Hoe vind je een Baan via X (voorheen: Twitter)?

Hoe vind je een Baan via X (voorheen: Twitter)?
Je denkt er misschien niet meteen aan, maar ook op social media-kanaal X staan veel vacatures. Hoe je die vindt? Volg X stappen, pardon, zes stappen!

Stap 1. Maak een account aan op X

Een goed begin is het halve werk. Maak een account aan op X, maar denk wel eerst goed na over hoe je je profiel 'aankleedt'. Zorg hoe dan ook voor een:

  1. Zakelijke gebruikersnaam
    Gebruik hiervoor het liefst je eigen naam, zodat mensen je meteen herkennen. Voer in elk geval geen namen in zoals 'PartyBoy' of 'Comagirl'.
  2. Zakelijke profielfoto
    Kies voor een recente, professionele profielfoto, waarin je mensen recht aankijkt. Je hoeft geen strak pak aan te trekken, tenzij het iets typisch is voor je werk. Een foto in strandkleding is voor een zakelijk profiel in elk geval niet zo zakelijk.
  3. Heldere biografie (bio)
    Beschrijf in je biografie (bio) wie je bent, wat je doet en eventueel ook wat je biedt. Gebruik hiervoor goede kernwoorden. Werkgevers willen namelijk in twee tellen zien wie ze precies voor zich hebben. Let wel even op het maximaal aantal tekens dat je voor je bio mag gebruiken: het zijn er 160.

Wat zou een omschrijving kunnen zijn?

Senior Marketeer | Online Marketing | Innovatief denker | Communicatief sterk

Stap 2. Volg mensen en bedrijven

Als je account rond is, kun je direct mensen of bedrijven zoeken die relevant voor je zijn tijdens je baanzoektocht. Gebruik hiervoor de zoekfunctie op X.

Kom je interessante recruiters, managers, HR-medewerkers of influencers uit je vakgebied tegen? Volg ze! Hun berichten verschijnen dan op je tijdlijn. Speur hierin naar berichten over vacatures en wie weet zie je snel iets leuks staan.

Een extra voordeel is dat je via de berichten ook een indruk krijgt van de missie, de visie en de bedrijfscultuur van een onderneming. Dit helpt je te bepalen of je ook echt voor dit bedrijf zou willen werken.

Check altijd even of een bedrijf een apart 'Werkenbij'-account actief heeft staan. Dit account bestaat naast het algemene account van het bedrijf.

Stap 3. Maak lijsten van mensen die je volgt

Volg je veel mensen of bedrijven? Je kunt die allemaal in groepen categoriseren op een Twitter-lijst. Hierna kun je groepen selectief volgen. Je geeft zelf namen aan de lijsten, bijvoorbeeld 'Recruiters' of 'Marketingbedrijven'.

Stap 4. Reageer op berichten

Zoek interactie met mensen, bedrijven of (branche)organisaties op X. Doe mee aan discussies, reageer op berichten en retweet deze berichten (je deelt ze dan met je eigen volgers).

Je kunt iemand ook een privébericht (DM of Direct Message) sturen. Je tikt dan eerst een @ in met daarachter de naam van de persoon en dan stel je een vraag. Bijvoorbeeld zo: @Justin Hoe bevalt je werk als online marketeer?

Stap 5. Post zelf ook berichten op X

Zelf berichten posten op X helpt je om volgers te krijgen. Hoe meer volgers, hoe groter jouw zichtbaarheid op X. Recruiters of bedrijven vinden jou zelfs sneller. Maar waar schrijf je over?

  1. Laat zien dat jij een expert bent in jouw vakgebied
    Deel je kennis in tips, vertel over ontwikkelingen in je vakgebied of verwijs naar een nuttige tool of pakkend artikel.
  2. Laat weten dat je een baan zoekt
    Plaats hierover een bericht en gebruik daarvoor relevante trefwoorden met hashtags. Bijvoorbeeld: #ikzoekwerk, #baan, #werk, #zoektwerk of #zoektbaan.
    Zet achter deze trefwoorden ook waar je naar op zoek bent, in welke branche je wilt werken en de stad of regio waar je wilt werken. Bijvoorbeeld: #ikzoekwerk #marketeer #marketing #Rotterdam.
  3. Stel soms ook een hulpvraag op X
    Heb je specifieke informatie nodig? Post eens een hulpvraag aan je contacten of aan mensen in het algemeen. Bijvoorbeeld: Wie weet of er een betaalbare marketingcursus bestaat in Rotterdam of omgeving? #durftevragen.
  4. Vergeet geen hashtags (#) te plaatsen
    Vergeet geen hashtags (#) in je berichten te zetten. Hashtags geven de onderwerpen aan waar je het over hebt. Dit maakt het makkelijker voor mensen om op een bepaald onderwerp of evenement te zoeken. Heb je het bijvoorbeeld over Online marketing? Zet onder je bericht dan #onlinemarketing.
Onthoud dat je maar 280 tekens hebt voor je bericht, dus zorg altijd voor een heldere, bondige en pakkende inhoud.

Stap 6. Zoek actief naar vacatures

Via de zoekfunctie op X zoek je gericht op vacatures. Een voorbeeld: ben je op zoek naar een baan als marketeer? Zet dan deze stappen.

  • Typ #marketeer in de zoekfunctie.
  • Je ziet nu een lijst van alle berichten met het onderwerp 'marketeer'.
  • Zoek nu op #vacatures.
  • Je ziet dan alle vacatures met daarin het woord 'marketeer'.
  • Je kunt je zoekopdracht ook specifieker maken. Je zoekt bijvoorbeeld naar een baan als marketeer in Rotterdam. Typ dan in #vacatures #marketeer #Rotterdam.

Wat je niet moet doen op X

In principe kan iedereen jouw berichten zien en volgen. Via de instellingen van X kun je bepalen hoe openbaar jouw berichten mogen zijn. Houd je berichten wel altijd netjes en laat je niet verleiden om negatieve dingen te zeggen over mensen of situaties. Leg je focus vooral op de kwaliteit van je eigen inhoud, want daarmee trek je de juiste mensen (en waarschijnlijk dus ook de juiste banen) aan!

Geschreven door
Inge Stakenborg
Redacteur & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Discreet Solliciteren? 10 Tips

Discreet solliciteren houdt in dat je naar nieuwe banen zoekt en solliciteert, maar je huidige werkgever mag het niet weten. Hoe dit werkt? 10 tips.

Hoe vind je Parttime Banen die passen bij je Carrièredoelen?

Net als fulltime banen kunnen parttime banen goed passen bij je carrièredoelen. Maar hoe? En hoe niet? Duik in een zelfanalyse en start je zoektocht.

Jezelf onderscheiden op de Arbeidsmarkt

Op een vacature reageren soms honderden kandidaten. Val jij vaak buiten de boot? Kom in actie en leer hoe jij echt opvalt bij potentiële werkgevers.

Gemotiveerd blijven tijdens een langdurige Baanzoektocht

Duurt je baanzoektocht te lang? Hierover malen is zonde van je tijd. Motiveer jezelf met deze tips en vergeet niet dat de aanhouder altijd wint!

Soft Skills inzetten tijdens je Baanzoektocht

Als je solliciteert, kijken werkgevers vaak naar je soft skills. Maar wat zijn soft skills? Hoe bepaal je welke bij jou horen? En hoe ontwikkel je ze?

Beheer je online Reputatie als Werkzoekende: 7 Tips

Alles wat je online zet, staat er in principe voor altijd op. Met deze tips voorkom je een slechte reputatie en dus ook afhakende werkgevers.
 
check