Wat doet een COO?

Wat doet een COO?
Een COO is verantwoordelijk voor de uitvoering van het strategisch beleid van een bedrijf of organisatie. Ontdek meteen wat deze functie echt inhoudt.

Wat betekent COO?

  • COO is de Engelse afkorting voor Chief Operations Officer.
  • In Nederland noemen we dit ‘operationeel directeur’.

Wat is een COO?

Een COO is hoofdverantwoordelijk voor het dagelijkse beleid in een bedrijf of organisatie. Het hoofd van het bedrijf of de organisatie is de CEO. Die heeft een bepaalde visie en dus ook bepaalde plannen. De COO zorgt ervoor dat deze plannen ook echt worden uitgevoerd. Eigenlijk is een COO dus altijd de rechterhand van een CEO.

Taken van een COO

Als COO moet je veel verantwoordelijkheid op je nemen. De missie en visie van de CEO moet je immers vertalen naar concrete acties. Hoe je dit precies doet? De volgende taken schetsen een totaalbeeld van je rol.

1. Regelmatig overleg met de CEO en het bestuur
Als COO maak je deel uit van het directieteam of raad van bestuur. Je overlegt dan ook regelmatig met de CEO en andere directieleden, zoals de CFO. Samen overleggen jullie over de koers van het bedrijf en over de acties die bij deze koers horen.

2. Rol als waarnemend CEO
Soms kan een CEO uitvallen door ziekte of vakantie. Als COO heb je dan de taak om de rol van de CEO over te nemen. Dit moet je kunnen, want het is je taak om de missie en de visie van de CEO als geen ander te begrijpen.

3. Strategisch beleid opstellen
Op basis van de missie en de visie van de CEO stel je een strategisch beleid op. Dit schrijf je zelf. Je formuleert hierbij taken die jouw gekozen strategie dienen. Hierna delegeer je de taken aan alle managers of teamleiders van de verschillende afdelingen.

4. Overzicht houden op de afdelingen
Je bent verantwoordelijk voor hoe alle afdelingen functioneren. De managers of teamleiders van die afdelingen rapporteren aan jou, want jij bent hun eerste aanspreekpunt. Jij rapporteert de gemelde uitdagingen, de resultaten of prestaties aan het directieteam.

5. Analyse van KPI’s en (financiële) cijfers
Als je beleid opstelt, dan moet je ook weten of je bedrijf of organisatie goed presteert én financieel gezond is. Je moet immers wel verantwoorde acties kunnen bedenken. Om prestaties te analyseren kijk je naar KPI’s (kritieke prestatie-indicatoren). Voor de financiële cijfers ben je (mede-)afhankelijk van de CFO. Die heeft dan ook de taak om jou goed te informeren.

6. Relaties onderhouden met externe partijen
Als COO onderhoud je ook contacten met externe stakeholders. Denk aan leveranciers, dienstverleners of andere soorten zakenpartners. Het onderhouden van dit soort contacten heeft een belangrijk doel: het in stand houden van je bedrijf of organisatie en het waarborgen van (financiële) groei.

Hoe word je COO?

Een specifieke opleiding om COO te worden, bestaat niet. Het gaat hier eerder om een ervaringsfunctie. Dit betekent dat je meestal 15 jaar of langer werkervaring moet hebben, het liefst in (senior)management.

Ook je opleiding is van belang. De meeste COO’s hebben een bachelor of een masteropleiding gevolgd. De opleiding die het dichtst op je functie aansluit is misschien wel Management.

Verder kan het pad naar de functie toe per persoon verschillen. Veel hangt namelijk af van je eigen inzet, kennis, ervaringen, prestaties en motivatie. Bovendien bieden niet alle bedrijven hetzelfde takenpakket of dezelfde groeimogelijkheden aan.

Benodigde vaardigheden en competenties

Als COO moet je stevig in je schoenen staan en breed kunnen denken. Je moet namelijk een beleid opstellen waarin veel verschillende disciplines betrokken zijn. Denk daarom zeker aan de ontwikkeling van de volgende vaardigheden en competenties.

1. Visionair denken
Je volgt de visie van je CEO actief op. Je begrijpt dus goed wat hij of zij wilt en bedoelt. Maar om dat te kunnen, moet je zelf eigenlijk ook een visionair denker zijn. Je moet daarnaast in staat zijn om die visie te vertalen naar praktische, concrete werkzaamheden.

2. Brede kennis van je bedrijf of organisatie
Je weet heel goed hoe het bedrijf of de organisatie werkt. Je weet wat er allemaal speelt en je kunt zelf op zaken inspelen door het juiste beleid te formuleren. Je houdt hierbij de visie van je bedrijf of organisaties altijd in het achterhoofd.

