Sollicitatiebrief Schrijven: opbouw, tips & voorbeelden

Sollicitatiebrief Schrijven: opbouw, tips & voorbeelden

Met een krachtige argumentatie, juiste structuur en goede opmaak maak je een sterke indruk met je sollicitatiebrief.

Wil je weten hoe je jezelf als werkzoekende in de kijker zet en waaraan een brief moet voldoen? Vraag je je af wat de perfecte opbouw en structuur ervan is? Dit blog beantwoordt al je vragen omtrent het schrijven van een overtuigende sollicitatietekst.

Waarom een sollicitatiebrief schrijven?

Een sollicitatie- of motivatiebrief is een uitstekend middel om jezelf te onderscheiden.

  • Wat maakt jou als professional uniek?
  • Waarin blink je uit?
  • Welke skills heb je in huis?
  • Wat spreekt je aan in deze vacature en organisatie?


Een sterk betoog brengt je cv tot leven en geeft potentiële werkgevers een idee van wie je bent. Het belicht je kwaliteiten en vergroot de kans op een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek. Deze brief beslaat maximaal een A4'tje (ideale lengte / stelregel) en beschrijft waarom jij de juiste persoon bent voor de baan in kwestie. Hierin benadruk je onder andere je vakkennis, communicatieve vaardigheden en oog voor detail.

Wat is de opbouw van een sollicitatiebrief?

Een goede brief heeft een logische volgorde. De tekst is scanbaar, relevante informatie is zo gevonden. Welke rangorde moet je aanhouden? We beschrijven de meest gebruikte structuur en opzet.

a) Jouw adres
Vermeld met je eigen adres, inclusief je e-mailadres (liefst zakelijk). Voeg ook een URL naar je LinkedIn-profiel toe als je digitaal solliciteert.

Thijs Thijssen
Straatnaam 12
3083 AS Rotterdam

b) Naam en adresgegevens werkgever of briefontvanger
Plaats de adresgegevens van de werkgever aan de linker bovenzijde. Adresseer de brief, indien mogelijk, aan een specifiek persoon binnen het bedrijf.

Marketingbureau Amsterdam
T.a.v. Jan Janssen
Straatnaam 11
1000 AB Amsterdam

c) Woonplaats en datum
Op deze regel dateer je de brief. Hierbij benoem je ook de plek waar de brief is geschreven, meest waarschijnlijk je woonplaats.

Amsterdam, 1 januari 2020

d) Onderwerpregel
In deze regel zeg je precies waar de brief over gaat. Houd het duidelijk en overzichtelijk. Geef aan dat het een sollicitatie betreft en vermeld de vacaturenaam.

Onderwerp: sollicitatie junior marketeer

e) Aanhef en inleiding
Kies voor een professionele en zakelijke aanhef. Spreek de lezer aan bij de achternaam en begin de brief met een pakkende inleiding. Trek direct de aandacht met een prikkelende openingszin.

Geachte heer Janssen,

Ik heb er altijd al van gedroomd om voor een internationaal gerenommeerd marketingbureau werken. Zonder aarzeling solliciteer ik dan ook op de functie van junior marketeer binnen uw organisatie.

f) Argumentatie
Deze alinea is de plek om aan te tonen dat jij de perfecte kandidaat bent, zie het als jouw elevator pitch in woorden. Over welke relevante vaardigheden beschik je? Benoem eerder opgedane werkervaring. Geef concrete voorbeelden om je meerwaarde voor het bedrijf aan te tonen.

Ik heb twee jaar ervaring als junior marketeer bij Marketingbureau Rotterdam, waar ik projecten voor Philips, Unilever en ING in goede banen heb geleid. Zo heb ik digitale tools ontwikkeld om doelgroepen te definiëren en gerichte marketingstrategieën op te zetten. Onze aanpak resulteerde in beduidend meer bereik en engagement, zo bleek na uitgebreide data-analyse.

g) Afsluiting
Sluit je brief net zo krachtig af als je hem begon. Vermijd clichés, werkgevers en recruiters zijn er allergisch voor. Met een goede afsluiting toon je je enthousiasme en verleid je de lezer om je cv te lezen. Voeg ook een call-to-action (CTA) toe: geef aan dat je je cv graag toelicht tijdens een persoonlijk gesprek.

