Wat doet een CEO?

Wat doet een CEO?
Een CEO is de hoogste leidinggevende van een bedrijf of organisatie. Welke taken heeft een CEO? Hoe word je CEO en hoeveel kun je verdienen?

Wat betekent CEO?

  • CEO is de afkorting van Chief Executive Officer.
  • Een ander Engels woord voor CEO is managing director.
  • In Nederland gebruiken we de term CEO, maar ook de term ‘algemeen directeur’.

Wat is een CEO?

Een CEO is de hoogste leidinggevende van een bedrijf of organisatie. Als CEO neem je de belangrijkste beslissingen. Daarnaast ben je eindverantwoordelijk voor alles wat het bedrijf doet.

In grote bedrijven is een CEO ook voorzitter van het bestuur. Bovendien is een CEO vaak het gezicht van het bedrijf of de organisatie. Zo sta je, bijvoorbeeld, de pers te woord.

Taken van een CEO

Welke taken horen bij een CEO? Dit verschilt soms per bedrijf of organisatie. Er zijn CEO’s die zich alleen bezighouden met besluitvorming. In kleinere bedrijven werken CEO’s soms ook actief mee aan het behalen van gestelde doelen. Ze trekken dan zogezegd zelf het ‘werkveld’ in. Omdat de taken dus nogal uiteen kunnen lopen, schetsen we hier een globaal takenpakket van een CEO.

Directieteam aansturen

Een groot bedrijf of grote organisatie heeft meestal een directieteam (ook wel: directie of raad van bestuur). Als CEO ben je daar het hoofd van, maar je overlegt wel met andere ‘chiefs’. Denk aan een CFO (Chief Financial Officer), een CTO (Chief Technical Officer), een COO (Chief Operational Officer) en een CMO (Chief Marketing Officer).

Verantwoording afleggen aan de raad van bestuur

Het directieteam of raad van bestuur houdt ook toezicht op jouw prestaties. Je legt dus verantwoording af voor je besluiten en je rapporteert regelmatig aan het bestuur. Presteer je niet zoals gewenst? De raad kan er dan voor kiezen om je te vervangen of te ontslaan.

Beleidsplannen formuleren en doorvoeren

Een CEO is verantwoordelijk voor de strategie. De hoofdvraag is dan: welke richtingen moet het bedrijf of de organisatie op en welke strategieën zijn daarvoor nodig? Samen met het directieteam stel je beleidsplannen op voor de korte en de lange termijn. Zijn de plannen klaar, dan worden die doorgevoerd. Alle of een paar specifieke afdelingen krijgen dan met de nieuwe strategie te maken.

Afdelingen aansturen

In kleine ondernemingen stuurt een CEO afdelingen meestal zelf aan. In grotere bedrijven stuurt de CEO de leidinggevenden (managers) van afdelingen aan. Gebeurt dit laatste, dan ontvang je als CEO regelmatig rapportages van deze managers.

Prestaties bewaken en bijsturen

Je moet prestaties goed bewaken en bijsturen. Je vraagt dus de andere leden uit het directieteam of de afdelingsmanagers om (regelmatig) rapportages aan te leveren. In deze rapportages staan (financiële) gegevens over het bedrijf. Die bestudeer je. Je krijgt dan een beeld van hoe elke afdeling presteert en dus ook van wat er moet gebeuren om zaken te corrigeren. Anders gezegd: op basis van je gegevens die je krijgt, pas je misschien je strategie aan.

Onderhandelen met andere bedrijven of organisaties

Soms is een bedrijf gebaat bij samenwerkingen met andere bedrijven of organisaties. Zo kan een partnerschap met een ander bedrijf voor meer winst zorgen. Het is daarom goed mogelijk dat je als CEO ook met andere bedrijven onderhandelt voor een contract of partnerschap.

Bedrijfscultuur bepalen

Als CEO heb je een voorbeeldrol. Je gaat bijvoorbeeld na wat voor werkomgeving je het beste kunt creëren om de successen te behalen die jij voor ogen hebt. Zo zet je de toon van de bedrijfscultuur.

