Wat doet een CFO?

Wat doet een CFO?
Een CFO is een financieel directeur van een bedrijf of organisatie. Als CFO ben je verantwoordelijk voor alles wat er op financieel gebied speelt.

Wat betekent CFO?

  • CFO is de afkorting voor Chief Financial Officer.
  • In Nederland heet een CFO een ‘financieel directeur’.
  • Een CFO is hoofdverantwoordelijk voor het financiële beleid van een bedrijf of organisatie.

Verschil CFO en COO

Wat is precies het verschil tussen een CFO en een COO?
  1. Een CFO is verantwoordelijk voor alle financiële zaken binnen een bedrijf of organisatie. De CFO communiceert hierover aan de hoogste directie. In deze directie zit ook de COO.
  2. Een COO is verantwoordelijk voor het dagelijkse beleid binnen een bedrijf of organisatie. Financiële bepalingen vanuit de CFO worden in dit beleid meegenomen.

Taken van een CFO

Als CFO ben je hoofdverantwoordelijk voor het financiële beleid van je bedrijf of organisatie. Je maakt daarom ook deel uit van het hoogste directieteam (Raad van Bestuur). Sterker nog: je werkt samen met alle directieleden. Maar hoe houd je grip op financiële zaken? Wat doe je om overzicht te houden? Waarover rapporteer je aan het directieteam? In deze taken vind je de antwoorden.

1. Begrotingen opstellen
Je stelt begrotingen op, voert ze uit en bewaakt ze. Alle informatie hierover deel je met je directieteam. Tegelijkertijd volg je de koers die je als directieteam gezamenlijk bepaalt. Je hebt dus zowel een besluitvormende als operationele taak.

2. Rapporten maken
Naast het opstellen van begrotingen maak je ook andere financiële rapporten. Je analyseert ook rapporten van anderen. Je keurt dan voorstellen goed of af en je stelt eventueel verbeteringen voor. Bepaalde rapporten en de bijbehorende uitkomsten presenteer je aan het directieteam.

3. Budgetten beheren
Als CFO weet je als geen ander hoeveel budget een bedrijf of organisatie ter beschikking heeft. Je beheert daarom alle budgetten en jij bepaalt waar iets aan besteed wordt.

4. Strategieën bedenken
Hoe kun je het bedrijfskapitaal inzetten om ervoor te zorgen dat je bedrijf of organisatie (verder) groeit? Hiervoor bedenk je allerlei strategieën. Die presenteer je aan de directieleden. Komen er fusies of overnames aan bod, dan heb jij hier financieel de leiding over.

5. Advies geven over investeringen
Je bewaakt de liquiditeit van het bedrijf of de organisatie. Je weet dus wanneer er wel of niet geïnvesteerd kan worden. Hierover geef je advies aan de hoogste directie. Je vertelt over de doelstellingen, de kansen en de risico’s en de financiële status van het bedrijf. Ook bereid je onderzoeken voor die meer licht moeten schijnen op eventuele investeringen.

6. Financieel managers aansturen
Onder een CFO werken meestal meerdere financieel managers. Die zijn allemaal verantwoordelijk voor de boekhouding. Jij stuurt ze aan en vraagt ze ook om rapportages op te stellen en met je te delen. Je onderhoudt ook relaties met externe financiële instellingen, zoals banken of accountancykantoren.

7. Informatiesystemen invoeren of verbeteren
Financiële gegevens moet je goed ordenen en goed bewaren (lees: veilig bewaren). Als CFO bepaal je dus ook welke informatiesystemen de gegevens moeten verwerken en bewaren. Pas als jij akkoord geeft, wordt een systeem ingevoerd of verbeterd.

8. Ontwikkelingen volgen en voorspellen
Als CFO kijk je niet alleen naar wat binnen je bedrijf of organisatie speelt op financieel gebied. Je kijkt ook naar externe partijen om ontwikkelingen te volgen en te voorspellen. Zo houd je de markt, de politiek en andere bedrijven of organisaties goed in de gaten. Met wat je leert, kun je zelf kansen en uitdagingen voor je eigen bedrijf of organisatie voorspellen.

Hoe word je CFO?

Om CFO te worden is het belangrijk dat je een achtergrond hebt in finance, boekhouding, economie of bedrijfskunde. Bovendien moet je ongeveer vijf tot tien jaar op senior-niveau gewerkt hebben. Je hebt namelijk een functie met een grote verantwoordelijkheid, want het gaat om geld. En juist geld (of het gebrek daaraan) kan de toekomstbestendigheid van een bedrijf maken of breken.

Denk dus aan de volgende stappen:

1. Volg een relevante opleiding
Veel CFO’s starten met een relevante opleiding (vaak gaat het om een master), bijvoorbeeld bij een bedrijfseconomische hogeschool of universiteit.

2. Zorg voor voldoende werkervaring
Na je opleiding moet je voor voldoende werkervaring zorgen. Werk je hard, ben je gemotiveerd en lever je goede prestaties? Je laat een bedrijf of organisatie dan duidelijk zien wat je in huis hebt. In de jaren die volgen doe je ook steeds meer werkervaring op. Zo kun je telkens een stapje omhoog op de ‘corporate ladder’.

Blijf wel realistisch: voor elke werknemer kan het pad naar een CFO-functie sterk verschillen. De grootte en het succes van een bedrijf of organisatie en de taken die je krijgt of zelf wilt aannemen, bepalen namelijk vaak het precieze verloop van je carrière.

3. Blijf leren over je vakgebied
Belangrijk is ook dat je ook up-to-date blijft in je vakgebied en dat je de juiste kwalificaties hebt en houdt om je werk (goed en verantwoord) te kunnen doen. Het volgen van cursussen of trainingen is dus altijd een goed idee, zeker als je daar certificaten mee kunt behalen die belangrijk zijn voor je (huidige) werk.