Ik zou het zeer waarderen als u de tijd neemt om mijn cv te bekijken. Ik verheug me erop om grote successen te behalen binnen uw bedrijf. Eventuele vragen licht ik graag toe tijdens een persoonlijk gesprek.

h) Ondertekening
Probeer de perfecte balans te vinden tussen formeel en informeel. Gebruik de ondertekening ‘hoogachtend' alleen bij erg formele bedrijven. In alle andere gevallen volstaat een minder formele bewoording. Belangrijk: vergeet je handtekening niet!

Hoogachtend / Met vriendelijke groet,

[HANDTEKENING}
Thijs Thijssen

i) Bijlage
Onderaan de brief benoem je welke bijlagen zijn bijgevoegd, zoals je cv of portfolio.

Bijlage: cv
ee235f4f060f802896c494874292b02b43387bd0b52de7b4.png

Voorbeeld sollicitatiebrief

Sollicitatiebrieven zijn er in alle soorten en maten. Het meest gangbare format zie je hieronder.

[JOUW VOORNAAM & ACHTERNAAM]
[JOUW ADRES]
[JOUW POSTCODE & WOONPLAATS]

[BEDRIJFSNAAM]
[AFDELING] (mits van toepassing)
T.a.v. [HEER OF MEVROUW ACHTERNAAM CONTACTPERSOON]
[ADRES]
[POSTCODE & WOONPLAATS]


[PLAATSNAAM, DATUM]


Betreft: sollicitatie naar de functie van [FUNCTIENAAM]


Geachte heer/mevrouw [ACHTERNAAM],

Openingsparagraaf: Vermeld duidelijk waarom je schrijft. Noem de functie of het soort werk waarop je solliciteert en vertel, indien van toepassing, hoe je over de persoon of organisatie hebt gehoord.

Middelste paragraaf of paragrafen: Leg uit waarom je geïnteresseerd bent in deze baan en werkgever. Beschrijf je relevante werkervaring aan de hand van één of twee voorbeelden. Som niet je complete cv op! Benadruk vaardigheden of competenties die betrekking hebben op de baan. Schrijf in een zelfverzekerde toon en onthoud dat de lezer je brief zal zien als een voorbeeld van jouw schrijfvaardigheid.

Afsluitende paragraaf: Herhaal je interesse in de functie. Breng je enthousiasme over en benadruk hoe je kunt bijdragen aan de missie van het bedrijf. Bedank de lezer voor het in behandeling nemen van jouw sollicitatie. Sluit af met de mededeling dat je de vacature graag zou doornemen tijdens een persoonlijk gesprek.

Hoogachtend / Met vriendelijke groet

[JOUW HANDTEKENING]
[JOUW VOORNAAM & ACHTERNAAM]

Op zoek naar werk? Schrijf je gratis in op Werkzoeken.nl, upload je cv en sollicitatiebrief en kom direct in contact met werkgevers.

Geschreven door
Michiel van der Avoird
Redacteur & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Sterke en Zwakke Punten benoemen tijdens je Sollicitatie

‘Kun je een aantal van je goede eigenschappen noemen?' ‘Wat zijn je zwakke punten?' Lees hoe je deze sollicitatievragen kunt beantwoorden.
Michiel van der Avoird 25 apr 2020

Sollicitatie per Mail versturen? 8 nuttige tips (2024)

Solliciteren doe je tegenwoordig digitaal. Hoe schrijf je een begeleidende mail voor je sollicitatiebrief en cv?
Michiel van der Avoird 20 apr 2020

De 100 meestgestelde Sollicitatievragen

Met een goede voorbereiding beantwoord je lastige sollicitatievragen in een handomdraai. We zetten 100 vragen op een rij en voorzien je van tips.
Roeliene Bos 10 mei 2020

Kennismakingsgesprek? Zo maak je indruk (11 tips)

Het eerste sollicitatiegesprek dat je met een bedrijf voert, noemen we het kennismakingsgesprek. Hoe ziet zo’n gesprek eruit en hoe bereid je je voo...
Roeliene Bos 6 jul 2020

Welke baan past bij mij? (9 tips)

Iedereen wil een passende baan, maar hoe pak je zoiets aan? Lees onze tips en misschien ben je volgend jaar wel een ...
Roeliene Bos 6 jun 2020

Elevator Pitch: een presentatie over jezelf

Met een sterke elevator pitch zet je de kers op de taart. Of je nu een sollicitatiegesprek voert, een vergadering leidt of een presentatie houdt.
Michiel van der Avoird 11 apr 2020
 
check