Hoe vind je een Baan via Instagram?

Hoe vind je een Baan via Instagram?
Steeds meer werkgevers en werknemers vinden elkaar op Instagram. Zoek jij ook een baan? Start met een professioneel profiel en volg dan zes tips op!

Maak een professioneel account

Instagram lijkt een ludiek kanaal, maar als je dit gebruikt voor een serieuze zaak (zoals een baan zoeken), dan moet je een professioneel profiel inrichten. Hoe? Vink hiervoor drie stappen af.

Stap 1. Zorg voor een zakelijke foto

Trek kleding aan die je normaal gesproken ook naar je werk zou dragen. Zorg er ook voor dat de foto helder en scherp is. Vraag eventueel een professionele fotograaf om zakelijke foto's van je te maken.

Stap 2. Zorg voor een volledig ingevuld profiel

Werkgevers willen zo veel mogelijk weten over een potentiële kandidaat. Vul daarom ook persoonlijke gegevens in zoals je echte naam, je opleiding, werkervaring en woonplaats.

Stap 3. Schrijf een pakkende biografie (bio)

Gebruik kernwoorden om te beschrijven wie je bent en wat je specialisaties zijn. Plaats in je bio ook linkjes naar je website en je LinkedIn-profiel (als je die hebt).

Heb je een beetje inspiratie nodig? Hier alvast een voorbeeld:

Social media marketeer

Ik zorg in drie maanden voor 50% meer verkeer op jouw website.
ð Seo-expert
ð£ Trainer/spreker/influencer
ð Gedreven, enthousiast, positief
Check mijn website! ð
(link naar je website)
Bezoek me op LinkedIn! ð
(link naar je LI-profiel)

Profiel klaar? 6 tips voor een goede start van je zoektocht

Je hebt nu een professioneel profiel op Instagram? Mooi. Nu begin je aan je zoektocht naar een baan met deze zes tips.

Tip 1. Volg recruiters en bedrijven

Zoek de accounts op van recruiters van relevante wervingsbureaus of bedrijven. Zoek sowieso naar bedrijven waar je graag zou willen werken. Volg hun posts en plaats reacties waarin je laat zien dat je een expert bent in je vakgebied.

Wissel wel af in je reacties: plaats ook eens een vraag of complimenteer een persoon of bedrijf met hun product of dienst. Zo trek je alvast de aandacht en krijg je misschien wel zelf bezoek van een recruiter op bedrijf op je account.

Tip 2. Plaats relevante content

Wat houdt je werk in? En wat drijft je om dit werk te doen? Zet jezelf in de spotlights en plaats zelf ook foto's en video's over (de resultaten van) je huidige werk of van werk uit het verleden (portfolio). Vertel daarnaast wat je voor je toekomstige baan kunt betekenen. Een veelgehoorde tip is ook: deel je passie en deel alles met passie. Zo kom je authentiek over en dat trekt potentiële werkgevers aan.

Plaats hashtags

Vergeet ook niet om hashtags in je berichten te zetten. Vertel je iets over de zorg, de bouw of over marketing? Gebruik dan deze hashtags: #zorg, #bouw of #marketing. Zet alleen niet te veel hashtags in je posts. De gouden regel is: maximaal drie.

Tag personen en bedrijven

Tag ook mensen en bedrijven om je posts bij hen onder de aandacht te brengen. Denk vooraf wel goed na over wie je precies gaat taggen. Hoe en waarom is jouw content juist voor hén interessant?

Experimenteer volop met je content. Laat je eventueel eerst inspireren door berichten van anderen. Hoe pakken zij het aan? Welke tools gebruiken ze daarvoor? En hoe zou jij dat beter of anders kunnen doen?

Tip 3. Gebruik hashtags van bedrijven

Bedrijven gebruiken zelf ook hashtags rondom onderwerpen. Ze gaan dan op zoek naar berichten die deze hashtags bevatten. Zo zien ze wat er rond hun ingebrachte onderwerp speelt.