Trends en ontwikkelingen volgen

Als CEO wil je weten wat er in de wereld speelt en hoe je daarop in kunt spelen met je bedrijf of organisatie. Nieuwe trends en ontwikkelingen volg je daarom nauwgezet. Misschien krijg je zo nieuwe ideeën om producten of diensten te verbeteren of te innoveren.

Netwerken en lobbyen

Om een bedrijf of organisatie overeind te kunnen houden, heb je soms hulp van buitenaf nodig. Veel CEO’s gaan dan ook netwerken en lobbyen. De ene keer netwerk je met leden van de pers, de andere keer lobby je bij een politicus of bij een potentiële investeerder. Vooral bij die laatste werf je fondsen om producten, diensten of projecten te financieren.

Mediarelaties onderhouden (PR)

Je houdt je bezig met PR, ofwel Public Relations. Dit houdt in dat je contacten onderhoudt met de pers en dat je de pers en/of het publiek te woord staat als je bedrijf of organisatie in het nieuws komt. Je spreekt bijvoorbeeld mensen toe op grote bijeenkomsten, binnen of buiten je bedrijf of organisatie.

Hoe word je CEO?

Je volgt geen specifieke opleiding om CEO te worden, want die is er niet. Sowieso moet je benoemd worden door een Raad van Commissarissen. Dit gebeurt als je door je werk bewezen hebt dat je CEO mag worden. Het kan ook zijn dat je eigenaar bent van het bedrijf of van de organisatie waar je voor werkt: je wordt dan meestal automatisch CEO.

Maar wat heb je eigenlijk nodig om deze top ook echt te kunnen bereiken? Wat moet je precies doen of gedaan hebben? Hier is een algemeen stappenplan.

Behaal een diploma

Om je rol als CEO te kunnen vervullen, heb je minimaal hbo-werk en denkniveau nodig. Met een wo-diploma of hbo-diploma maak je dus een goede start. Aan de andere kant: veel mensen starten met een lagere opleiding en worden dan later door ervaring en hard werken alsnog CEO. Een diploma halen hoeft dus niet, maar je vergroot er wel je kansen mee. Het is immers je eerste ‘ticket’ om te mogen starten bij een bedrijf.

Doe werkervaring op

Na het behalen van je diploma start je in een bedrijf of organisatie. Gaandeweg doe je steeds meer kennis en werkervaring op (in één bedrijf of in verschillende bedrijven) en word je manager. Vanaf dat moment moet je leren hoe je op de juiste manier leiding geeft en daarin groei je steeds verder. Bedenk dat je ongeveer tien jaar werkervaring nodig hebt om CEO te kunnen worden.

Volg trainingen of cursussen

Als werknemer en als leidinggevende doe je er goed aan om (regelmatig) cursussen en trainingen te volgen. Misschien volg je die intern, anders extern. Hoe meer je bijleert, hoe meer vaardigheden je opdoet en die kunnen van belang zijn in je rol als CEO. Denk bijvoorbeeld aan een training in leiderschap naast je trainingen voor het inhoudelijke werk. Overleg ook zeker met je leidinggevende of die de trainingen of cursussen wil bekostigen.

Blijf leren

Als mens en als werknemer ben je nooit uitgeleerd. En dat geldt ook als je CEO wordt. Houd daarom je kennis over het werkveld up-to-date. Zorg er ook voor dat je als leider de juiste kwaliteiten blijft ontwikkelen. Een bedrijf of organisatie heeft soms goede periodes en soms mindere periodes. Hiervan leer je de juiste stappen te zetten of de juiste strategieën te ontwikkelen.

Benodigde vaardigheden en competenties

Welke vaardigheden en competenties heb je nodig om CEO te worden? Niet iedereen is namelijk geschikt om een hoge functie met veel verantwoordelijkheid aan te nemen.

