Outplacementtraject: uit welke stappen bestaat het?

Outplacementtraject: uit welke stappen bestaat het?
Een outplacementtraject houdt in dat een ontslagen medewerker naar een nieuwe baan wordt begeleid. Hoe dit ongeveer verloopt, zie je in deze stappen.

Outplacementtraject in het kort

Een outplacementtraject bestaat uit verschillende diensten en activiteiten die een ontslagen werknemer naar een nieuwe baan helpen. De (oud)werkgever van de werknemer schakelt hier een outplacementbureau voor in.

Hoe ziet een outplacementtraject eruit?

Medewerkers krijgen altijd een traject op maat. De acties die bij een dergelijk traject horen, verschillen dan ook vaak. In de volgende stappen zie je daarom het outplacementtraject in de meest algemene vorm.

Stap 1. Intakegesprek

De werknemer overlegt eerst met een loopbaancoach van het outplacementbureau over de volgende zaken:
  • Naar wat voor baan is de werknemer nu op zoek?
  • Is een traject voor ontslagverwerking nodig?
  • Over welke vaardigheden en competenties beschikt de werknemer? Welke baanmogelijkheden zijn er dan?
  • Is er (om)scholing nodig?
Op basis van dit gesprek stelt het bureau een outplacementplan op. Dit plan is de routekaart naar een nieuwe baan voor de werknemer. En daar gaan alle volgende stappen over.
Een outplacementtraject duurt minimaal drie en maximaal twaalf maanden. Dit is heel afhankelijk van de route die voor de werknemer nodig is.

Stap 2. Ontslagverwerking (optioneel)

Sommige werknemers kunnen goed omgaan met ontslag. Maar bij andere werknemers kan het nieuws hard binnenkomen. Een bureau kan dan een traject in gang zetten om deze laatste groep te helpen bij het verwerken van het ontslag. Ontslagverwerking is ook zeker niet te onderschatten: het helpt mensen om weer positief en met goede moed aan een nieuwe baan te beginnen.

Stap 3. Baanwensen en kwaliteiten in kaart brengen

De loopbaancoach helpt de werknemer om de eigen ambities, kwaliteiten en baanwensen in kaart te brengen. Wil de werknemer hetzelfde werk blijven doen? Of ziet die het ontslag als een kans om iets heel anders te gaan doen? Misschien is zelfstandig ondernemen ook een optie. En is bijscholing of omscholing nodig om de juiste baan te krijgen?

De baanwensen en kwaliteiten verschillen vaak per werknemer. Outplacementbureaus bieden daarom tests aan om al deze gegevens te verduidelijken. De werknemer weet dan over welke kwaliteiten hij of zij beschikt, welke nog aangescherpt kunnen worden en naar welke banen gezocht moeten worden. De loopbaancoach kan ook nog workshops en trainingen voorstellen.
Is jouw bedrijf op zoek naar een outplacementbureau? Veel bureaus omschrijven hun diensten al uitgebreid op hun website. Vergelijk ze goed, want de precieze invulling van een dienst kan per bureau verschillen.

Stap 4. Baanzoektocht en sollicitaties

De werknemer en het outplacementbureau starten de zoektocht naar de gewenste baan. Sommige bureaus beschikken over ervaren ‘job hunters’ om de werknemer te ondersteunen. Andere bureaus geven vooral sollicitatietips en laten de werknemer verder vrij in de zoektocht naar een nieuwe baan.

Hoe deze fase wordt ingevuld, verschilt dan ook sterk per bureau. Belangrijk is vooral dat werknemers die vastlopen in (sollicitatie)processen telkens de juiste aanwijzingen krijgen om verder te kunnen. Een goede loopbaancoach of job hunter weet een werknemer bovendien gemotiveerd te houden.

Welke adviezen kan een werknemer verwachten van een coach?
Tijdens de sollicitatiefase geeft een loopbaancoach meestal adviezen over deze punten:

Stap 5. Nazorg na het vinden van een nieuwe baan

Als een werknemer een nieuwe baan vindt, biedt een outplacementbureau soms ook ‘nazorg’. Bevalt de nieuwe baan? Is het wat de werknemer verwachtte? Of stuit die juist op wat (opstart)problemen? De werknemer krijgt op deze vlakken ook begeleiding tot hij of zij zich helemaal thuis voelt op zijn of haar nieuwe werkplek.
Geschreven door
Inge Stakenborg
Redacteur & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Hoe creëer je betrokkenheid bij tijdelijke Werknemers

Je hebt soms tijdelijke werknemers in dienst. Hoe creëer je bij hen betrokkenheid voor jouw organisatie? Bekijk tien tips en ga aan de slag.

Prestatie-Evaluatie (Beoordeling): hoe doe je dit?

Regelmatig de prestaties van je medewerkers beoordelen, kan je organisatie veel goed doen. Maar hoe pak je een prestatie-evaluatieproces aan?

Wat zijn de Fasen van een Slechtnieuwsgesprek?

Je moet iemand slecht nieuws brengen. Hiervoor organiseer je een slechtnieuwsgesprek en daar horen verschillende fasen bij. Neem die goed door!

Medewerkersbetrokkenheid meten: hoe doe je dat?

De betrokkenheid van je medewerkers meten is nodig om zaken in je bedrijf te verbeteren. Maar hoe vaak moet je medewerkersbetrokkenheid meten? En hoe?

Competentieontwikkeling: welke methoden zijn er?

Je wilt op elke functie een medewerker met de juiste competenties hebben. Maar hoe scherp je deze competenties aan? Verken wat praktische methoden.

Job Rotation: wat zijn de Voordelen en Nadelen?

Job rotation betekent dat je jouw medewerkers laat rouleren op taken of zelfs functies. Of dit zinvol is? Duik in de voordelen en de nadelen.
 
check