Michiel van der Avoird
Head of Content & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl

Delen

12 tips voor een succesvolle Eerste Werkdag

door Michiel van der Avoird
2 november 2020 • 582x bekeken
Dit blog is samengesteld door Werkzoeken.nl, al 10 jaar het #1 platform voor het werven van personeel in Nederland.

Begin je aan een nieuwe uitdaging? Hier zijn 12 tips om je door de eerste werkdag heen te helpen en een goede indruk te maken.

Of je nu Helpende Niveau 2, Allround Monteur, of Mechanical Engineer bent, de eerste werkdag van een nieuwe baan is spannend. Voor (bijna) iedereen, ongeacht de functie of het bedrijf. Gelukkig kun je een aantal eenvoudige dingen doen om je eerste dag wat aangenamer te maken.

Hoe maak je een goede indruk op je eerste werkdag?

1. Bereid een elevator pitch voor
Je nieuwe baas en collega's zullen meer willen weten over jou als persoon en professional. Bereid een elevator pitch van circa 60 seconden voor. Vertel wie je bent, geef een kort overzicht van je werkverleden en leg uit hoe je jouw vaardigheden denkt te gaan inzetten. Leg ook uit waarom je van baan bent veranderd.

2. Houd je aan de dresscode
Twijfel je over de juiste kleding? Vraag advies aan de persoon die je heeft aangenomen, of probeer foto's van medewerkers te vinden op de bedrijfswebsite. Moet je een pak aan, krijg je werkkleding? Wat je ook aantrekt, zorg dat je kledij aansluit bij de dresscode en bedrijfscultuur.
De tekst gaat verder na dit blok
1.000+ Bedrijven zoeken via ons platform naar kandidaten als jij.

Bekijk alle vacatures
3. Plan je route, kom op tijd
Weet je nog niet exact hoe lang de reis zal duren? Plan je route en schat je reistijd ruim in. Ga eerder van huis dan je normaal gesproken zou doen voor een reis van deze lengte. Ben je te vroeg op je werk? Gebruik de extra tijd om je voor te bereiden op de eerste dag van je nieuwe job.

4. Geen stress, bewaar je goede humeur
Een eerste indruk blijft hangen, dus let op hoe je je presenteert. Niets is erger dan mokken in deze fase van het proces van onboarding. Laat zien dat je blij bent om aan de slag te gaan als je jezelf voorstelt aan je nieuwe collega's en leidinggevende(n).

5. Let op je lichaamstaal
Uit lichaamstaal is veel af te lezen. Leun bijvoorbeeld voorover om je interesse te benadrukken. Knik wanneer je gesprekpartner een goed punt maakt of waardevolle informatie verschaft. Ga rechtop zitten en vermijd tekenen van nervositeit of verveling.

6. Stel jezelf voor
Neem de tijd om jezelf voor te stellen aan directe collega's, ook als de leidinggevende daar niet het voortouw in neemt. Ga niet meteen elke bedrijfsafdeling en werkplek af, je hebt later nog genoeg tijd om andere medewerkers te ontmoeten.

7. Onthoud voornamen
Onthoud de voornamen van je nieuwe directe leidinggevende en collega's. Zo voorkom je ongemakkelijke situaties en weet je tegen wie je praat als je een dringende vraag hebt.

8. Stel vragen
Je bent nieuw in het bedrijf, het is normaal dat je niet alles weet op de eerste dag. Laat het daar echter niet bij. Heb je vragen over tools, software, werkprocessen of de werking van de koffiemachine? Stel ze aan je manager en/of een collega. De manager zal je zien dat je gemotiveerd bent, collega's zullen het waarderen dat je een beroep doet op hun expertise.

9.  Maak aantekeningen
Op de eerste dag komt er een grote hoeveelheid belangrijke informatie op je af. Het is onmogelijk om alles te onthouden, dus aarzel niet om aantekeningen te maken als je bang bent om belangrijke zaken te vergeten.

10. Praat met je leidinggevende
Een eerste dag kan ontzettend druk zijn. Spreek tussen alle werkzaamheden door een aantal keren met je directe leidinggevende. Stel vragen, informeer of hij/zij iets nodig heeft en laat zien hoe enthousiast je bent over je nieuwe werk.

11. Lunch met collega's
Vraagt een collega om samen te lunchen? Ga op het voorstel in. Grijp de kans aan om te starten met het opbouwen van een goede werkrelatie.

12. Ga niet als eerste naar huis
Ben je klaar om naar huis te gaan? Zorg dat je niet de eerste bent die het pand verlaat. Bedank je baas voor de baan en laat hem/haar weten dat je van je eerste dag hebt genoten. Is je gesprekspartner wel in voor een praatje? Zet kort uiteen hoe je toekomstige werkzaamheden denkt aan te pakken. Wens iedereen een fijne avond en zeg dat je uitkijkt naar morgen.

1.000+ Bedrijven zoeken via ons platform naar kandidaten als jij.

Bekijk alle vacatures