Wat doet een Medewerker Tankstation?

Wat doet een Medewerker Tankstation?
Waar houdt een medewerker van een tankstation zich mee bezig? In dit artikel vertellen we je alles over deze functie.

De medewerkers van een tankstation vullen hun dagen met het helpen van klanten, maar ze hebben nog meer verantwoordelijkheden. We leggen je uit waar je aan moet voldoen om deze baan te krijgen, hoeveel je gaat verdienen en hoe je dag eruitziet.

Wat is een tankstation medewerker?

Een medewerker bij een tankstation is het gezicht van het tankstation. Je helpt klanten niet alleen met het afrekenen van brandstof, maar zorgt er ook voor dat de winkel netjes en goed bevoorraad blijft.

Daarnaast voer je soms kleine servicewerkzaamheden uit, zoals het het controleren van de bandenpomp en het bedienen van de wasstraat. Het is een afwisselende baan waarin klantvriendelijkheid en service centraal staan.

Wat zijn de taken van een medewerker tankstation?

Bij de meeste tankstations mag je al vanaf je vijftiende aan de slag, maar dan mag je nog geen kassa draaien. Welke taken je wel en niet oppakt, is dus onder meer afhankelijk van je leeftijd. De volgende werkzaamheden komen vaak voor als je in het tankstation aan de slag gaat.

Kassawerkzaamheden

De belangrijkste reden waarom mensen naar het tankstation komen, is om hun brandstof af te rekenen. Soms nemen ze dan ook iets mee uit de winkel. Het is aan jou om de klanten professioneel te helpen.

Winkelbeheer

Je vult de schappen bij, controleert de houdbaarheid van producten en zorgt ervoor dat de winkel er netjes uitziet. Ook help je winkelende klanten met hun vragen.

Veiligheid bewaken

Je gaat er natuurlijk vanuit dat iedereen keurig zijn brandstof afrekent, maar dit is niet altijd het geval. Daarom houd je via camera's in de gaten of iedere klant zich naar behoren gedraagt. Het komt voor dat je de pomp stil moet leggen.

Broodjes smeren

Steeds meer tankstations hebben ook een food-afdeling waar broodjes en drankjes worden verkocht. Hier kun je ook worden ingezet.

Schoonmaak en onderhoud

Je houdt niet alleen de winkel netjes, maar ook de sanitaire voorzieningen en het buitenterrein.

Hoe word je tankstation medewerker?

Om bij een tankstation aan de slag te gaan, heb je meestal geen specifieke opleiding nodig. Klantvriendelijkheid en een proactieve werkhouding zijn belangrijker. Wel kan ervaring in de detailhandel of horeca een pluspunt zijn, zeker als het tankstation over een bakkerij of food-afdeling beschikt.

Welke vaardigheden en competenties heb je nodig?

Een goede medewerker tankstation beschikt over de volgende vaardigheden en competenties:

Klantvriendelijkheid

Jij bent het gezicht van het tankstation, dus het belang van een vriendelijke glimlach en positieve houding moet je niet onderschatten. Ook is niet iedere klant even geduldig of in een goede bui. Daar moet je mee om kunnen gaan.

Stressbestendigheid

Tijdens spitsuren kan het druk zijn en moet je snel kunnen schakelen. Een zekere stressbestendigheid is dus onmisbaar om fouten te voorkomen.

Nauwkeurigheid

Als je achter de kassa werkt, is het belangrijk om nauwkeurig te zijn. Aan het einde van de dag moet je kas kloppen.

Zelfstandigheid

Vaak werk je alleen of met een klein team, dus je moet goed zelfstandig kunnen werken.

Hands-on mentaliteit

Op een tankstation is altijd iets te doen. Het is belangrijk om zelf in de gaten te houden welke taken je op kunt pakken. Daar heb je een hands-on mentaliteit voor nodig.

Wat zijn de werktijden van een medewerker tankstation?

De werktijden op een tankstation zijn flexibel. Omdat tankstations vaak lange openingstijden hebben (soms 24/7), werk je in shifts. Dit betekent dat je soms 's avonds, dan weer in het weekend of op feestdagen moet werken.

Door die flexibiliteit is het een perfecte bijbaan voor scholieren en studenten, maar ook voor mensen die niet graag in een vast ritme werken.

Wat verdient een medewerker tankstation?

Het salaris van een medewerker tankstation ligt gemiddeld tussen € 1.915 en € 2.590 bruto per maand. Dit is afhankelijk van je ervaring, je leeftijd, je werkgever en of je onregelmatigheidstoeslagen ontvangt voor avond- en weekenddiensten.

Bekijk onze loonwijzer voor meer informatie

Wil je actuele loongegevens zien van een tankstation medewerker in Nederland? Zoek dit beroep dan op in onze loonwijzer.

Geschreven door
Roeliene Bos
Redacteur & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Wat doet een Douanedeclarant?

Een douanedeclarant zorgt ervoor dat goederen op transport mogen. Werk jij heel nauwkeurig en tijdsbewust? Verdiep je dan zeker in deze functie.

Wat doet een Elektromonteur?

Een elektromonteur werkt aan elektrotechnische installaties. Ben je nauwkeurig en werk je graag met je handen? Ontdek dit veelgevraagde beroep.

Wat doet een Douanemedewerker bij de Douane?

Speuren naar valse papieren en illegale goederen: klinkt dit spannend en uitdagend? Voor een douanemedewerker bij de douane is dit dagelijkse kost!

Wat doet een Douanemedewerker bij een logistiek Bedrijf?

Douanepapieren voor goederen invullen, checken en versturen: deze rol is op je lijf geschreven als je graag snel en nauwkeurig te werk gaat.

Wat doet een Douanemedewerker?

Een douanemedewerker kan bij verschillende bedrijven werkzaam zijn. Zie je dit beroep wel zitten? Met deze informatie start je goed.

Wat doet een Officemanager?

Geef jij graag leiding aan een stel kantoortijgers? Dan is de functie van officemanager echt iets voor jou. Dit moet je over de baan weten.
 
check