moet het wel

Nu je weet hoe het niet moet, is het tijd om te leren hoe het wél moet. Deze elementen zijn onmisbaar in het antwoord op de vraag "waarom moeten we jou aannemen?"

Persoonlijke eigenschappen noemen die je onderscheiden van de rest

  • "Ik heb een groot organisatietalent. Ik ben op mijn best als ik verschillende ballen tegelijk hoog moet houden."

  • "Ik kan mij erg goed focussen. Als ik een strakke deadline heb, dan stort ik mij volledig op mijn taak."

Dit is dé plek om je zogeheten soft-skills te benoemen. Dit zijn persoonlijke eigenschappen, zoals empathie, creativiteit, flexibiliteit en het hebben van probleemoplossend vermogen. Waarschijnlijk heeft iedere kandidaat de benodigde hard-skills (technische vaardigheden), dus met soft-skills kun je je onderscheiden. Ze zeggen heel veel over hoe jij als werknemer functioneert.

Natuurlijk benoem je de soft-skills die het best aansluiten op de functie. Kom je in een groot en dynamisch team te werken? Benoem dan je flexibiliteit en dat je houdt van samenwerken. Moet je veel met klanten omgaan? Vertel dan dat je goed kunt luisteren en precies weet hoe je een klant blij maakt.

Let op: je noemt natuurlijk alleen vaardigheden die je daadwerkelijk bezit. Anders val je vanzelf een keer door de mand.

Onderbouw je antwoorden

  • "Ik presteer erg goed onder druk. In mijn vorige functie moest ik een reorganisatie leiden. Dat was niet eenvoudig, maar ik heb de schade beperkt weten te houden."

  • "Ik leer ontzettend graag nieuwe dingen. Dit vakgebied verandert snel en ik heb ieder jaar een cursus gevolgd om up-to-date te blijven."

Het klinkt bijna als een open deur, maar het is erg belangrijk om je antwoorden te onderbouwen. Een uitspraak als "ik presteer goed onder druk" kan iedereen zeggen. Als je het daarbij laat, is het een nietszeggende uitspraak. Door te refereren aan eerdere (werk)prestaties, kun je laten zien dat het daadwerkelijk zo is. Vertel dus altijd waaróm jij meent een bepaalde eigenschap te bezitten.

Let op: zoals je ziet kun je je de informatie op je cv prima gebruiken ter onderbouwing van je antwoord. Je cv is dus niet leidend in je antwoord, maar ondersteunend.

Lees je in in het bedrijf

  • "Het spreekt me erg aan dat jullie praktijk zich richt op mensen met een handicap. Ik koos ooit voor dit beroep omdat ik mensen wil helpen. Die passie kan ik hier kwijt."

  • "Ik houd van de dynamiek die een start-up met zich meebrengt. Ik vind het prettig om snel te schakelen en samen resultaten te boeken."

Hoe meer je weet over het bedrijf waar je solliciteert, hoe beter je kunt uitleggen waarom jij denkt dat je een goeie match bent. Misschien passen jouw persoonlijke normen en waarden heel goed bij die van het bedrijf. Of spreekt de bedrijfscultuur je enorm aan. Wat het ook is, zoek naar de klik en benoem die.

Je laat met zo'n antwoord niet alleen zien dat je een goeie match bent, maar ook dat je enthousiast wordt van het bedrijf waar je komt te werken. En dat zien werknemers altijd graag.

Oefen je antwoord

Noteer grofweg vier redenen die jou een geschikte kandidaat maken, gebaseerd op de drie elementen die je zojuist hebt gelezen, en prent ze in je hoofd. Dan komen ze er (hopelijk) vloeiend uit als de vraag gesteld wordt.

Samengevat


Doe dit juist niet:
  • De kwaliteiten van andere kandidaten afbreken. Ga uit van je eigen sterke punten.
  • Vage en algemene antwoorden geven. Die blijven niet hangen.
  • Je cv herhalen. De persoon tegenover je heeft hem als het goed is al gelezen.
  • Té zelfverzekerd zijn. "Ik ben de beste" of "Ik ben de enige die dit kan" kunnen je arrogant laten overkomen. Zelfverzekerd zijn is goed, maar blijf wel realistisch.
Doe dit juist wel:
  • Persoonlijke eigenschappen noemen die jou onderscheiden van de rest.
  • Je antwoorden onderbouwen. Zeg niet alleen dát je een skill bezit, maar vertel ook hoe je deze kunt gebruiken voor de functie.
  • Je inlezen in het bedrijf. Benoem aspecten die matchen met jouw interesses/vaardigheden/persoonlijkheid.
  • Oefen je antwoord.
Geschreven door
Roeliene Bos
Redacteur @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Sterke en Zwakke Punten benoemen tijdens je Sollicitatie

‘Kun je een aantal van je goede eigenschappen noemen?' ‘Wat zijn je zwakke punten?' Lees hoe je deze sollicitatievragen kunt beantwoorden.
Michiel van der Avoird 25 apr 2020

Sollicitatie per Mail versturen? 8 nuttige tips (2024)

Solliciteren doe je tegenwoordig digitaal. Hoe schrijf je een begeleidende mail voor je sollicitatiebrief en cv?
Michiel van der Avoird 20 apr 2020

De 100 meestgestelde Sollicitatievragen

Met een goede voorbereiding beantwoord je lastige sollicitatievragen in een handomdraai. We zetten 100 vragen op een rij en voorzien je van tips.
Roeliene Bos 10 mei 2020

Kennismakingsgesprek? Zo maak je indruk (11 tips)

Het eerste sollicitatiegesprek dat je met een bedrijf voert, noemen we het kennismakingsgesprek. Hoe ziet zo’n gesprek eruit en hoe bereid je je voo...
Roeliene Bos 6 jul 2020

Sollicitatiebrief Schrijven: opbouw, tips & voorbeelden

Met een krachtige argumentatie, juiste structuur en goede opmaak maak je een sterke indruk met je sollicitatiebrief.
Michiel van der Avoird 10 apr 2020

Welke baan past bij mij? (9 tips)

Iedereen wil een passende baan, maar hoe pak je zoiets aan? Lees onze tips en misschien ben je volgend jaar wel een ...
Roeliene Bos 6 jun 2020
 
check