De een staat de hele dag op zijn voeten, de ander zit op een bureaustoel. Wat is nou gezonder?
Op de vraag of staand werken gezond is, is geen eenduidig antwoord te geven. Het ligt er nogal aan of je de hele dag op je voeten moet staan of dat je de keuze hebt om tussendoor te zitten.
In dit artikel behandelen de gevaren van een staand beroep en of het voor kantoortijgers goed is om aan een zit-sta bureau te werken.
Wat zijn staande beroepen?
Staande beroepen zijn bijvoorbeeld die van chirurg, kok, laborant en beveiliger. Zij kunnen maar weinig zitten.
Nadelen van staand beroep
Als je voor je beroep veel moet staan, dan ben je niet per se beter af dan iemand die veel moet zitten. In een Amerikaanse
overzichtsstudie naar de risico’s van staande beroepen, kwam naar voren dat daar verschillende gezondheidsrisico’s aan kleven. Denk aan hart- en vaatproblemen, moeheid en spataderen. Ook pijn in de lage rug en de onderbenen komt veel voor onder mensen die staan voor hun beroep.
40 minuten staan is de limiet
Maar hoe lang moet je staan voordat je er last van krijgt?
Een groep internationale onderzoekers die in 2017 de gevolgen van langdurig staan bestudeerde, concludeerde dat de limiet op ongeveer 40 aaneengesloten minuten ligt. Sta je langer achter elkaar? Dan neemt de kans op pijn in de spieren en gewrichten toe. Probeer als het even kan dus tussendoor te gaan zitten.
Wetgeving over staand werken
In de Arbowet wordt over staand werken niets gezegd. Althans, niet expliciet. Natuurlijk moet je werkgever zorgen voor een
ergonomische werkplek. Daar hoort bij dat hij nadenkt over welke werkzaamheden je staand en zittend kunt uitvoeren.
In ons artikel over
veiligheid op het werk noemen we de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E). Dit is een verplicht document waarin de arbeidsrisico’s zijn opgenomen. Moet je voor je beroep veel staan en loop je daardoor een hogere kans op gezondheidsklachten? Dan moet in de RI&E staan hoe je werkgever deze risico’s verkleint of voorkomt.
Klachten van staand werken voorkomen
Moet je veel staan voor je beroep? Dan kun je spier- en gewrichtsklachten (zoveel mogelijk) voorkomen door ergonomisch correct te staan.
Stanford University (VS) zette een aantal tips op een rijtje voor de perfecte sta-houding.
Tips voor een goeie houding
- Verdeel je gewicht over beide benen. Activeer daarvoor de bogen in je voeten.
- Laat je voeten naar voren wijzen. Je tweede en derde teen staan in dezelfde lijn als je knie.
- Je heupen moeten niet naar voren staan, maar recht onder je borstkas. Als je te strakke bekkenbodemspieren en/of zwakke buik- en bilspieren hebt, kantel je automatisch je heupen naar voren. Trek deze dan bewust naar achteren door je bips als het ware naar voren te duwen, en je borstkas iets in te trekken.
- Houd je ruggengraat recht. Probeer niet voorover te buigen met je schouders en bovenrug.
- Houd je nek op de lijn van je schouders, kantel niet naar voren.
- Laat je schouders omlaag hangen en trek ze iets naar achteren.
- Houd je kin in het midden.
- Kijk recht vooruit.
Deze houding kost best wat inspanning. Mensen zijn al snel geneigd om in elkaar te zakken. Hoor jij daar ook bij? Dan heeft het zin om je lichaam sterker te maken, bijvoorbeeld in de sportschool of
met simpele grondoefeningen.
Zit-sta bureau: heeft dat zin?
Oké, veel staan kent dus aardig wat risico’s. Maar
veel zitten is ook ongezond. Kun je de risico’s van zitten voorkomen door bijvoorbeeld een zit-sta bureau te gebruiken? Daar kunnen zeker voordelen aan zitten, mits je ‘m goed gebruikt. We geven een paar tips voor een goed gebruik van het zit-sta bureau.
1. Bouw rustig op
Een artikel van
Harvard Health wijst op het belang van rustig opbouwen. Wie altijd zit en ineens besluit de hele dag te gaan staan, kan aardig last krijgen van zijn spieren en gewrichten. Je kunt beter met 30 tot 60 minuten per dag beginnen. Niet achter elkaar dus, maar verspreid over de dag.
2. Wissel staan en zitten af
Zoals we al zeiden: de hele dag staan is ook niet alles. Het beste is dan ook om zitten en staan af te wisselen. Waarschijnlijk voel je zelf wel aan hoelang je de verschillende houdingen comfortabel vindt. Die afwisseling kan wonderen doen voor je nekspieren.
In een
Japanse studie naar zit-sta bureau’s mochten proefpersonen zelf bepalen wanneer ze stonden en zaten. De deelnemers hadden naar eigen zeggen na 3 maanden significant minder last van hun nek en schouders.
3. Kies de juiste taken uit
Niet iedere taak is even geschikt om staand uit te voeren. Als je je fijne motoriek nodig hebt, kun je beter zitten. Kies dus de juiste taken uit om bij te gaan staan.
4. Neem de juiste houding aan
Als je een zit-sta bureau gebruikt, dan is het belangrijk om hem goed af te stellen. Je ellebogen moeten op 90 graden op het bureau rusten en de bovenkant van het beeldscherm moet op oogniveau staan. Zorg er ook voor dat je niet te erg inzakt.
5. Verwacht geen wonderen van alleen staan
Bureaus waar je als kantoortijger aan kunt staan, zijn een effectief middel om je zittijd te verkleinen. Maar lang staan betekent niet per se dat je extreem gezond bezig bent. Als je alleen staat, maar verder niet beweegt, doe je je lichaam ook geen plezier. Vergeet dus niet om af en toe een wandelingetje te maken.