In een concurrerende arbeidsmarkt zetten bedrijven employer branding in om toptalent te vinden en werknemers te behouden.
Het aantrekken en behouden van personeel is en blijft een grote uitdaging voor werkgevers en HR-managers. Je kunt alvast een vacature plaatsen en wachten op reacties. Als je echter geen personeel kunt vinden, zul je wellicht aandacht moeten besteden aan je reputatie als werkgever. Hoe transformeer je je bedrijf tot een organisatie waar iedereen wil werken en geen enkele werknemer wil vertrekken? De oplossing kan liggen in wat men noemt employer branding.
Het begrip wordt gebruikt om de complexe stappen te beschrijven die worden genomen om het werkgeversimago van een bedrijf op te bouwen en ontwikkelen. De term ‘employer brand' verscheen voor het eerst in 1996 in een artikel van Tim Ambler en Simon Barrow in het Journal of Brand Management.
Een bedrijf dat erkend wordt als uitmuntende werkgever heeft een voorsprong als het gaat om het werven van het best mogelijke talent. Hier zijn enkele voordelen:
Hoe ziet je publiek eruit? Welke contactmomenten heb je met klanten? Hoe kun je ze bereiken? Hoe communiceer je je positioneringsstatement uit stap 1 richting je doelgroep(en)? Denk bijvoorbeeld aan:
Verleg je aandacht nu naar het inhoudelijke en beantwoord de volgende vragen:
Bij deze stap vallen activiteiten voor employer branding en recruitment marketing samen. Je werkgeversmerk draagt immers direct bij aan het succes van je wervingsactiviteiten.
Administratief medewerker of schoonmaker, tevreden werknemers zijn productieve werknemers. Met deze maatregelen versterk je je employer brand.