Hoe gebruik je LinkedIn-groepen om een Baan te vinden?

Hoe gebruik je LinkedIn-groepen om een Baan te vinden?
LinkedIn-groepen zijn soms handig als je op zoek bent naar een nieuwe baan. Maar bij wat voor groepen sluit je je aan? En hoe ga je daarna te werk?

Stap 1. Zoek naar relevante groepen

Welke groepen zijn zakelijk relevant voor jou? Ga voor groepen uit je eigen specialisatie, branche of sector. Je vindt ze via de zoekfunctie van LinkedIn, met de juiste zoekwoorden.

Hoe zoek je groepen op? Bekijk twee methodes

Methode 1
  • Je zoekt een baan als marketeer. Jouw branche is dus Marketing.
  • Typ 'Marketing' in het zoekveld van LinkedIn.
  • Kijk dan onder het kopje 'Op deze pagina'.
  • Klik op 'Groepen'.
  • Je ziet nu een lijst van groepen die gerelateerd zijn aan Marketing.
Onder 'Op deze pagina' zie je ook meer nuttige links staan, namelijk naar 'Vacatures' en 'Evenementen'. Spit meteen in de nieuwste vacatures en in de aankondigingen van netwerk- of kennisevenementen!


Methode 2

Kijk naar de professionals uit je eigen netwerk, vooral naar diegenen die hetzelfde werk doen als jij. Bij welke groepen zijn zij aangesloten? Vaak zijn deze groepen ook nuttig voor jou. En welke zoekwoorden vind je eigenlijk terug? Je kunt op andere profielen alvast inspiratie opdoen voor zoekwoorden. Dit kan je zoektocht (nog verder) versnellen.

Kies in elk geval voor zichtbaar actieve groepen met veel leden (1000+ is goed). Aan een 'stille' en dus inactieve groep heb je namelijk niet veel.

Stap 2. Sluit je aan bij een groep

Heb je een geschikte Linkedin-groep gevonden? Ga naar de groepspagina en klik op de knop 'Deelnemen'. Je dient zo een lidmaatschapsverzoek in. Als de beheerders van de groep je verzoek accepteren, ben je lid van de groep. Houd er wel rekening mee dat het bij sommige groepen een paar dagen tot een week kan duren voor je weet of je wordt toegelaten.

Je kunt je bij maximaal 100 groepen aansluiten. Wees hier wel selectief in, want actieve deelname aan een groep kan je veel tijd kosten.

Stap 3. Stel jezelf voor

Stel jezelf voor aan de groep! Wie ben je, wat doe je en wat zoek je? Houd je uitleg kort en bondig. Wie weet krijg je door deze introductie al wat reacties of zelfs connectieverzoeken vanuit de groep. Dat is natuurlijk een mooi begin En misschien kijken er ook al recruiters of HR-medewerkers mee.

Stap 4. Wees actief in de groep

Afwachten tot iemand uit de groep jou benadert? Dit doe je bewust niet. Je wilt namelijk juist opvallen bij personen die op zoek zijn naar personeel voor hun bedrijf of organisatie. Je laat je daarom zien in de groep, op je eigen, authentieke wijze!

Hoe start je in de groep?

Proef eerst even de sfeer. Hoe gaan de mensen in de groep met elkaar om? Hoe spreken ze elkaar aan en wat delen ze precies? Je krijgt zo al een goed beeld van wat je met ze zou kunnen delen.

Wat deel je in de groep?

Bouw aan je expertstatus. Deel dus jouw kennis (in tips)! Post foto's of infographics. Vertel eventueel wat uitgebreider over een lopend project of een leermoment uit een project uit het verleden. Om een mening vragen, een stelling voorleggen, een hulpvraag stellen of een opdracht of vacature delen werkt overigens ook heel goed.

Onthoud wel dat netwerken altijd een spel blijft van geven en nemen. Reageer dus zelf ook op berichten van anderen. Deel berichten regelmatig. Bied mensen ook hulp aan met jouw kennis, want dit opent (nog meer) deuren naar nieuwe contacten. Vergeet mensen ook niet te bedanken als ze jou ergens mee helpen. Zo houd je je relaties positief en duurzaam!

