Beter communiceren: maak je DIK

Beter communiceren: maak je DIK
In de communicatiewereld gaan een hoop ezelsbruggetjes rond. Een ervan is 'maak je DIK'.

In de communicatiewereld gaan een hoop ezelsbruggetjes rond. Een ervan is 'maak je DIK'. Dat staat voor Denk In Kwaliteiten. Het doel van DIK is de nadruk leggen op iemands goede kanten en intenties, in plaats van dingen die mis zijn gegaan. Hoe werkt dat en waarom komt dat de communicatie ten goede?

DIK: Denk In Kwaliteiten

Ja hoor, die ene collega heeft weer iets aan te merken op je werkwijze. Waarom laat hij je nou nooit met rust? Dat doet hij trouwens niet alleen bij jou, maar bij het hele team. Hij lijkt het altijd beter te weten. Wat een bemoeial.

Voordat je van binnen ontploft van woede, kun je proberen om je DIK te maken: Denk In Kwaliteiten. Welke kwaliteit gaat er schuil achter het vervelende gedrag van je collega? Want geloof het of niet, iedere valkuil heeft zo zijn voordeel.

Eerder schreven we al een artikel over kernkwaliteiten. Daarin legden we uit dat je grootste kwaliteit altijd gepaard gaat met een grote valkuil. Iemand die ontzettend secuur is, is waarschijnlijk ook erg kritisch of langzaam. Andersom geldt precies hetzelfde: valkuilen gaan gepaard met een bepaalde kwaliteit. Die bemoeial van een collega vindt kwaliteit afleveren waarschijnlijk erg belangrijk.

Door je te focussen op die kwaliteit in plaats van de betweterigheid, zul je betere gesprekken voeren. Je begrijpt nu in ieder geval waar hij vandaan komt.

DIK gebruiken in je gesprek

Door de nadruk te leggen op iemands kwaliteiten, voorkom je dat je een beschuldigende toon aanslaat. Je kunt je ook beter inleven als je begrijpt waar iemands valkuil of gedrag vandaan komt. Door je regelmatig DIK te maken, zul je merken dat je je minder gaat ergeren. Misschien kun je het gedrag zelfs van je af laten glijden.

Blijf je je toch ergeren aan iemands gedrag? Dan is het wel belangrijk dat je het gesprek aangaat.

Zo gebruik je DIK in je gesprek:

'Anna, ik moet iets kwijt. Ik zie dat je ontzettend gepassioneerd bent en graag goed werk wil afleveren. Dat waardeer ik enorm. Ik vind het wel lastig dat je je daardoor vaak met mijn werk bemoeit.'

Door het gesprek te beginnen met de kwaliteiten van je collega, laat je zien dat je hem of haar begrijpt en waardeert. Daarmee voorkom je dat de boel escaleert. Je collega voelt zich minder snel aangevallen. Want zeg nou zelf, niemand vindt het leuk om alleen maar op zijn fouten te worden gewezen.

Positieve intenties

Bij DIK hoort ook dat je iemands positieve intenties voor ogen houdt. Iemand die zich bijvoorbeeld hevig verzet tegen een nieuwe leidinggevende, doet dat niet alleen maar om de boel te frustreren. Grote kans dat hij juist erg begaan is met het bedrijf en bang is dat de nieuwe koers slecht uitpakt. Je gaat een gesprek heel anders in als je uitgaat van het positieve in iemand, in plaats van de meest negatieve uitleg van iemands gedrag.

Let er overigens wel op dat je niet te veel aannames doet als je je DIK maakt. Het is altijd belangrijk om na te vragen waar iemands gedrag of mening vandaan komt. Wil je daar meer over leren? Lees dan alles over ANNA betrekken in je gesprek, en het smeren van NIVEA.

Geschreven door
Roeliene Bos
Redacteur & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Delegeren: wat betekent het en hoe leer je het?

Draag je taken aan anderen over? Of wil je leren hoe dit moet? Delegeren is soms een onmisbare competentie als je snel en efficiënt werk wilt zien.

Netwerken: wat is het en hoe doe je dit effectief?

Netwerken klinkt als iets engs en ingewikkelds, maar het komt vaak als vanzelf tot stand. Check deze competentie en zie hoe je effectief netwerkt.

Sociaal zijn: hoe werk je hieraan?

Sociaal zijn houdt in dat je op een gepaste, positieve manier contact legt met mensen. Maar hoe doe je dit? En hoe ontwikkel je deze competentie?

Ruimdenkend zijn: wat houdt het in en hoe ontwikkel je het?

Ruimdenkendheid is een competentie die voor vrijwel alle functies handig kan zijn. Maar wat houdt het in? En hoe werk je eraan? Je komt er zó achter!

Mondelinge Uitdrukkingsvaardigheid ontwikkelen

Ben jij een goede spreker of denk je dat dit beter kan? Hier staan veel tips voor je klaar om te werken aan je mondelinge uitdrukkingsvaardigheid.

Schriftelijke Uitdrukkingsvaardigheid: hoe ontwikkel je dit?

Schriftelijke uitdrukkingsvaardigheid is in veel beroepen een onmisbare competentie. Hoe je dit ontwikkelt? De beste tips staan hier verzameld.
 
check