+30 km
Uren
Opleiding
Dienstverband
Ervaring
Salaris
Datum
Bedrijfstype
Zoek vacatures
Soortgelijke vacatures omgeving Den Haag.
Laad meer vacatures

Adviseur en ‘verbinder’ voor het versterken van het inwonersperspectief - 20 u. - VNG - 7 / 36 mnd Den Haag

Solliciteer nu
Solliciteer als één van de eersten
Opslaan
Solliciteer nu
Opslaan
Delen
  Solliciteer als één van de eersten

Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG)

  • Directe werkgever

Gevraagd

  • 20 uur
  • HBO of hoger
  • Medior/Senior
  • Nederlands (taal)

Aanbod

  • Freelance

Vacature in het kort

Als zzp’er of interim professional deel uitmaken van een belangrijke missie om het inwonersperspectief te versterken? Deze opdracht biedt een unieke kans om bij te dragen aan het verbeteren van de relatie tussen inwoners en de overheid. Werk samen met een enthousiast team binnen een programma dat gemeenten ondersteunt bij het centraal stellen van de menselijke maat. Jouw rol omvat het organiseren van dialogen, het analyseren van data en het ontwikkelen van concrete oplossingen. Nieuwsgierig naar wat deze functie verder inhoudt? Lees door voor meer informatie.
 

Volledige vacaturetekst

Voor de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG Realisatie) zoekt Mast Nederland een Adviseur en ‘verbinder’ voor het versterken van het inwonersperspectief. Reageren op deze vacature kan tot 06 mei 2024 om 15:00 uur.

freelance / zzp / interim opdracht met de volgende kenmerken:
Standplaats: Den Haag en/of bij gemeenten in het land
Startdatum: 15 mei 2024
Einddatum 31 december 2024
Optie tot verlenging, tot 30 april 2027
Aantal uren 20
Maximale inhuur: 36 maanden

Als zzp topper aan de slag via Mast Nederland? Welkom! De tariefrange voor deze opdracht is: € 62,50 – € 95,= bruto per uur, inclusief ALLE kosten, exclusief BTW, dat geldt voor de gehele opdracht duur inclusief eventuele verlengingen. De opdrachtgever weegt het tarief nadrukkelijk wel mee in de beoordeling.
Functiebeschrijving
Specificatie
De functie komt vrij binnen het onderdeel VNG Realisatie/programma Focus op uitvoering/project Inwonersperspectief.

Over VNG Realisatie
De VNG representeert de ruim 300 Nederlandse gemeenten en werkt samen met haar afdelingen aan een krachtige lokale overheid. VNG Realisatie stelt daarbij vanuit de uitgangspunten van VNG beleid de lokale uitvoering van de maatschappelijke opgaven door gemeenten centraal. Onder meer door in nauwe afstemming met VNG beleid actief te participeren in de netwerken van gemeenten en hun partners, door samenwerking te stimuleren via ‘samen organiseren’ en waar mogelijk standaarden te ontwikkelen die de dienstverlening van gemeenten verbeteren.

VNG Realisatie draagt in opdracht van VNG beleid bij aan vier gemeentelijke speerpunten:
  • werken als één overheid, met leden en partners, aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken op sociaal, fysiek en veiligheidsdomein;
  • verbeteren van de dienstverlening;
  • een efficiënte en wendbare organisatie;
  • anticiperen op de toekomst.
Over Focus op Uitvoering
Het programma Focus op Uitvoering heeft als opdracht om met gemeenten en zoveel mogelijk vanuit de praktijk invulling te geven aan;
  • de visie dat uitvoering leidend is voor beleid;
  • zichtbaar te maken waar de grootste uitdagingen liggen (beeld van de praktijk);
  • te onderzoeken wat geleerd kan worden van de aanpak en werkende elementen en deze kennis te delen (lerend netwerk);
  • te onderzoeken wat dit vraagt aan landelijke kaders en dit te bespreken met het rijk (input voor beleid)
Focus op Uitvoering is een meerjarige beweging waarbinnen stap voor stap wordt bepaald wat nodig is om de doelen te realiseren. Hierbij wordt ook aansluiting gezocht en invulling gegeven aan de VNG Verenigingsstrategie 2030. We werken met een klein team aan het initiëren, versnellen en borgen van activiteiten die ten goede komen aan de uitvoerbaarheid en uitvoeringskracht van gemeenten. Een veranderopgave die zich laat samenvatten als het bereiken van de omkering: ‘van buiten naar binnen’, ‘dienstverlening met menselijke maat en maatwerk waar nodig’, ‘uitvoering is leidend voor beleidsvorming’ en ‘uitvoering agenderend naar bestuurlijke en politieke tafels’.

