Michiel van der Avoird
Head of Content & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl

Delen

Online sollicitatiegesprek? Professioneel Videobellen doe je zo!

door Michiel van der Avoird
470x bekeken
Dit blog is samengesteld door Werkzoeken.nl, al 10 jaar het #1 platform voor het werven van personeel in Nederland.

Ben je geselecteerd voor een sollicitatiegesprek? Dan is de kans groot dat het interview via een online videoverbinding gaat plaatsvinden.

De COVID-19 uitbraak heeft onze manier van communiceren veranderd. Videobellen wordt steeds gebruikelijker. Platforms zoals Skype, Zoom, WhatsApp, Google Duo en FaceTime zijn onmisbaar geworden. Uiteraard moet je ook een online sollicitatiegesprek voorbereiden. Hoe laat je een video-sollicitatie zo soepel mogelijk te verlopen?

Wanneer kies je voor beeldbellen?

Er kunnen meerdere redenen zijn om voor een virtueel sollicitatiegesprek te kiezen.
 
 • Zoals gezegd: door de pandemie vinden interviews voor een baan steeds vaker online plaats. Voor een beroep zoals klantenservice medewerker kan daarbij ook een assessment worden afgenomen.
 • Je solliciteert op een baan in het buitenland.
 • De leidinggevende of verantwoordelijke is zelf vaak onderweg en kan daarom niet op locatie aanwezig zijn.
 • Video-interviews kunnen ook van nut zijn tijdens de voorselectie van kandidaten.
De tekst gaat verder na dit blok
1.000+ Bedrijven zoeken via ons platform naar kandidaten als jij.

Bekijk alle vacatures

Hoe voer je een virtueel sollicitatiegesprek?

Hoe maak je jouw video-interview tot een succes? Let op het volgende:

1. Maak duidelijke afspraken
Welk platform ga je gebruiken? Wie belt wie en wanneer?

2. Breng je profiel op orde
Wat is je gebruikersnaam? Is je huidige profielfoto geschikt? Zorg dat je professioneel overkomt.

3. Controleer de techniek
 
 • Test de internetsnelheid om je ervan te verzekeren dat het beeld niet ‘bevriest'.
 • Controleer of de batterij van je laptop, tablet of telefoon voldoende is opgeladen, of sluit het apparaat aan op een stopcontact.
 • Werken de camera en microfoon naar behoren?
 • Plaats de webcam van je apparaat op ooghoogte, zodat je niet naar boven of beneden kijkt. Leg eventueel een aantal boeken onder de laptop om de juiste hoogte te bereiken, of gebruik een op hoogte verstelbare standaard. Breng je hoofd en schouders duidelijk in beeld.
 • Ben je nog niet zo bedreven in videochatten en -bellen? Voer een testgesprek met een vriend(in) of familielid ter oefening.

4. Maak een back-up plan
Wissel telefoonnummers uit om snel te kunnen schakelen, voor het geval dat de videoverbinding verbroken of verstoord wordt.

5. Kleed je netjes
Kleed je zoals je zou doen bij een normaal gesprek. Wat is de dresscode? Is een blazer met stropdas gebruikelijk, of is de norm een spijkerbroek met T-shirt? Draag effen kleding, niet te licht, niet te donker. Zonder patronen of streepjes. Zo breng je de cameralens niet in de war en blijft het beeld scherp en helder.

6. Zoek een rustige plek
 
 • Een rommelige achtergrond is funest. Zorg dat degene met wie je praat een mooi en vooral opgeruimd deel van bijvoorbeeld jouw studeerkamer ziet.
 • Is er voldoende daglicht? Zorg dat de zon niet in de camera schijnt. Voer je het gesprek s 'avonds? Kijk of er geen onaantrekkelijke schaduwen op je gezicht vallen. Ga bijvoorbeeld niet recht onder een lamp zitten.
 • Is de kamer stil genoeg? Hoe minder rumoer en achtergrondgeluiden, hoe beter.

7. Let op je lichaamstaal
Kies een comfortabele zithouding. Als je rechtop zit kom je zelfverzekerder over. Kijk direct in de camera om oogcontact te stimuleren en vergeet niet te glimlachen.

8. Bereid antwoorden voor
Wat ga je zeggen om een potentiële werkgever voor je te winnen? Welke sollicitatievragen kun je verwachten? Leer de antwoorden uit je hoofd, zodat je niet hoeft te spieken tijdens het interview.

9. Spreek duidelijk
Een videoverbinding is minder stabiel dat een standaard telefoonverbinding. De kans op een glitch is aanwezig. Praat daarom wat rustiger dan je tijdens een normaal gesprek zou doen, om je ervan te verzekeren dat je boodschap overkomt.

1.000+ Bedrijven zoeken via ons platform naar kandidaten als jij.

Bekijk alle vacatures