Wat doet een HR-adviseur?

Wat doet een HR-adviseur?
Een HR-consultant of HR-adviseur heeft een veelzijdig beroep. Ze houden zich bezig met alle zaken rondom personeel. Wat doen ze zoal?

Denk je eraan om HR-adviseur te worden? Of ben je gewoon nieuwsgierig wat deze mensen binnen het bedrijf waar je werkt allemaal uitvoeren? In dit artikel gaan we dieper in op de taken, verantwoordelijkheden en benodigde vaardigheden en competenties van HR-adviseurs.

Taken van een HR-adviseur

Hoe ziet een dag van een HR-adviseur eruit? Het kan zijn dat ze in het ene bedrijf meer of minder doen dan in het andere bedrijf. De rol is deels afhankelijk van de grootte van het bedrijf en de branche waar ze zich in bevinden. Dat gezegd hebbende: laten we de taken en verantwoordelijkheden van een HR-adviseur eens afgaan.

1. Samenwerken met het management

De naam zegt het al, een HR-consultant geeft het management advies over personeelsbeleid. Ze houden zich dus niet zélf bezig met alle HR-taken, zoals de salarisadministratie, maar hebben een adviserende rol. Daarvoor werken ze nauw samen met het management. Een HR-adviseur moet immers weten waar het bedrijf behoefte aan heeft, voordat ze erover kunnen adviseren.

Om het management bij te staan, moeten ze ook weten wat er speelt op de werkvloer. Waar hebben de medewerkers behoefte aan? Lopen ze tegen problemen op? Het is aan de consultant om deze wensen en problemen over te brengen aan het management.

2. Personeel werven

Hoewel je als HR-consultant (vaak) niet zelf personeel gaat werven, heb je wel veel met werving- en selectie te maken. Je geeft bijvoorbeeld advies aan de HR-medewerkers rondom het aannemen van nieuw personeel. Je schat in hoeveel personeel er in de toekomst nodig is en bedenkt waar je die mensen kunt vinden. Misschien schrijf je zelfs een recruitmentplan. Hoeveel taken je precies uitvoert rondom werving en selectie, ligt aan het bedrijf.

Sommige bedrijven hebben bijvoorbeeld eigen recruiters of recruitmentmarketeers in dienst. Zij zullen dan een groot deel van deze taken uitvoeren. Wat je precies doet, is dus afhankelijk van de andere HR-functies binnen het bedrijf.

3. Sollicitatiegesprekken voeren

Sommige HR-consultants zullen ook zelf de (eerste) sollicitatiegesprekken voeren. Je weet precies waar het bedrijf naar op zoek is en je kan dus een goeie inschatting van de kandidaten maken. Omdat je de nodige ervaring hebt met werving- en selectie, is het voeren van zo’n gesprek een tweede natuur.

4. Contracten opstellen

Iedere medewerker heeft een contract. Het opstellen hiervan (of het adviseren hierover) is de taak van de HR-adviseur. Hij of zij zorgt dat het contract aan alle wet- en regelgeving voldoet.

5. Beleid maken

Als een bedrijf personeel heeft, krijgen ze met talloze wetten te maken. Het is bijvoorbeeld verplicht om medewerkersdossiers op te stellen. En wat dacht je van de Arbowet en alle regels rondom ziekte en verlof? Een HR-adviseur houdt de wet- en regelgeving strikt in de gaten en schrijft hier beleid voor.

6. Conflicten oplossen

Als HR-adviseur voer je niet alleen maar leuke gesprekken. Je zult bijvoorbeeld ook betrokken worden bij grote ontslagrondes. Aan jou de taak om de uitdiensttreding zo soepel mogelijk te laten verlopen. En wat dacht je van grote conflicten op de werkvloer? Of medewerkers die grensoverschrijdend gedrag vertonen? Zulke situaties zul je op de een of andere manier moeten oplossen.

Hoe word je HR-adviseur?

Je hebt minimaal een relevante hbo-opleiding nodig, bijvoorbeeld Human Resource Management. Sommige HR-consultants hebben psychologie-opleidingen gedaan.

Maar met alleen een diploma ben je nog geen HR-adviseur. Je zult eerst de nodige werkervaring moeten opdoen op een HR-afdeling. Vaak is minstens drie jaar werkervaring een vereiste.

