Sollicitatiegesprek voorbereiden: 10 tips

Sollicitatiegesprek voorbereiden: 10 tips
Gefeliciteerd, je gesprek is binnen. Maar hoe bereid je je sollicitatiegesprek voor? 10 tips voor het voorbereiden van je sollicitatiegesprek.

1. Lees de vacaturetekst nog eens door

Zorg dat je de vacaturetekst opslaat voordat hij verdwenen is van de bedrijfswebsite. Daarin staat namelijk de ideale kandidaat beschreven. Houd je cv naast de vacaturetekst en kijk waar je sterke punten en je zwakke punten liggen. Misschien mis je een paar benodigde vaardigheden of relevante werkervaring. Daar krijg je ongetwijfeld vragen over tijdens het sollicitatiegesprek. Denk daar van tevoren over na en bereid je antwoorden voor.

2. Wat is het doel van het gesprek?

Sommige werkgevers houden meerdere sollicitatierondes. Zorg dat je weet wat het doel is van dit gesprek. Weet wat je komt doen.

  • Ben je alleen uitgenodigd voor een eerste kennismaking?
  • Gaat het om een oriënterend gesprek?
  • Krijg je een rondleiding door het bedrijf?
  • Worden er (online) assessments afgenomen?

3. Denk na over de reis ernaartoe

Het klinkt zo logisch, maar het is zo belangrijk: hoe ga je naar je sollicitatiegesprek? Zoek van tevoren uit of er een parkeerplaats in de buurt is als je met de auto komt. En als je met het openbaar vervoer gaat, zoek dan uit waar de dichtstbijzijnde halte is. Regent het? Vergeet dan ook je paraplu niet. Wordt het juist heel warm? Dan wil je niet lang moeten lopen of fietsen in een driedelig pak. En natuurlijk neem je ruimschoots de tijd voor de reis. Er kan altijd file staan of een trein uitvallen.

4. Research het bedrijf en/of je gesprekspartner

Je sollicitatiegesprek goed voorbereiden doe je door het bedrijf en je gesprekspartner te onderzoeken. Hoeveel afdelingen zijn er binnen het bedrijf? Staan er toekomstplannen op hun website? Wat doen ze eigenlijk precies? Hoe lang bestaan ze al? Zulke informatie heb je nodig als je zelf vragen gaat bedenken om te stellen tijdens het sollicitatiegesprek.

Het staat heel professioneel als je kunt laten zien dat je je hebt voorbereid. Je toont ermee aan dat je het sollicitatiegesprek serieus neemt.

5. Bereid de vragen voor die je kunt krijgen tijdens je sollicitatie

Je kunt een hoop vragen krijgen tijdens je sollicitatiegesprek. Op het moment zelf een antwoord bedenken is moeilijk. Grote kans dat je vastloopt of een antwoord geeft waar je achteraf niet blij mee bent. Daarom moet je deze vragen vóór je sollicitatiegesprek voorbereiden. Gelukkig hebben we daar al uitvoerig over geschreven.

Zo beantwoord je:
Bekijk ook de 100 meest gestelde sollicitatievragen

6. Bereid de vragen voor die je kunt stellen tijdens je sollicitatie

Het is niet de bedoeling dat je alleen maar vragen beantwoordt tijdens je sollicitatiegesprek. Je zult zelf ook vragen moeten stellen. Die moet je dus voorbereiden. Om je op weg te helpen schreven we daar een uitgebreid artikel over: Welke vragen stel je tijdens je sollicitatiegesprek? Daarin lees je onder meer wat voor vragen je moet stellen en welke je juist moet vermijden.

7. Bereid je voorstelrondje goed voor

"Welkom, vertel eens iets over jezelf!"
"Eh, hoi. Ik ben Ferry de Vries. Tja, eh, ik houd van voetbal."