Het versterken van het inwonersperspectief is een belangrijk uitgangspunt binnen de missie van Focus op Uitvoering om het vertrouwen in de overheid te verbeteren. De actielijn inwonersperspectief geeft invulling aan de ambitie om de menselijke maat meer centraal te stellen in het werk van gemeenten. Aangezien Focus op Uitvoering domeinoverstijgend werkt en bij uitstek een programma is dat functioneert als katalysator op overkoepelende problematiek - aanvullend op en ondersteunend aan bestaande initiatieven binnen gemeenten en andere teams van VNG - kunnen lessen breed worden gedeeld en wordt voorkomen dat het wiel op verschillende plekken wordt uitgevonden. Om die reden werken we vanuit de VNG aan praktische oplossingen en het delen van goede voorbeelden om onze leden hier mee verder te helpen.Kandidaatomschrijving - Functietaken
Omschrijving van de opdracht
Voor alle gemeenten is het versterken van het inwonersperspectief een belangrijk thema en tegelijkertijd een grote uitdaging. Het betrekken van het perspectief van inwoners en bedrijven vereist een aanpassing van de dagelijkse werkwijze en besluitvorming. Het perspectief ‘buiten’ de gemeentelijke organisatie ophalen gaat al steeds beter, het vervolgens aan de slag gaan met dat perspectief en dat permanent borgen in de interne organisatie blijkt erg lastig. Om het vertrouwen van inwoners in de overheid te verbeteren, geloven we in de kracht van diversiteit en streven ernaar om de stemmen van alle inwoners en ondernemers te laten weerklinken in beleid en besluitvorming van gemeenten, binnen VNG en om dit vervolgens goed te kunnen agenderen bij het rijk.

We zoeken naar goede voorbeelden bij gemeenten, knelpunten, ondersteuningsbehoeften en overkoepelende lessen, zodat voorlopers kunnen bijdragen en andere gemeenten het wiel niet uit hoeven te vinden. Door middel van gesprekken, dialoogsessies en verbindingstafels met gemeenten willen we input ophalen die we in een praktisch toepasbare handreiking en andere ondersteuningsproducten willen optekenen. Doel is dat gemeenten het inwonersperspectief nog beter kunnen ophalen en borgen in de interne gemeentelijke organisatie en daarbij leren van elkaar. Ook op overkoepelend niveau werken we aan het beter toepassen van ervaringskennis en een signaalfunctie.

Op basis van data van klachten en signalen willen we een generiek beeld ophalen waar de grootste knelpunten zitten en deze zo vroeg mogelijk aan de voorkant in het proces te signaleren en te agenderen.

Met jouw kennis, ervaring en frisse blik bied je een inhoudelijke bijdrage op de acties en uitdagingen die we met het project aangaan. Je werkt mee aan concrete oplossingen voor gemeenten en de VNG om het inwonersperspectief (inclusief dat van bedrijven waar relevant) beter te borgen. Je hebt een scherp oog voor de behoeften en uitdagingen van verschillende groepen inwoners en bent in staat om samen met gemeenten en het projectteam deze te vertalen naar concrete adviezen en producten.

