Wat doet een Recruitment Manager?

Wat doet een Recruitment Manager?
Een recruitment manager stuurt een team met recruitment consultants of recruiters aan. Hoe ziet een werkdag eruit voor een recruitment manager?

In de wereld van recruitment zijn er verschillende soorten functies. Eén ervan is de recruitment manager. Deze staat aan het hoofd van het recruitmentteam. Zij moeten een goede werkomgeving creëeren voor de recruitment consultants, zodat zij hun werk kunnen doen. In dit artikel gaan we dieper in op alle taken en verantwoordelijkheden, het salaris en de ideale eigenschappen van een recruitment manager.

Taken van een recruitment manager

Het komt uiteraard voor dat een recruitment manager zich, net als recruitment consultants, bezighoudt met de recruitment zelf. Maar de focus van de recruitment manager ligt niet op het vinden van kandidaten. In plaats daarvan moeten zij het recruitmentteam aansturen. Wat voor taken horen daarbij?

1. Team aansturen

De eerste verantwoordelijkheid spreekt voor zicht: het team aansturen. Hoe die taak precies wordt ingevuld, verschilt per bedrijf en recruitment manager. Bij deze verantwoordelijkheid horen in ieder geval zaken als functioneringsgesprekken voeren, teamleden motiveren en doelen stellen. Je adviseert de recruiters in het team en helpt ze waar nodig.

2. Wervingsproces vormgeven

Als recruitment manager ben je veel beleidsmatiger aan het werk dan een reguliere recruiter. Je stelt protocollen op en leidt het wervingsproces in goeie banen. Je bent op de hoogte van de nieuwste wervingsstrategieën en past deze toe om kandidaten te trekken. Je ziet er ook op toe dat het team zich aan deze protocollen houdt.

3. Rol van accountmanager op je nemen

Recruitment managers die bij een recruitmentbureau werken, treden soms ook op als accountmanager. Als het bureau contact heeft met een grote klant, ga je langs om je gezicht te laten zien. Jij overtuigt hen dat hun recruitmentbehoeften bij jullie in goede handen zijn. Je bent ook het vaste aanspreekpunt bij vragen.

4. Eindverantwoordelijke voor de targets

Je hebt als recruitment manager een hoop met targets te maken. Natuurlijk moet je vacatures invullen, maar dat moet ook binnen een bepaalde tijd en binnen een bepaald budget gebeuren. Een bekende recruitment metric is bijvoorbeeld de Cost per Hire (CPH). Deze moet zo laag mogelijk zijn. De recruitment manager is de eindverantwoordelijke voor het al dan niet halen van deze targets.

5. Adviseren over de Employer Branding

Vacatures invullen is makkelijker als je bekend staat als een leuk bedrijf om te werken. Het opschroeven van je werkgeversimago noemen we ook wel Employer Branding. Als recruitment manager adviseer je hoe het bedrijf hieraan kan werken. Je weet door jouw expertise waar werknemers naar op zoek zijn en kan dit vertalen in effectief beleid dat nieuwe medewerkers aantrekt.

6. De Candidate Journey soepel laten verlopen

Een werkzoekende is eigenlijk net een klant. Ze zijn op zoek naar een product (een baan) en gaan verschillende aanbieders af. De zoektocht en koop moeten soepel verlopen, anders haakt iemand af. De fases die iemand doorloopt, van oriëntatie tot contractondertekening, noemen we de Candidate Journey. Als recruitment manager houd je je hier veel mee bezig. Je wil de ervaring voor de kandidaat zo prettig mogelijk maken. Dat draagt ook weer bij aan je Employer Branding.

Hoe word je recruitment manager?

Veel recruitment managers hebben al jaren ervaring opgedaan als recruiter en zijn daarna doorgegroeid. Veel mensen in de recruitmentbranche hebben een een hbo- of wo-opleiding in de richting HRM, Bedrijfskunde of Psychologie. Maar bij sommige bedrijven kun je ook zonder zo’n specifieke opleiding aan de slag als recruiter. Je moet vooral kunnen aantonen dat je hbo- of wo-werkniveau hebt. Het vak zelf krijg je on the job aangeleerd.

Wie als recruitment manager aan de slag wil, moet in de meeste gevallen minstens 5 jaar ervaring hebben in recruitment. Vaak moet je ook nog aanvullende jaren als leidinggevende hebben gewerkt. Je krijgt deze functie dus niet zomaar.

Benodigde vaardigheden en competenties

Een recruitment manager heeft specifieke vaardigheden en competenties nodig om van zijn baan een succes te maken. Laten we er een paar afgaan.

