Wat doet een Cateringmedewerker?

Wat doet een Cateringmedewerker?
Broodjes maken, drankjes serveren en je mooiste glimlach opzetten: als cateringmedewerker moet je hard werken, maar als je het leuk vindt, loont het!

Wat is een cateringmedewerker?

Als cateringmedewerker werk je voor een cateringbedrijf. Je bereidt en serveert eten, zorgt voor een schone omgeving en je helpt eventueel bij het op- en afbouwen van cateringlocaties.

Waar werkt een cateringmedewerker?

Als cateringmedewerker kun je op verschillende manieren ingezet worden.

  1. Je werkt als cateringmedewerker in de kantine van een school, kantoor of zorginstelling.
  2. Je werkt voor een cateringbedrijf dat maaltijden bereidt en bezorgt. Je levert zowel aan particulieren als aan bedrijven.
  3. Je werkt misschien (ook) op beurzen, festivals of andere (feestelijke) evenementen. Je staat dan achter een bar of buffet of je bereidt producten in een kraampje.

Welke soorten cateringmedewerkers zijn er?

De horeca onderscheidt drie soorten cateringmedewerkers. Dit zijn ze:

Cateringmedewerker A

Als cateringmedewerker A heb je vrij lichte taken. Je schenkt koffie en thee in, je ruimt op en je zorgt voor een schone ruimte.

Cateringmedewerker B

Als cateringmedewerker B verricht je dezelfde taken als cateringmedewerker A. Daarnaast neem je bestellingen op en bereid je eenvoudige maaltijden. Ook voer je administratieve werkzaamheden uit.

Cateringmedewerker C

Als cateringmedewerker C verricht je de taken die bij cateringmedewerker A en B horen. Daarnaast beheer je de voorraad en begeleid je collega's.

Wat zijn de taken van een cateringmedewerker?

Zoals je hierboven ziet, kun je als cateringmedewerker verschillende taken hebben. Dit hangt af van waar je precies komt te werken. Samengevat komen deze taken meestal op het volgende neer:

  1. Je neemt bestellingen op.
  2. Je bereidt gerechten of je helpt ze te bereiden.
  3. Je richt counters in met snacks, broodjes en drankjes.
  4. Je serveert eten en drinken.
  5. Je onderhoudt het contact met je gasten.
  6. Je rekent af met de gasten aan een kassa.
  7. Je ruimt tafels of andere eetplekken af.
  8. Je maakt de eetruimte(s) goed schoon.
  9. Je helpt bij de schoonmaak van de keuken en het keukengerei.
  10. Je checkt de voorraad en je vult die aan.
  11. Je doet de voorraad- en verkoopadministratie.
  12. Je bouwt een cateringlocatie op of af. Je plaatst bijvoorbeeld tafels, stoelen en buffetten.

Wat zijn de vaardigheden en competenties voor een cateringmedewerker?

Welke vaardigheden en competenties horen bij een cateringmedewerker? Als het cateringwerk al in je bloed zit, dan herken je jezelf vast in deze volgende kwaliteiten!

Sociaal

Je bent heel vriendelijk en je vindt het leuk om met mensen om te gaan. Je verwelkomt gasten met een glimlach en je maakt graag een praatje met ze.

Servicegericht

Gastvrij zijn: dat kun jij als de beste! Je biedt gasten alles wat ze nodig hebben.

Representatief

Je ziet er netjes en verzorgd uit en je presenteert het eten en drinken op een correcte manier. Zo krijgen gasten een goede indruk. De kans is groot dat je ook de kleding draagt van het cateringbedrijf waar je werkt.

Flexibiliteit

Je houdt rekening met wisselende werkdagen en werktijden, zeker als je (regelmatig) wordt ingezet bij evenementen.

Samenwerkingsgericht

Je werkt meestal samen met andere horecamedewerkers. Je luistert goed naar je collega's en je helpt elkaar waar mogelijk. Collegialiteit staat hoog bij je in het vaandel!

Communicatief vaardig

Je moet vaak overleggen over de werkzaamheden, bestellingen doorgeven en voorraden bestellen. Het is dus heel belangrijk dat je boodschappen helder en duidelijk weet over te brengen.

