Wat doet een Headhunter?

Wat doet een Headhunter?

Een headhunter zoekt, vindt en werft topkandidaten voor de belangrijkste functies. Ontdek hier wat deze baan precies inhoudt.

Wat zijn headhunters?

Een headhunter is een gespecialiseerde recruiter die zich vooral richt op het werven van kandidaten voor topfuncties. Deze professional werkt in opdracht van een bedrijf, waarbij hij vooral zijn eigen netwerk gebruikt om de juiste professionals te werven.

Executive search
Headhunting wordt ook wel executive search genoemd. Een bedrijf geeft een duidelijk functieprofiel, waarna er een kandidaat gevonden moet worden die perfect op deze beschrijving aansluit. In tegenstelling tot andere vormen van recruitment, draait headhunting niet om het vinden van zo veel mogelijk geschikte kandidaten. Vaak is er maar één persoon de beste voor een functie. Lukt het om de juiste kandidaat voor een functie te vinden? Dan wordt er een commissie uitbetaald.

Hoe word je headhunter?

Wil je graag aan de slag gaan met headhunting? Dan is het waardevol om ervaring met algemeen recruitment te hebben. Er zijn verschillende opleidingen waar je de fijne kneepjes van het vak leert kennen, zodat je aan de slag kunt bij een recruitment bureau. Hier leer je hoe je de juiste kandidaten uitzoekt voor een openstaande vacature en krijg je de kans om contacten op te bouwen.

Vervolgens is het tijd om de overstap te gaan maken van algemeen recruitment naar headhunting. Je netwerk is in dat geval je meest waardevolle bezit. Een bedrijf schakelt jou pas in wanneer je in staat bent om voor topfuncties te werven, oftewel voor de best betaalde banen. Daarom is het waardevol om contacten te onderhouden met verschillende bedrijven, maar ook met werknemers in topfuncties.

Welke competenties heeft een headhunter nodig?

Er zijn een aantal competenties die goed van pas komen wanneer je voor het beroep van headhunter kiest:

Communicatieve vaardigheden
Headhunting draait voor een groot deel om netwerken. Je moet contacten zien te leggen en deze ook nog kunnen onderhouden. Tegelijkertijd is het belangrijk om goed met je klanten te communiceren. Wat zoeken zij in een kandidaat en wat voor persoon past binnen de bedrijfscultuur? Het is dus niet alleen belangrijk om een snelle babbel te hebben, aandachtig luisteren is ook een essentieel onderdeel van deze baan.

Integriteit
Werk je met de grootste bedrijven en belangrijkste managers, dan is het belangrijk om discreet te werk te gaan. Mogelijk krijg je gevoelige informatie te horen of ontdek je iets wat het imago of employer brand van een bedrijf kan beschadigen. Het is aan jou de taak om integer te blijven en oog te houden voor je opdrachtgever.

Overtuigingskracht
Heb je eenmaal een kandidaat gevonden die perfect is voor de functie? Dan is het de kunst om de persoon te overtuigen dat een carrièreswitch een heel goed idee is. Werknemers in topfuncties hebben het meestal goed voor elkaar: fijne arbeidsvoorwaarden, een goed salaris en een baan waar ze voldoening uit halen. Wat heeft de nieuwe functie te bieden en hoe verkoop je deze overstap het beste? Met de juiste overtuigingskracht is dat geen probleem.

Ervaring met onderhandelingen
Deze kwaliteit gaat hand in hand met overtuigingskracht. Je moet een kandidaat kunnen overtuigen om voor je opdrachtgever te werken, maar daar zijn ook sterke onderhandelingsvaardigheden voor nodig. Wat voor salaris kun je aanbieden en welke arbeidsvoorwaarden zijn redelijk? Tegelijkertijd is het belangrijk om met je opdrachtgever te onderhandelen. Je wilt immers een goede commissie krijgen voor je harde werk.

Waar werken headhunters?

Je hebt drie opties wanneer je je met executive search wilt bezighouden: werken voor een bedrijf, werken voor een wervingsbureau (zoals Kracht Recruitment) of zelfstandig werken. Sommige grote bedrijven hebben graag executive recruiters in dienst die altijd blijft zoeken naar kandidaten voor topfuncties. Kleinere bedrijven huren juist experts in, meestal via werving en selectie bureaus met ervaren recruiters. Wil je het heft helemaal in eigen handen nemen? Ga dan aan de slag als zelfstandige en richt je eigen recruitment agency op.

Geschreven door
Michiel van der Avoird
Redacteur & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Personeel Gezocht! | Top 50 kansberoepen

Welke banen hebben de toekomst? Bij welke bedrijven wordt het hardst naar personeel gezocht? Bekijk de top 50 kansberoepen op Werkzoeken.nl.
Michiel van der Avoird 14 sep 2020

Persoonlijk Ontwikkelingsplan (POP) | Voorbeeld & tips

Wat is een Persoonlijk Ontwikkelingsplan (POP) en hoe gebruik je het in je professionele en privéleven?
Michiel van der Avoird 31 mei 2020

Carrièreswitch: maar wat wil ik?

Klaar om een carrièreswitch te maken? Ontdek tips om uitdagend werk te vinden. Zet jouw ervaring in voor een beroep dat je helemaal ligt.
Michiel van der Avoird 9 apr 2020

Analytisch Vermogen: betekenis, belang & voorbeelden

Wat is analytisch vermogen precies? Waarom hechten werkgevers er zo'n groot belang aan? Hoe vermeld je het in je cv en sollicitatiebrief?
Michiel van der Avoird 21 jan 2021

20+ Communicatieve Vaardigheden (voor op je CV)

Communicatieve vaardigheden helpen je om aangenomen te worden, promotie te maken en succesvol te zijn gedurende je hele carrière.
Roeliene Bos 10 sep 2020

Een persoonlijke SWOT-analyse maken doe je zo!

Met een persoonlijke SWOT-analyse bepaal je je positie op de arbeidsmarkt. In dit blog leggen we uit hoe je dit model toepast.
Michiel van der Avoird 26 sep 2020
 
check