1. Besluitvaardigheid

Als je werkt op managementniveau zul je vaak beslissingen moeten maken. Zeker in een branche als recruitment. Als het recruitmentproces te lang duurt, ben je je kandidaat of je klant kwijt. Besluitvaardigheid is dan ook een belangrijke vaardigheid als recruitment manager.

2. Organisatorische competenties

Het spreekt voor zich dat je goed moet kunnen organiseren als je aan het hoofd van een team staat. Daarnaast moet je weten welke vacatures openstaan, hoe het staat met de invulling ervan, enzovoort. Wie slecht is in overzicht houden en niet aan tijdsmanagement doet gaat het zwaar krijgen als recruitment manager.

3. Sociale vaardigheden

Recruitment is mensenwerk. Sterke sociale vaardigheden zijn dan ook een must. Of je nu bij een grote klant op bezoek moet, je teamlid motiveert of een kandidaat spreekt, communicatie is altijd belangrijk.

4. Leiderschapskwaliteiten

Als recruitment manager moet je een zeker overwicht hebben. Zelfverzekerdheid is in deze rol erg belangrijk. Je beslissingen moeten serieus genomen worden. Tegelijkertijd is een goede baas ook iemand die naar zijn mensen luistert. Je mensen moeten je vertrouwen en respecteren. Dit valt allemaal onder de noemer leiderschapskwaliteiten.

5. Sterke netwerker

Hoewel je focus niet ligt op recruitment zelf, komt een groot netwerk altijd van pas. Zeker als je op een recruitmentbureau werkt en veel verschillende bedrijven bedient. Je moet altijd een kandidaat in je achterzak hebben die je ergens kunt plaatsen.

Waar werkt een recruitment manager?

Een recruitment manager kan werken op de HR-afdeling van een groot bedrijf. Hoe groter het bedrijf, hoe groter de kans dat ze een eigen recruitmentteam hebben. De recruitment manager stuurt dan de corporate recruiters aan. Deze recruiters zoeken kandidaten voor vacatures die vrijkomen binnen het bedrijf.

Een recruitment manager kan ook in dienst zijn bij een recruitmentbureau. In dat geval sturen ze recruitment consultants aan. Zij zoeken kandidaten voor verschillende bedrijven; de klanten van het recruitmentbureau.

Een recruitment manager kan ook als zzp’er aan de slag gaan. Zij worden dan ad interim ingehuurd voor (grote) recruitmentprojecten.

Wat verdient een recruitment manager?

Het gemiddelde bruto maandsalaris van een recruitment manager is 3640 euro. Het laagst gevonden maandsalaris is 3095, het hoogste 4190. Deze bedragen zijn gebaseerd op meer dan 10.000 salarissen op basis van een 40-urige werkweek. Meer weten? Check de salaristool van werkzoeken.nl.
Geschreven door
Roeliene Bos
Redacteur @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Personeel Gezocht! | Top 50 kansberoepen

Welke banen hebben de toekomst? Bij welke bedrijven wordt het hardst naar personeel gezocht? Bekijk de top 50 kansberoepen op Werkzoeken.nl.
Michiel van der Avoird 14 sep 2020

Persoonlijk Ontwikkelingsplan (POP) | Voorbeeld & tips

Wat is een Persoonlijk Ontwikkelingsplan (POP) en hoe gebruik je het in je professionele en privéleven?
Michiel van der Avoird 31 mei 2020

Carrièreswitch: maar wat wil ik?

Klaar om een carrièreswitch te maken? Ontdek tips om uitdagend werk te vinden. Zet jouw ervaring in voor een beroep dat je helemaal ligt.
Michiel van der Avoird 9 apr 2020

Analytisch Vermogen: betekenis, belang & voorbeelden

Wat is analytisch vermogen precies? Waarom hechten werkgevers er zo'n groot belang aan? Hoe vermeld je het in je cv en sollicitatiebrief?
Michiel van der Avoird 21 jan 2021

20+ Communicatieve Vaardigheden (voor op je CV)

Communicatieve vaardigheden helpen je om aangenomen te worden, promotie te maken en succesvol te zijn gedurende je hele carrière.
Roeliene Bos 10 sep 2020

Een persoonlijke SWOT-analyse maken doe je zo!

Met een persoonlijke SWOT-analyse bepaal je je positie op de arbeidsmarkt. In dit blog leggen we uit hoe je dit model toepast.
Michiel van der Avoird 26 sep 2020
 
check