Een job fair is een banenbeurs. Werkgevers zoeken hier werknemers en andersom. Bekijk hoe dit gaat en ontdek welke banenbeurzen je kunt bezoeken!
Waarom moet je een job fair bezoeken?
Als werknemer is het soms lastig om een baan te vinden die je helemaal op het lijf geschreven is. Natuurlijk reageer je op vacatures, maar je kunt je zoekveld nog verder verbreden door een banenbeurs te bezoeken. Daar vind je bedrijven of organisaties die op zoek zijn naar nieuwe medewerkers. Misschien valt de keuze wel meteen op jou!
Hoe bereid je je voor op een banenmarkt? 5 tips
Een banenmarkt bezoeken vereist wat voorbereiding van jouw kant. Hiervoor vijf tips:
1. Onderzoek alvast welke bedrijven meedoen
Bekijk eerst de website van de job fair. Welke bedrijven doen mee? Zitten hier voor jou interessante bedrijven tussen? Door dit alvast na te gaan, voorkom je dat je op een beurs komt die eigenlijk niet interessant voor je blijkt te zijn. Bovendien kun je je alvast gaan voorbereiden voor gesprekken.
2. Onderzoek de bedrijven die meedoen
Kijk ook meteen naar de website en de socials van de bedrijven waar je in geïnteresseerd bent. Wat doet het bedrijf? Krijg je al een indruk van de cultuur? Staan er al interessante vacatures op hun website? Zet je vragen voor en over het bedrijf alvast op papier.
Schrijf een elevator pitch. Dit is een korte presentatie van jezelf. Bedenk namelijk dat je op een job fair soms weinig tijd hebt om met een bedrijf te spreken, vooral als het erg druk is op de beurs.
3. Neem een goed verzorgd cv mee
Op een job fair vragen werkgevers altijd naar je curriculum vitae. Zorg dus voor een goed verzorgd en up-to-date cv. Print je cv daarna meerdere keren uit en neem de kopieën mee naar de beurs. Neem eventueel ook visitekaartjes mee, als je die hebt.
4. Zorg voor een verzorgd uiterlijk
Je komt werkgevers ‘live’ tegen op een job fair. Kleed je daarom netjes. Kijk hierbij vooral naar wat voor soort kleding het beste past bij het werk dat je doet of wilt gaan doen.
5.Zorg voor de juiste mindset
Op een banenbeurs voer je eigenlijk al sollicitatiegesprekken (ook al zijn ze misschien kort) met de werkgevers. Zorg er dus voor dat je altijd geïnteresseerd, gemotiveerd en enthousiast overkomt.
Wat ga je precies doen op de job fair?
Je zoekt de werkgevers die voor jou interessant zijn. Bedrijven of organisaties hebben meestal een eigen stand. Daar staan hun recruiters of andere vertegenwoordigers. Met hen ga je in gesprek om zo veel mogelijk over het bedrijf te weten te komen. Daarnaast kijk je naar de vacatures die ze aanbieden.
Zie je in de vacatures een interessante baan of zelfs je droombaan? Geef de recruiter dan meteen een kopie van je cv. Je kunt met hem of haar ook afspreken om je cv te mailen. Veel werkgevers lezen de cv liever meteen. Dit scheelt ze namelijk wat tijd in het selectieproces.
Vraag recruiters ook of je met ze mag linken op de socials. Het kan namelijk zijn dat zij later alsnog een baan voor je hebben als je op de banenmarkt niets vindt. Zorg er wel eerst voor dat je profielen presentabel zijn.
Op een job fair zoek je werkgevers die voor jou interessant zijn.

Wat kun je nog meer doen op een banenbeurs?
Sommige banenbeurzen bieden ook de gelegenheid om workshops, presentaties of lezingen te volgen. Vaak hebben dit soort activiteiten ‘het sollicitatieproces’ als onderwerp. Zo leer je misschien in een workshop om een elevator pitch of een sollicitatiebrief te schrijven. Op een UWV-banenbeurs checken de UWV-medewerkers ook gratis je cv. En er zijn zelfs beurzen waar professionals staan die kledingadvies geven voor sollicitaties.
Welke organisaties zetten banenmarkten op?
Sommige banenmarkten worden door bedrijven, (branche)organisaties en/of overheidsinstanties (zoals het UWV of de Kamer van Koophandel) georganiseerd. Een banenmarkt kan voor één sector zijn bedoeld of je komt bedrijven uit allerlei sectoren tegen. Let hier even goed op als je naar job fairs gaat zoeken.
Welke banenbeurzen kun je in Nederland bezoeken?
Tijd om wat job fairs op te zoeken, maar welke? Dit hangt natuurlijk af van wat voor baan je zoekt. Bovendien zijn er talloze job fairs in ons land. Die zijn regionaal of nationaal georganiseerd, dus ook daarin moet je kiezen. Om je zoektocht alvast te vergemakkelijken, hebben we hier drie tips:
Tip 1. Bezoek de Nationale Carrièrebeurs
De
Nationale Carrièrebeurs is de grootste banenbeurs van Nederland. Deze beurs richt zich specifiek op (bijna) afgestudeerden of jonge professionals (mbo, hbo of wo).
Tip 2. Bezoek banenbeurzen via het UWV
Op Werk.nl (van het UWV) staat een
evenementenpagina met banenbeurzen. Deze beurzen worden meestal door het UWV zelf georganiseerd en zijn vaak vrij breed in opzet.
Tip 3. Zoek ook naar online banenmarkten!
Google eens op ‘online banenmarkt’. Je komt dan allerlei (regionale) banenmarkten tegen die online worden georganiseerd. Om deel te nemen heb je meestal een Linkedin-profiel nodig. Werk je profiel goed bij en ga aan de slag!
Wat zijn de voordelen van een job fair?
Een job fair heeft drie grote voordelen. Die vatten we hier nog eens even samen.
- Als werkzoekende kom je in relatief korte tijd veel potentiële werkgevers tegen.
- Voor werkgevers geldt hetzelfde: zij komen makkelijk in contact met potentiële werknemers.
- Zowel werkzoekenden als werkgevers kunnen met elkaar netwerken. Vind je geen baan op de job fair? Wie weet vind je via de contacten die je hebt gelegd (later) alsnog een baan!