Bij repetitief werk verricht je veel dezelfde handelingen achter elkaar. Dat is niet altijd goed voor je gezondheid.
Boodschappen scannen, aan een lopende band staan of haren knippen: repetitief werk komt in veel vormen. Vaak voer je deze handelingen als werknemer in hoog tempo uit en maak je constant dezelfde beweging. Dat kan leiden tot gezondheidsklachten, zowel fysiek als mentaal.
In Nederland is er wet- en regelgeving die medewerkers beschermt tegen de gezondheidsrisico’s van repetitieve handelingen in hun werk. Bovendien kun je zelf wat doen om de risico’s te beperken. Zo voorkom je dat je al vroeg blijvende klachten ervaart door je werk.
Wat valt onder repetitief werk?
Repetitief werk bestaat uit herhalende handelingen die je keer op keer uitvoert - vaak elke dag of meerdere keren per dag. We spreken van repetitief werk als je minimaal een uur achter elkaar of minimaal twee uur per dag dezelfde handeling uitvoert. Dat kan leiden tot fysieke klachten zoals RSI, nek- en rugklachten en meer. Beroepen waarbij dit soort klachten veel voorkomen zijn kappers, bouwvakkers, distributiemedewerkers en caissières.
Ook mentaal repetitieve handelingen vallen hieronder. Denk bijvoorbeeld aan het invoeren van data. Het probleem? Zowel lichaam als geest raken overbelast door een gebrek aan variatie. Naast fysieke klachten kan dit bijvoorbeeld zorgen voor een
burn-out of bore-out. Simpel werk betekent dus niet altijd risicovrij werk.
Wet- en regelgeving
De gezondheidsrisico’s van repetitief werk zijn al lang bekend. Daarom zijn er wetten en regels die Nederlandse medewerkers beschermen. De Arbowet (Arbeidsomstandighedenwet) verplicht werkgevers bijvoorbeeld om een gezonde werkplek te bieden. Dat betekent ook het beperken van de risico’s van repetitief werk. Denk dan aan aangepaste werkplekken, voldoende pauzes en afwisseling in werkzaamheden.
Er zijn wetten over de maximale duur van die repetitieve handelingen

Er zijn ook wetten en regels over de maximale duur van repetitieve handelingen. Werkgevers moeten kijken naar de gemiddelde belasting op het lichaam van de werkzaamheden en de werkomstandigheden daarop aanpassen. Niet elke werkgever is zich daarvan bewust. Heb jij het idee dat jij te vaak of te veel repetitief werk doet? Trek dan zelf aan de bel en vraag om hulp van je werkgever.
Wat je zelf kunt doen
Ook jij als werknemer kunt wat doen om die gezondheidsrisico’s van repetitief werk te beperken. Als je er de tijd en ruimte voor hebt, let dan hierop:
- Neem voldoende pauzes tijdens je werkdag.
- Varieer je bewegingen en wissel taken af, bijvoorbeeld met je collega’s.
- Zorg voor een ergonomische werkplek (of vraag erom bij je werkgever).
- Let op je lichaam en negeer pijn niet te lang.
- Praat met je werkgever over je klachten.
Meer weten over hoe je gezond je werk kunt doen? Lees dan verder in het
dossier: Gezondheid en Veiligheid.