Benodigde vaardigheden en competenties

Als CFO ben je eigenlijk een duizendpoot. Je moet niet alleen financieel goed onderlegd zijn, maar ook mensen kunnen aansturen. Aan welke vaardigheden en competenties moet je dan denken? Hier een overzicht.

1. Analytisch vermogen
Je hebt een scherp oog voor financiële details. Dit betekent dat je gegevens correct interpreteert, maar ook correct uitlegt aan het bestuur of aan afdelingen. Tegelijkertijd houdt dit ook in dat je goed bent in het opstellen van duidelijke rapporten.

2. Strategisch vermogen
Samen met de andere leden van het bestuur ben je verantwoordelijk voor de koers van je bedrijf of organisatie. Je moet dus goed kunnen meedenken met strategische voorstellen of zelf slimme voorstellen opstellen en presenteren.

3. Communicatief vermogen
Je hebt als CFO te maken met de leiding boven je, maar ook met de leiding onder je. Om ervoor te zorgen dat alle plannen, en dus werkzaamheden, zo goed mogelijk op elkaar worden afgestemd, moet je met iedereen helder, zakelijk en diplomatisch communiceren. Goede communicatie betekent trouwens ook: het vertalen van financiële gegevens naar begrijpelijke informatie.

4. Leiderschap
Als CFO stuur je meerdere werknemers aan, zoals financieel managers. Je luistert naar hun behoeftes en je keurt hun voorstellen goed of af. Om ervoor te zorgen dat dit soort processen prettig verlopen, is het zeker een goed idee om (extra) trainingen te volgen in leiderschap en management. Zo weet je zeker dat je personeel op een juiste en nette manier aanstuurt.

5. Lef en overtuigingskracht
Om belangrijke beslissingen te nemen namens je bedrijf of organisatie, moet je als CFO ook een gezonde mate van lef tonen. Tegelijkertijd moet je ook overtuigingskracht hebben. Je wilt tenslotte dat mensen echt begrijpen waarom je een bepaalde beslissing moet nemen. Daarnaast moet je ook tegengas kunnen geven als iemand anders een beslissing neemt. Vooral als die beslissing een te groot financieel risico met zich meebrengt.

Waar werkt een CFO?

Een CFO werkt meestal in een groot (internationaal) bedrijf of organisatie. Je hebt dan wel meer een 'beoordelende rol': je beoordeelt vooral rapportages van verschillende afdelingen om die aan de hogere leiding te presenteren en te verantwoorden.

Werk je in een kleiner bedrijf, dan voer je meestal wat meer taken uit die normaal gesproken bij het takenpakket van de managers of boekhouders onder jou horen. Overigens wil dit niet zeggen dat het beter of minder is dan als je meer een beoordelende rol zou hebben. Die rol heb je in een kleiner bedrijf namelijk nog steeds.

Tijdmanagement speelt ook een rol. Soms is het beter om werkzaamheden te delegeren. Soms is het beter om werkzaamheden zelf op te pakken. Maar dat hangt ook af van wat het bedrijf of de organisatie van je verwacht.

Wat verdient een CFO?

Wat een CFO verdient, verschilt vaak per bedrijf of organisatie. Wat ook meespeelt, is hoelang een bedrijf of organisatie al bestaat. In een startend bedrijf verdien je in eerste instantie altijd wat minder dan in een bedrijf dat al jaren bestaat.

Check onze salaristool!
Om je toch een indruk te geven van een gemiddeld maandsalaris voor een CFO in ons land, kijken we even naar onze salaristool. We baseren de cijfers op meer dan 10.000 salarissen en een 40-urige werkweek.

Zo blijkt dat een CFO in ons land gemiddeld €4510 bruto per maand verdient. Uitschieters naar €6000 bruto komen ook voor en dan vooral in de Randstad. Onthoud ook dat een CFO vaak ook aanspraak maakt op bonussen. Bovendien bieden veel bedrijven hun werknemers ook secundaire arbeidsvoorwaarden aan, zoals een auto van de zaak. Ook CFO’s profiteren van deze voorwaarden.
Geschreven door
Inge Stakenborg
Redacteur & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Personeel Gezocht! | Top 50 kansberoepen

Welke banen hebben de toekomst? Bij welke bedrijven wordt het hardst naar personeel gezocht? Bekijk de top 50 kansberoepen op Werkzoeken.nl.
Michiel van der Avoird 14 sep 2020

Persoonlijk Ontwikkelingsplan (POP) | Voorbeeld & tips

Wat is een Persoonlijk Ontwikkelingsplan (POP) en hoe gebruik je het in je professionele en privéleven?
Michiel van der Avoird 31 mei 2020

Carrièreswitch: maar wat wil ik?

Klaar om een carrièreswitch te maken? Ontdek tips om uitdagend werk te vinden. Zet jouw ervaring in voor een beroep dat je helemaal ligt.
Michiel van der Avoird 9 apr 2020

Analytisch Vermogen: betekenis, belang & voorbeelden

Wat is analytisch vermogen precies? Waarom hechten werkgevers er zo'n groot belang aan? Hoe vermeld je het in je cv en sollicitatiebrief?
Michiel van der Avoird 21 jan 2021

20+ Communicatieve Vaardigheden (voor op je CV)

Communicatieve vaardigheden helpen je om aangenomen te worden, promotie te maken en succesvol te zijn gedurende je hele carrière.
Roeliene Bos 10 sep 2020

Een persoonlijke SWOT-analyse maken doe je zo!

Met een persoonlijke SWOT-analyse bepaal je je positie op de arbeidsmarkt. In dit blog leggen we uit hoe je dit model toepast.
Michiel van der Avoird 26 sep 2020
 
check