Benodigde vaardigheden en competenties

Niet iedereen is geschikt voor de functie van HR-adviseur. Je hebt specifieke vaardigheden en competenties nodig om dit beroep goed te kunnen uitvoeren. We noemen er een aantal.

1. Empatisch vermogen

Een ontslagronde leiden is niet eenvoudig. Je krijgt ongetwijfeld met boze of geëmotioneerde mensen te maken. Ook het begeleiden van medewerkers die arbeidsongeschikt raken of plotseling mantelzorger worden kan pittig zijn. Je komt als HR-adviseur nu eenmaal veel lastige situaties tegen. Een dosis empathie is in deze functie erg belangrijk.

2. Organisatorische competenties

Als HR-adviseur ben je veel aan het coördineren en het plannen. Je geeft in veel gevallen leiding aan een team HR-medewerkers. Het komt dan ook van pas als je goeie organisatorische competenties hebt.

3. Analytische vaardigheden

Omdat je veel bezig bent met beleid maken, moet je ook over een zekere dosis analytische vaardigheden beschikken. Je moet bijvoorbeeld de toekomstige personeelsbehoeften kunnen inschatten en bedenken hoe je deze gaat vervullen.

4. Sociale vaardigheden

Het beroep van HR-adviseur is erg sociaal. Je bent de hele dag met mensen in gesprek, of dat nu medewerkers of managementleden zijn. Je moet de bedrijfscultuur volledig leren kennen en misschien wel veranderen. Je kunt je dus voorstellen dat je sociale vaardigheden nodig hebt. Actief luisteren, feedback geven en ontvangen, het hoort er allemaal bij als HR-adviseur.

Waar werken HR-consultants?

Een HR-consultant werkt op de HR-afdeling. Hoe groot die afdeling is, verschilt per bedrijf. In principe kun je in iedere branche werken, want vrijwel elk bedrijf met personeel heeft een HR-afdeling.

Je kunt er ook voor kiezen om je in te schrijven als zelfstandige. Bedrijven huren HR-consultants in voor complexe(re) vraagstukken rondom personeel. In dat geval kun je per jaar meerdere projecten aannemen bij verschillende bedrijven.

Wat verdient een HR-adviseur?

Uit de salaristool van werkzoeken.nl verdient een HR-adviseur gemiddeld 3800 euro bruto per maand. Het laagste bruto maandsalaris ligt op 3230, het hoogste op 4370. Deze salarissen zijn gebaseerd op meer dan 10.000 salarissen op basis van een 40-urige werkweek.
Geschreven door
Roeliene Bos
Redacteur @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Personeel Gezocht! | Top 50 kansberoepen

Welke banen hebben de toekomst? Bij welke bedrijven wordt het hardst naar personeel gezocht? Bekijk de top 50 kansberoepen op Werkzoeken.nl.
Michiel van der Avoird 14 sep 2020

Persoonlijk Ontwikkelingsplan (POP) | Voorbeeld & tips

Wat is een Persoonlijk Ontwikkelingsplan (POP) en hoe gebruik je het in je professionele en privéleven?
Michiel van der Avoird 31 mei 2020

Carrièreswitch: maar wat wil ik?

Klaar om een carrièreswitch te maken? Ontdek tips om uitdagend werk te vinden. Zet jouw ervaring in voor een beroep dat je helemaal ligt.
Michiel van der Avoird 9 apr 2020

Analytisch Vermogen: betekenis, belang & voorbeelden

Wat is analytisch vermogen precies? Waarom hechten werkgevers er zo'n groot belang aan? Hoe vermeld je het in je cv en sollicitatiebrief?
Michiel van der Avoird 21 jan 2021

20+ Communicatieve Vaardigheden (voor op je CV)

Communicatieve vaardigheden helpen je om aangenomen te worden, promotie te maken en succesvol te zijn gedurende je hele carrière.
Roeliene Bos 10 sep 2020

Een persoonlijke SWOT-analyse maken doe je zo!

Met een persoonlijke SWOT-analyse bepaal je je positie op de arbeidsmarkt. In dit blog leggen we uit hoe je dit model toepast.
Michiel van der Avoird 26 sep 2020
 
check