Werkzaamheden en verantwoordelijkheden
  • Organiseren van gesprekken, dialoogsessies en verbindingstafels met gemeenten (en hun inwonersgroepen) om hun perspectieven en behoeften te verzamelen.
  • Samenwerken met ombudsfuncties, sociaal raadslieden, juridische loketten en klachtencommissies van gemeenten om verzamelde data te analyseren en trends en patronen in de behoeften van inwoners te identificeren. In samenwerking met Ombudsfuncties, sociaal raadslieden, juridische loketten en klachtencommissies van gemeenten analyseren van verzamelde data en het identificeren van trends en patronen in de behoeften van inwoners.
  • Het adviseren van beleidsmakers en bestuurders bij gemeenten op basis van inzichten uit inwonersperspectief om inclusief beleid te ontwikkelen.
  • Meeschrijven aan handreikingen en ontwikkelen van andere ondersteuningsproducten voor gemeenten om goede voorbeelden en lessen te delen
  • Onderhouden van nauwe relaties met verschillende belanghebbenden om als VNG een overkoepelend beeld te kunnen ophalen over de betrokkenheid van inwoners bij beleid en uitvoeringsvraagstukken in de gemeenten.
  • Verzorgen van presentaties en bijdragen aan events van VNG en derden om de geleerde lessen te delen
  • Inbrengen van een frisse blik om dingen anders te doen om leefbaarheid en het welzijn van inwoners te verbeteren.
  • Deelnemen in een enthousiast en divers team van collega's die zich gezamenlijk inzetten voor het versterken van het inwonersperspectief.
  • Inbrengen van kennis en ervaring van het inwonersperspectief vanuit het fysieke domein (vergunningen, bestemmingsplannen, klimaat, energie, duurzaamheid, e.d.)
Resultaat van de opdracht
Beoogde resultaten, als (direct of indirect) gevolg van jouw bijdrage:
  • Goede organisatie van bijeenkomsten.
  • Heldere communicatieberichten.
  • Een ontwikkelde handreiking en andere ondersteuningsproducten voor gemeenten om goede voorbeelden en lessen te delen vanuit het inwonersperspectief.
  • Adequate voeding van het overkoepelende ‘dashboard’ voor voortgang.
  • Delen van geleerde lessen die voortkomen uit bijeenkomsten en uit het netwerk. Dit gebeurt mondeling en schriftelijk naar gemeenten en andere organisaties.
  • Adviseren van beleidsmakers zodanig dat zij inclusief beleid kunnen ontwikkelen.
  • Zorgvuldige identificatie van trends en patronen in de behoeften van inwoners.
Geplande datum eerste gesprek 13 mei 2024, van 13.00 tot 16.00.

Gevraagd

CV eisen
Onder een CV verstaan wij een overzicht van de werkervaring van de kandidaat. Dit in het Nederlands opgesteld en maximaal 5 pagina’s A4, tenzij hieronder anders aangegeven.

Toelichting op eisen en wensen: Als je 100% aan de eisen voldoet, zet dat dan ook helder in je CV om afwijzing in de papieren ronde te voorkomen. Voldoe je (op CV) niet aan de eisen, dan zal de opdrachtgever je aanbieding namelijk afwijzen. Met de wensen zijn punten te verdienen om hoger in de ranking te komen. Zorg ook hier dat deze helder in je CV terug te vinden zijn:

Eisen (Knock-Out – Vermeldt dit dus helder in je CV als je voldoet)
Jij herkent jezelf (en voldoet aan het gestelde) in de kandidaatsomschrijving en functiebeschrijving, kan deze opdracht uitvoeren en weet ons hiervan te overtuigen middels je in je CV beschreven ervaringen en opleidingen, aangevuld met je onderbouwing in je motivatiebrief.

Tariefstelling: Een binnen de tariefrange passend (of op genoemde salarisschalen afgestemd) uurtarief.
Hbo werk- en denkniveau dat is aangetoond door minimaal een afgeronde Hbo-opleiding in een relevant vakgebied, zoals sociologie, sociale geografie, veranderkunde, bestuurskunde of vergelijkbaar.
Minimaal 1 jaar ervaring met het praktisch borgen van participatietrajecten met inwoners bij een gemeente (of andere overheidsorganisatie)

Wensen – Hoe beter je hier aan voldoet, des te hoger je kansen, zorg dus dat als je hieraan voldoet, het in je CV beschreven staat.
Beschrijf in een korte motivatie (max 1 A4) je aanpak van een opdracht van vergelijkbare aard en benoem daarin concreet behaalde resultaten. Ga in op de eisen en wensen.

Scoor jij 100% op de specifieke wensen? Dan maak je meer kans:
Tariefstelling: Een concurrerend uurtarief. Het uurtarief wordt mee gewogen in de beoordeling.
40 %

1. Kandidaat heeft aantoonbare ervaring met het organiseren van participatieprocessen en het werken met diverse inwonersgroepen
Geen of minder dan 1 jaar ervaring = 0 punten
Tussen 1 en 3 jaar = 70 punten
Meer dan 3 jaar = 100 punten
25%

2. Kandidaat heeft ervaring als inwonersvertegenwoordiger of verbindingsfiguur tussen overheidsorganisaties en (kwetsbare) inwoners en ondernemers (of bij semioverheid of bedrijfsleven in verbinding met klanten en eindgebruikers)
Geen of minder dan 1 jaar ervaring = 0 punten
Tussen 1 en 3 jaar = 70 punten
Meer dan 3 jaar = 100 punten
25%

3. Kandidaat heeft actuele kennis op maatschappelijke vraagstukken om welzijn en leefbaarheid voor inwoners te verbeteren
Geen of minder dan 1 jaar ervaring = 0 punten
Tussen 1 en 3 jaar = 70 punten
Meer dan 3 jaar = 100 punten
25%