Goede conditie

Je hebt bepaald geen kantoorbaan: je staat en loopt de hele dag om bestellingen op te nemen en klaar te maken. En dan moet je nog energie over hebben voor de schoonmaak. Een goede conditie is dus zeker mooi meegenomen!

Stressbestendig

Het kan heel druk worden op een locatie waar je eten en drinken moet serveren. Jij zorgt ervoor dat je je niet gek laat maken: je doet je werk gewoon beheerst en professioneel. Kwaliteit gaat namelijk boven alles.

Kennis van hygiëne

Jij bent goed op de hoogte van alle regels rondom hygiëne en veiligheid. Jij kent de arboregels en de HACCP-regels zelfs op je duimpje.

Hoe word je cateringmedewerker?

Je hebt geen opleiding nodig om in de catering te werken. Het gaat vooral om ervaring: hoe meer ervaring je opdoet, hoe meer verantwoordelijkheden je kunt krijgen. En meer verantwoordelijkheden betekent meestal ook meer salaris onderaan de streep.

Hoe je begint? Veel cateringmedewerkers worden eerst goed ingewerkt door hun teamleider en hun collega's. Je moet ook bereid zijn om trainingen te volgen over hygiene en veiligheid. Sommige bedrijven kunnen zelfs om een mbo- of hbo-diploma van de Hotelschool vragen.

Wat zijn de doorgroeimogelijkheden voor een cateringmedewerker?

Ambitieuze cateringmedewerkers kunnen allerlei richtingen op binnen de catering en de horeca. Misschien zie je toekomst in een van deze vervolgstappen?

  1. Je wordt zelfstandig werkend kok.
  2. Je wordt gastheer of gastvrouw.
  3. Je wordt teamleider van een cateringteam.
  4. Je begint je eigen cateringbedrijf.

Wat verdient een cateringmedewerker?

Werk je fulltime als cateringmedewerker? Je verdient dan gemiddeld € 2.300 bruto per maand. Zeer ervaren cateringmedewerkers verdienen tot € 2.645 bruto per maand. Veel cateringmedewerkers werken echter parttime: het loon valt dan nog wat lager uit.

Daarnaast val je als cateringmedewerker in vaste dienst onder de cao Contractcatering. Dit betekent dat je secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals je vakantiedagen, pensioenopbouw en toeslagen voor overwerk vastliggen.

Kijk voor meer informatie naar het loon van een cateringmedewerker in onze salariswijzer.

Aan de slag als cateringmedewerker?

Ben je vriendelijk, gastvrij en niet bang om de handen uit de mouwen te steken? Via onze vacaturepagina vind je snel fulltime of parttime vacatures voor cateringmedewerkers. Je vindt zelf volop vacatures uit je eigen regio!

Geschreven door
Inge Stakenborg
Redacteur & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Wat doet een Lasser?

Een lasser is een echte vakman als het op metaalbewerking aankomt. Maakt dit je benieuwd? Ga hier na hoe je lasser wordt en wat je moet kunnen.

Wat doet een Gastheer of Gastvrouw in de Horeca?

Mensen verwelkomen en helpen: d?t vind je leuk! Als gastheer of gastvrouw in de horeca werk je zelfs hard om de bedrijfsreputatie hoog te houden.

Wat doet een Verzorgende IG?

Als verzorgende IG bezoek je dagelijks verschillende adressen om anderen te verzorgen. Ben jij zorgzaam en houd je van afwisseling? Verken dit beroep!

Wat doet een Verzorgende?

Een verzorgende verleent basiszorg aan mensen die niet goed voor zichzelf kunnen zorgen. Is dit beroep precies wat je zoekt? Bekijk alle details.

Wat doet een Verpleegkundige?

Een verpleegkundige zorgt voor mensen die door hun medische toestand niet voor zichzelf kunnen zorgen. Wordt dit jouw toekomstige beroep? Lees verder!

Wat doet een Horecamedewerker?

Een horecamedewerker is sociaal en bedient gasten met veel zorg en passie. Herken jij jezelf hierin? Dan spreekt dit beroep je vast wel aan.
 
check