Kijk daarom eens naar de hashtags van bedrijven en gebruik deze hashtags in je eigen berichten. Zo vergroot je de kans dat een medewerker van een bedrijf op jouw account uitkomt als die op zoek gaat naar posts rondom het onderwerp.

Tip 4. Zoek actief naar vacatures

Zelf posten en reageren op posts levert niet altijd meteen iets op. Je vindt vaak sneller een baan als je meteen actief naar vacatures zoekt. Gebruik hiervoor de zoekfunctie in Instagram. Typ daarin trefwoorden en/of trefwoorden met hashtags, bijvoorbeeld:

  • #vacature
  • #recruitment
  • #hiring
  • #werkenbij
  • #jobopening
  • #careeropportunity

Hoe specifieker hoe beter, dus combineer zoekwoorden die relevant zijn voor jouw baan met andere zoekwoorden. Een voorbeeld: zoek je een baan als marketeer in Venlo? Typ dan in het zoekveld: #vacatures #marketing #venlo. Weet je zelf betere combinaties? Probeer ze gewoon.

Onthoud dat jouw profiel op Instagram jouw visitekaartje is. Hoe relevanter en aantrekkelijker deze is, hoe groter de kans dat bedrijven je vinden... en jou onthouden!

Tip 5. Stuur rechtstreeks berichten

Sommige recruiters of bedrijven hebben misschien wel goede vacatures, maar ze posten ze (nog) niet op Instagram. Kom je een interessante recruiter of een relevant bedrijf tegen? Stuur dan rechtstreeks een bericht naar deze persoon of naar dit bedrijf.

Deze manier van berichten sturen heet ook wel Direct Messaging (of: DM). Ook een DM-bericht zelf noem je een DM.

Leg in je DM uit wie je bent en waar je precies naar op zoek bent. Vraag ook of ze nog openstaande vacatures hebben. In het beste geval neemt de recruiter of de contactpersoon van het bedrijf meteen (telefonisch) contact met je op.

Tip 6. Vergroot en onderhoud je netwerk

Door zelf te posten of te reageren op andere berichten, kom je in contact met mensen. Sommige mensen volg je alleen. Andere mensen zijn misschien interessant genoeg om eens mee af te spreken!

Stuur daarom ook persoonlijke berichten naar mensen van wie je denkt dat ze je kunnen helpen in je zoektocht naar een baan. Begin je bericht, bijvoorbeeld, met een compliment en stel eventueel meteen een hulpvraag. Je opent zo een weg naar nieuwe gesprekken en dus ook naar nieuwe contacten voor je netwerk.

Geschreven door
Inge Stakenborg
Redacteur & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Discreet Solliciteren? 10 Tips

Discreet solliciteren houdt in dat je naar nieuwe banen zoekt en solliciteert, maar je huidige werkgever mag het niet weten. Hoe dit werkt? 10 tips.

Hoe vind je Parttime Banen die passen bij je Carrièredoelen?

Net als fulltime banen kunnen parttime banen goed passen bij je carrièredoelen. Maar hoe? En hoe niet? Duik in een zelfanalyse en start je zoektocht.

Jezelf onderscheiden op de Arbeidsmarkt

Op een vacature reageren soms honderden kandidaten. Val jij vaak buiten de boot? Kom in actie en leer hoe jij echt opvalt bij potentiële werkgevers.

Gemotiveerd blijven tijdens een langdurige Baanzoektocht

Duurt je baanzoektocht te lang? Hierover malen is zonde van je tijd. Motiveer jezelf met deze tips en vergeet niet dat de aanhouder altijd wint!

Soft Skills inzetten tijdens je Baanzoektocht

Als je solliciteert, kijken werkgevers vaak naar je soft skills. Maar wat zijn soft skills? Hoe bepaal je welke bij jou horen? En hoe ontwikkel je ze?

Beheer je online Reputatie als Werkzoekende: 7 Tips

Alles wat je online zet, staat er in principe voor altijd op. Met deze tips voorkom je een slechte reputatie en dus ook afhakende werkgevers.
 
check