4. Kandidaat heeft actuele kennis en ervaring op actuele vraagstukken in het fysieke domein (vergunningen, bestemmingsplannen, klimaat, energie, duurzaamheid, e.d.)
Geen of minder dan 1 jaar ervaring = 0 punten
Tussen 1 en 3 jaar = 70 punten
Meer dan 3 jaar = 100 punten
25%

De volgende competenties worden gevraagd (tip: Neem mee in je CV/motivatiebrief) en getoetst in het gesprek:
Frisse blik (= niet denken in patronen, maar in kansen en mogelijkheden vanuit inwoners, ondernemers en gemeenten)
Hands-on (= praktisch uitvoerend en niet te beroerd om afspraken te plannen)
Empathisch (= betrokken naar alle partijen)
Omgevingsbewust (= weten wat er speelt binnen de inhoudelijke context)
Verbindend (= oog voor kwaliteit van samenwerking en het potentieel van mogelijke versterkende partners)
Analytisch (= denkvermogen om complexe informatie te vertalen naar heldere adviezen en ondersteuningsproducten)
Zelfstandig (= met sterke focus op nakomen van afspraken, behalen van resultaten, met oog voor wanneer afstemming nodig is)
Communicatief vaardig (= kunnen schakelen op verschillende niveaus en mondeling en schriftelijk jezelf goed kunnen uitdrukken)

Hoe helderder bovenstaande in je CV staat, hoe groter je kansen om door de eerste, papieren selectie te komen! Vergeet de motivatie niet!

VOG:
Voor het werken bij de overheid is een VOG een vereiste.

Aanbod

ZZP mogelijkheden
Als zzp-er / freelancer aan de slag? We helpen je graag: zzp-ers zijn van harte welkom bij Mast Nederland. Hou rekening met de tariefrange en dat onze opdrachtgever het uurtarief mee weegt in de beoordeling. Ben je benieuwd welke berekening hiervoor gehanteerd wordt, laat het gerust weten!

Je offerte is all-in
Wij vragen je om in je offerte een all-in uur tarief te offreren. Dit betekent inclusief ALLE kosten. Het tarief dat we afspreken is ook echt voor jou! De overeengekomen uurtarieven staan vast voor de duur van de overeenkomst (inclusief alle verlengingen), zijn in euro’s, omvatten alle belastingen (maar exclusief BTW) en betreffen de overeengekomen prestatie, alsmede alle overige kosten, zoals die van training of inwerking van personeel, overuren / avond- en weekendwerkzaamheden, reis- en verblijf- en voorrijkosten, kosten voor apparatuur / hulpmiddelen en administratiekosten.
Vanzelfsprekend ben je ingeschreven met je organisatie bij de KVK en ben je afdoende verzekerd om deze opdracht uit te kunnen voeren.

LET OP HET VOLGENDE:
1. Omdat de voertaal bij deze klant Nederlands is, dienen je CV en je motivatiebrief opgesteld zijn in de Nederlandse taal (tenzij expliciet anders aangegeven). Niet-Nederlandstalige documenten worden door de opdrachtgever niet beoordeeld en leiden hierdoor tot een afwijzing. Bij een afwijzing door het ingediend hebben van niet-Nederlandstalige documenten krijg je geen bericht.
2. Laat je maar door 1 bureau voorstellen. Dit voorkomt uitsluiting van de procedure door de opdrachtgever.
3. Wij werken rechtstreeks met zzp collega’s samen. Om te voorkomen dat de keten onnodig lang wordt, werken wij niet samen met andere bemiddelaars. Met je inschrijving verklaar je als zzp collega via Mast Nederland aan de slag te willen gaan en niet gebonden te zijn aan een ander bureau of organisatie. Na je inschrijving zullen wij rechtstreeks contact met de ingeschreven kandidaat opnemen.
Vacature opslaan
 Vacature delen
Sluit
Je notitie is succesvol opgeslagen
Voeg een notitie toe aan deze vacature
Opslaan
Sluit
Bedankt, je melding is verstuurd
Rapporteer deze vacature
Leg kort uit waarom je deze vacature rapporteert:
Versturen
Terug naar vacatures
Sluit
Kies 1 of meer
Sluit
Vacature opgeslagen
Klik op het hartje bovenaan de pagina om je opgeslagen vacatures te zien.
Terug naar vacatures
Sluit
Vul een in