Je voorstelrondje kun je echt niet overslaan als je je sollicitatiegesprek gaat voorbereiden. Je moet van tevoren opschrijven wat je wil vertellen. Dat voorkomt het gehakkel en gestamel zoals hierboven beschreven. Je kunt werkelijk van alles vertellen. Je werkervaring, opleiding, bijzondere hobby, een knappe werkprestatie, wat je maar wil. Realiseer je dat je met deze opening de toon zet voor de rest van het gesprek. Kies dus iets uit waar je indruk mee maakt.

In een voorstelrondje vertel je onder andere:
  • je naam en leeftijd
  • kort waar je passie ligt en wat je leuk vindt om te doen
  • kort iets over je opleiding en werkervaring
  • wat je zo leuk vindt aan je vakgebied
Een snelle korte manier om jezelf voor te stellen is via een elevator pitch (presentatie over jezelf).

8. Oefen met een vriend of vriendin

Hoe klinkt je spreekstem? Wat straalt je lichaamstaal uit? Praat je wel maar zeg je niks? Dat zijn zaken die een ander vaak beter kan beoordelen dan jezelf.

Een tip is om de hulp in te schakelen van een huisgenoot of vriend(in) om je te helpen bij de voorbereiding. Leef je zo goed mogelijk in. Let niet alleen op de inhoud van je gesprek, maar ook op je presentatie. En vraag om kritische feedback. Waar kan je jezelf verbeteren?

9. Zoek de juiste kleding uit voor je sollicitatiegesprek

Ook niet onbelangrijk: de juiste kleding. Leg het een dag van tevoren vast klaar, dan heb je minder haast in de ochtend. Er is niet één soort kledingstijl die past bij álle sollicitaties. Het ene bedrijf verwacht dat je formeler gaat dan het andere. Daarom maakten we een uitgebreid artikel over welke kleding je aanmoet naar je sollicitatiegesprek.

10. Denk vast na over je salarisindicatie

Heb je enig idee wat je wil gaan verdienen? De kans is niet zo groot dat je in het eerste gesprek al een vraag over je salaris krijgt. Vaak krijg je zulke vragen in het tweede gesprek. Toch kun je er maar beter over nagedacht hebben. Mocht je de vraag krijgen, heb je in ieder geval een antwoord paraat.

Hopelijk heb je nu genoeg tips gekregen voor je sollicitatiegesprek. Succes!
Geschreven door
Roeliene Bos
Redacteur @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Sterke en Zwakke Punten benoemen tijdens je Sollicitatie

‘Kun je een aantal van je goede eigenschappen noemen?' ‘Wat zijn je zwakke punten?' Lees hoe je deze sollicitatievragen kunt beantwoorden.
Michiel van der Avoird 25 apr 2020

Sollicitatie per Mail versturen? 8 nuttige tips (2024)

Solliciteren doe je tegenwoordig digitaal. Hoe schrijf je een begeleidende mail voor je sollicitatiebrief en cv?
Michiel van der Avoird 20 apr 2020

De 100 meestgestelde Sollicitatievragen

Met een goede voorbereiding beantwoord je lastige sollicitatievragen in een handomdraai. We zetten 100 vragen op een rij en voorzien je van tips.
Roeliene Bos 10 mei 2020

Kennismakingsgesprek? Zo maak je indruk (11 tips)

Het eerste sollicitatiegesprek dat je met een bedrijf voert, noemen we het kennismakingsgesprek. Hoe ziet zo’n gesprek eruit en hoe bereid je je voo...
Roeliene Bos 6 jul 2020

Sollicitatiebrief Schrijven: opbouw, tips & voorbeelden

Met een krachtige argumentatie, juiste structuur en goede opmaak maak je een sterke indruk met je sollicitatiebrief.
Michiel van der Avoird 10 apr 2020

Welke baan past bij mij? (9 tips)

Iedereen wil een passende baan, maar hoe pak je zoiets aan? Lees onze tips en misschien ben je volgend jaar wel een ...
Roeliene Bos 6 jun 2020
 
check