Wil je 'linken' met mensen uit de groep? Stuur dan altijd een persoonlijk bericht mee met je connectieverzoek. Toon in dit bericht oprechte interesse voor de ander. De kans is dan groter dat deze persoon jouw verzoek accepteert.

Stap 5. Zoek naar vacatures binnen de groep

Je hoeft niet te wachten tot iemand in de groep een vacature plaatst. Typ in de zoekfunctie BINNEN de groep de zoekwoorden 'vacature', 'vacatures', 'hiring' of 'job opening'. Je komt dan vacatures tegen die (al) binnen de groep geplaatst zijn. En dat heeft al zeker een groot voordeel

Je komt 'exclusieve' vacatures tegen!

Soms vind je 'exclusieve' vacatures: die zijn of worden niet gedeeld op andere plekken binnen of buiten LinkedIn. Let wel even op de publicatiedata van alle vacatures. Voorkom dat je straks reageert op een verlopen aanbod!

Stap 6. Bezoek (online) evenementen

Sommige groepen delen en organiseren ook fysieke of online evenementen. Kijk naar wat je nuttig lijkt en meld je aan. Door aanwezig te zijn op evenementen kun je (verder) netwerken met je groep of zelfs nieuwe mensen leren kennen via de groep. Misschien heeft iemand een tip voor je voor een leuke baan. Het kan ook zijn dat iemand je verwijst naar een andere nuttige contactpersoon.

Bouw aan je expertstatus binnen de groep.icon-quote-end.svg

Geen groep? Richt zelf een LinkedIn-groep op!

Bestaat er op LinkedIn geen groep voor jouw vakgebied? Of merk je dat je vooral in 'stille' groepen beland bent? Richt dan zelf een groep op! Op deze manier bouw je aan een nieuw netwerk en dat levert je nieuwe kansen op bij het vinden van een baan.

Bedenk een goede naam

Bedenk wel eerst een makkelijk te vinden naam voor de groep. Op welk zoekwoord of op welke zoekwoorden zullen mensen jouw groep vinden, denk je?

Wie nodig je uit?

Heb je een groep aangemaakt? Nodig dan mensen uit je eigen netwerk uit om deel te nemen. Vraag hen (later) ook of ze andere mensen willen uitnodigen voor de groep. Voor je het weet, heb je misschien een grote groep van gelijkgestemden bij elkaar. En wat is beter dan dat, als je graag een leuke, nieuwe baan wilt vinden?

Geschreven door
Inge Stakenborg
Redacteur & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Discreet Solliciteren? 10 Tips

Discreet solliciteren houdt in dat je naar nieuwe banen zoekt en solliciteert, maar je huidige werkgever mag het niet weten. Hoe dit werkt? 10 tips.

Hoe vind je Parttime Banen die passen bij je Carrièredoelen?

Net als fulltime banen kunnen parttime banen goed passen bij je carrièredoelen. Maar hoe? En hoe niet? Duik in een zelfanalyse en start je zoektocht.

Jezelf onderscheiden op de Arbeidsmarkt

Op een vacature reageren soms honderden kandidaten. Val jij vaak buiten de boot? Kom in actie en leer hoe jij echt opvalt bij potentiële werkgevers.

Gemotiveerd blijven tijdens een langdurige Baanzoektocht

Duurt je baanzoektocht te lang? Hierover malen is zonde van je tijd. Motiveer jezelf met deze tips en vergeet niet dat de aanhouder altijd wint!

Soft Skills inzetten tijdens je Baanzoektocht

Als je solliciteert, kijken werkgevers vaak naar je soft skills. Maar wat zijn soft skills? Hoe bepaal je welke bij jou horen? En hoe ontwikkel je ze?

Beheer je online Reputatie als Werkzoekende: 7 Tips

Alles wat je online zet, staat er in principe voor altijd op. Met deze tips voorkom je een slechte reputatie en dus ook afhakende werkgevers.
 
check