Communicatie - Je hebt veel contact met je werknemers en met de buitenwereld. Je hebt ook een voorbeeldrol. Wees daarom duidelijk, zakelijk en respectvol als je met mensen communiceert.
Leiderschap - Je weet de juiste beslissingen te nemen om je bedrijf of organisatie te leiden. Daarnaast weet je precies wat je moet doen om collega’s en werknemers te inspireren en te motiveren om het beste uit hen te halen.
Besluitvaardigheid
Je beslist over de koers en dus de toekomst van je bedrijf of organisatie. Je weet dus precies welke beslissingen je moet nemen voor de gunstigste uitkomsten.
Tijdmanagement - Je bent hoofdverantwoordelijk voor alles wat er in je bedrijf of organisatie gebeurt. En door goed overzicht te houden over alle afdelingen, kun je de tijd in het voordeel van iedereen laten werken.
Luistervaardigheid - Je moet goed kunnen luisteren naar de inbreng van alle werknemers. Door goed te luisteren weet je precies wat er speelt en kun je dus ook (op tijd) besluiten nemen om eventuele uitdagingen op te lossen.

Waar werkt een CEO?

Je werkt als CEO meestal voor een groot (internationaal) bedrijf. Toch kun je ook als CEO actief zijn voor kleinere bedrijven. Er zijn ook zzp’ers die zich CEO noemen.

Wat verdient een CEO?

Het maandelijkse salaris (of jaarsalaris) van een CEO verschilt vaak per bedrijf of organisatie. Niet alle bedrijven of organisaties zijn namelijk even groot, of even succesvol. Een CEO bij een startend bedrijf verdient normaal gesproken ook minder dan een CEO voor een bedrijf dat al tientallen jaren actief is.

Check de salaristool
Om je toch een beeld te geven, kijken we even naar de salaristool van Werkzoeken.nl. Hieruit blijkt dat het gemiddelde bruto maandsalaris van een CEO in ons land €3905 bedraagt. Vooral in de Randstad zijn de bruto maandsalarissen voor CEO’s relatief hoog. Denk aan minimaal €4000 tot ongeveer €6000 euro. Overigens zijn deze cijfers gebaseerd op meer dan 10.000 salarissen en een 40-urige werkweek.

Bedenk ook dat je als CEO ook in aanmerking komt voor eventuele bonussen. Ook geniet je van verschillende secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals een auto van de zaak.
Geschreven door
Inge Stakenborg
Redacteur & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Personeel Gezocht! | Top 50 kansberoepen

Welke banen hebben de toekomst? Bij welke bedrijven wordt het hardst naar personeel gezocht? Bekijk de top 50 kansberoepen op Werkzoeken.nl.
Michiel van der Avoird 14 sep 2020

Persoonlijk Ontwikkelingsplan (POP) | Voorbeeld & tips

Wat is een Persoonlijk Ontwikkelingsplan (POP) en hoe gebruik je het in je professionele en privéleven?
Michiel van der Avoird 31 mei 2020

Carrièreswitch: maar wat wil ik?

Klaar om een carrièreswitch te maken? Ontdek tips om uitdagend werk te vinden. Zet jouw ervaring in voor een beroep dat je helemaal ligt.
Michiel van der Avoird 9 apr 2020

Analytisch Vermogen: betekenis, belang & voorbeelden

Wat is analytisch vermogen precies? Waarom hechten werkgevers er zo'n groot belang aan? Hoe vermeld je het in je cv en sollicitatiebrief?
Michiel van der Avoird 21 jan 2021

20+ Communicatieve Vaardigheden (voor op je CV)

Communicatieve vaardigheden helpen je om aangenomen te worden, promotie te maken en succesvol te zijn gedurende je hele carrière.
Roeliene Bos 10 sep 2020

Een persoonlijke SWOT-analyse maken doe je zo!

Met een persoonlijke SWOT-analyse bepaal je je positie op de arbeidsmarkt. In dit blog leggen we uit hoe je dit model toepast.
Michiel van der Avoird 26 sep 2020
 
check