Wat moet je doen na je Sollicitatiegesprek?
Zenuwslopend, die eerste dagen na je sollicitatiegesprek. Heb je alles wel goed gedaan? Doe de volgende dingen na je sollicitatiegesprek.
- Stuur een bedankmail op de dag van het gesprek.
- Neem pas na ongeveer 2 weken (telefonisch) contact op om de status op te vragen.
- Vervolggesprek of aangenomen?
- Reflecteer op het gesprek.
- Verdiep je nogmaals in het bedrijf.
- Afgewezen?
- Reflecteer op het gesprek.
- Blijf beleefd.
Stuur een bedankmail na je sollicitatie
Toegegeven, hier moet je je comfortabel bij voelen. Misschien vind je het ‘slijmerig' overkomen om de persoon met wie je het sollicitatiegesprek hebt gevoerd een bedankje te sturen. Toch is het wel slim om het te doen. Het is een kleine moeite en je naam zit weer even in het hoofd van de interviewer. Daarnaast is het gewoon beleefd om iemand te bedanken voor zijn tijd. Stuur het bedankje wel op de dag zelf en niet pas een week later. Dat is mosterd na de maaltijd.
Een bijkomend voordeel is dat je in de bedankmail nog de mogelijkheid hebt om potentiële twijfels weg te nemen. Als je het idee hebt dat iets niet helemaal goed overkwam in het gesprek, kun je het hier rechttrekken. Houd het wel kort en bondig. Een lange e-mail met allerlei excuses staat juist onprofessioneel.
Voorbeeld:
"Beste mevrouw x,
Nogmaals bedankt voor het prettige gesprek dat ik vandaag met u gevoerd heb. Ik vond het erg verhelderend en ik heb een goed beeld van de functie gekregen. Het lijkt mij een geweldige baan.
Ik wilde nog even verduidelijken dat de langere reistijd geen belemmering is voor mij. Het klopt dat deze baan veel verder weg is dan mijn huidige werk, maar dat betekent niet dat ik dat een probleem vind. Ik heb de reistijd er graag voor over.
Ik geloof dat deze functie erg goed bij mij past en ik hoop dat jullie er hetzelfde over denken.
Met vriendelijke groet,
Sollicitant x."
Wacht minstens een week met contact opnemen
In de ideale situatie heb je aan het einde van je gesprek gevraagd wanneer je ongeveer een antwoord kunt verwachten. Je kunt bijvoorbeeld iets zeggen als: "Heel erg bedankt voor het gesprek. Binnen welke termijn nemen jullie contact met mij op?" Als deze termijn verstreken is, kun je het beste even bellen. Een mailtje wil nogal eens verdwijnen tussen de overige 999 ongelezen berichten.
Als je geen idee hebt wanneer je het verlossende antwoord kunt verwachten, moet je in ieder geval een week wachten tot je contact opneemt. Het duurt nou eenmaal eventjes om de juiste kandidaat te selecteren en je wil niet opdringerig overkomen. Na twee weken radiostilte is het heel normaal om telefonisch de status op te vragen van je sollicitatie.
Wanneer je ook contact opneemt: blijf beleefd. Zeg niet dat het wel erg lang duurt of dat je je geduld begint te verliezen. Houd het simpel en professioneel:
"Goedemorgen, u spreekt met x. Ik heb twee weken geleden een sollicitatiegesprek gevoerd voor functie x en ik vroeg mij af wat de status daarvan is."
Tweede gesprek of aangenomen: de vervolgstappen
Ben je door naar het vervolggesprek of zelfs al aangenomen? Dan spring je natuurlijk eerst een gat in de lucht. Als je bent aangenomen, kan het geen kwaad om (nogmaals) een bedankje te sturen. Vraag ook gelijk of je iets kunt doen om je voor te bereiden op je eerste dag. Zo laat je zien dat je veel zin hebt om te starten.
Ben je door naar het tweede gesprek? Dan doe je er goed aan om te reflecteren op je eerste gesprek. Wat ging al goed? En wat kun je de volgende keer nóg beter doen? Reflecteren is makkelijker als je tijdens het gesprek aantekeningen hebt gemaakt. Het menselijk geheugen is niet zo sterk als we zelf denken, dus een geheugensteuntje is niet overbodig. Notities maken doe je met pen en papier (een laptop geeft een ongeïnteresseerde uitstraling).
Bereid je ook vast voor op de vervolgvragen die je in het tweede gesprek gaat krijgen. Waarschijnlijk gaat er onderhandeld worden over je arbeidsvoorwaarden en salaris. Denk dus vast goed na over je eisen- en wensenpakket. Dan sta je op het moment zelf niet met een bek vol tanden.
Afgewezen: de vervolgstappen
Als je gebeld wordt met een afwijzing, is dat een bittere pil. Zeker als je een goed gevoel aan het gesprek hebt overgehouden. Hoe moeilijk het ook is: blijf beleefd. Bedank de persoon voor zijn of haar tijd en de kans die je hebt gekregen. Als je het aandurft, kun je vragen waarom de keuze niet op jou is gevallen. Zulke informatie helpt je bij je andere sollicitaties. Als je niet weet wat je beter kunt doen, kun je er ook niet aan werken.
Als je aantekeningen hebt gemaakt tijdens het gesprek (wat zeker aan te raden is) is dit het moment om ze erbij te pakken. Reflecteer op je gesprek en probeer te achterhalen op welke momenten je steken hebt laten vallen. Vergeet ook niet te reflecteren op wat je wél goed hebt gedaan. Je sterke kanten moet je de volgende keer nog beter naar voren laten komen.
Probeer na een afwijzing de moed niet in je schoenen te laten zakken. Een ‘nee' hoort er nu eenmaal bij in de zoektocht naar een nieuwe baan. Gebruik de tijd om te zoeken naar nieuwe functies, je gesprekstechnieken te verbeteren en allerlei moeilijke sollicitatievragen oefenen. Deze bijvoorbeeld:
- Waarom wil je hier werken?
- Waar zie je jezelf over vijf jaar?
- Waarom heb je zo'n groot gat op je cv?
- Waarom wil je weg bij je huidige werkgever?
Hoe meer je oefent, hoe beter je volgende gesprek gaat.