3. Brede kennis van disciplines
Je bent bekend met veel disciplines binnen je bedrijf of organisatie, want voor al die disciplines is beleid nodig. Denk aan sales, marketing, finances, onderzoek of HR-zaken.

4. Leiderschap
Leiderschap betekent dat je verantwoordelijkheid neemt voor wat er binnen het bedrijf speelt. Maar het betekent ook beoordelen, bijsturen en delegeren. Je vertelt managers of teamleiders wat zij moeten doen en je houdt toezicht op alle processen. Blijf onthouden dat je eindverantwoordelijk bent. Gaat er iets mis op een afdeling, dan roept de directie je op het matje.

5. Stressbestendigheid
Stressbestendigheid is geen onbelangrijke vaardigheid voor een COO. Je komt namelijk veel uitdagingen tegen vanuit de verschillende afdelingen of disciplines. Je moet ook doorlopend overleggen of vergaderen, persoonlijk of via telefoon of per mail. Dit kan betekenen dat je veel uren maakt.

6. Probleemoplossend vermogen
Wil je een probleem binnen je organisatie of bedrijf oplossen? Je moet dan in staat zijn om de juiste strategie te formuleren en een juiste aanpak te bedenken. Zorg er ook voor dat mensen op de juiste manier meewerken aan de oplossing. Voor dit laatste heb je een extra vaardigheid nodig en dat is: communicatie.

7. Communicatief sterk zijn
Je communiceert helder, zakelijk en respectvol. Je zorgt er dan ook voor dat leidinggevenden of andere werknemers goed begrijpen wat ze moeten doen en hoe ze het moeten doen. Daarnaast moet je tegen bepaalde voorstellen in kunnen gaan als die niet stroken met je beleid. Het maakt hierbij niet uit of die voorstellen van boven of onderen komen: je staat altijd je mannetje als het nodig is.

Waar werkt een COO?

Een COO werkt meestal bij grote (internationale) bedrijven of organisaties. In kleinere bedrijven neemt de CEO namelijk vaak de taken over van de COO. Sowieso kan een takenpakket voor een COO bij elk bedrijf anders ingericht zijn.

Het kan ook zijn dat je als COO in een klein bedrijf als teammanager werkt. Je bent dus zowel uitvoerend als beoordelend actief. De communicatielijntjes zijn dan ook korter vergeleken bij die in een groot bedrijf.

Wat verdient een COO?

In Nederland verdient een COO gemiddeld €5000 bruto per maand. Let wel, het gaat hier om een gemiddelde. COO’s in grote bedrijven verdienen vaak meer. COO’s in kleine(re) bedrijven verdienen meestal minder. Daarnaast speel je leeftijd en het aantal jaren werkervaring ook een rol.

Check onze salaristool
Wil je actuele salarisgegevens zien van een COO in Nederland? Zoek dit beroep dan op in de salaristool van Werkzoeken.nl. Wij werken de gegevens dagelijks bij, dus je hebt altijd een up-to-date overzicht bij de hand.
Geschreven door
Inge Stakenborg
Redacteur & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Personeel Gezocht! | Top 50 kansberoepen

Welke banen hebben de toekomst? Bij welke bedrijven wordt het hardst naar personeel gezocht? Bekijk de top 50 kansberoepen op Werkzoeken.nl.
Michiel van der Avoird 14 sep 2020

Persoonlijk Ontwikkelingsplan (POP) | Voorbeeld & tips

Wat is een Persoonlijk Ontwikkelingsplan (POP) en hoe gebruik je het in je professionele en privéleven?
Michiel van der Avoird 31 mei 2020

Carrièreswitch: maar wat wil ik?

Klaar om een carrièreswitch te maken? Ontdek tips om uitdagend werk te vinden. Zet jouw ervaring in voor een beroep dat je helemaal ligt.
Michiel van der Avoird 9 apr 2020

Analytisch Vermogen: betekenis, belang & voorbeelden

Wat is analytisch vermogen precies? Waarom hechten werkgevers er zo'n groot belang aan? Hoe vermeld je het in je cv en sollicitatiebrief?
Michiel van der Avoird 21 jan 2021

20+ Communicatieve Vaardigheden (voor op je CV)

Communicatieve vaardigheden helpen je om aangenomen te worden, promotie te maken en succesvol te zijn gedurende je hele carrière.
Roeliene Bos 10 sep 2020

Een persoonlijke SWOT-analyse maken doe je zo!

Met een persoonlijke SWOT-analyse bepaal je je positie op de arbeidsmarkt. In dit blog leggen we uit hoe je dit model toepast.
Michiel van der Avoird 26 sep 2020
 
check