8 tips voor je eerste Werkweek

8 tips voor je eerste Werkweek
Hij staat voor de deur: je eerste werkweek! Heb je er al zin in? Met deze 8 tips maak je er een succesvolle week van.

De eerste week op je nieuwe werk is altijd spannend. Je krijgt veel nieuwe informatie en een hoop nieuwe gezichten te verwerken. Wellicht voel je ook een zekere prestatiedruk. Ze hebben je aangenomen, nu moet je ook iets laten zien. Hoe zorg je ervoor dat je van de eerste werkweek een succes maakt? 8 tips.

  • Bereid je eerste werkdag voor.
  • Zorg goed voor jezelf.
  • Stel zoveel mogelijk vragen.
  • Maak notities.
  • Stel je sociaal op.
  • Neem een pro-actieve houding aan.
  • Houd je mening soms even voor je.
  • Maak een lijstje met goede ideeën.

1. Bereid je eerste werkdag voor

Een goede voorbereiding is het halve werk. Je kunt in de week voordat je begint al een mailtje sturen met de vraag of je iets kunt voorbereiden voor je eerste dag. Misschien is er een project waar je direct mee kunt beginnen of zijn er documenten die je vast kunt lezen. Zo maak je een vliegende start.

Natuurlijk zorg je dat je op tijd bent en heb je een goeie outfit klaarliggen. Je kunt er zelfs over nadenken iets lekkers mee te nemen. Een soort introductiecadeautje. Dat valt vrijwel altijd in de smaak.

2. Zorg goed voor jezelf

Grote kans dat je moe bent na je eerste werkweek. Je hebt zoveel nieuwe informatie gekregen, dat je brein een hoop moet verwerken. Voel dan ook niet de druk om direct overuren te maken of bij het krieken van de dag te arriveren. Het is veel belangrijker dat je goed voor jezelf zorgt en uitrust. Je baas heeft meer aan frisse medewerker, dan aan een oververmoeide.

Daarnaast nemen vermoeide mensen nemen veel minder makkelijk nieuwe informatie op. Dat is nu juist niet de bedoeling als je wordt ingewerkt. Kortom: ga lekker op tijd naar bed en werk jezelf niet de eerste week al kapot.

3. Stel zoveel mogelijk vragen

De eerste week bestaat vooral uit vragen stellen. Je moet de organisatie leren kennen. Hoe werken ze hier? Wat zijn belangrijke bedrijfsprotocollen? Welke mensen en mailadressen zijn belangrijk? Waar zit de ict-afdeling? Welke programma’s heb je allemaal nodig? Wees niet bang om alle vragen te stellen die in je opkomen. Hoe eerder je alles weet, hoe eerder je écht aan de slag kunt.

4. Maak notities

Het is handig om een (digitaal) notitieboekje mee te nemen de eerste week. Daarin kun je alle belangrijke informatie in kwijt die je hebt gevraagd. Je kunt nu eenmaal niet alles onthouden en het opschrijven voorkomt dat je dingen driedubbel moet vragen.

5. Stel je sociaal op

Nieuwe collega’s leren kennen is soms best spannend, helemaal als je niet zo sociaal bent aangelegd. Je kunt eens beginnen met vragen of nog iemand koffie wil. Dat is een sociaal en laagdrempelig gebaar. Misschien loopt er wel iemand met je mee naar de automaat, dan kun je direct een praatje maken. Is het net weekend geweest? Vraag eens of ze nog iets leuks gedaan hebben. En vertel ook wat persoonlijke dingen over jezelf.

6. Neem een pro-actieve houding aan

Natuurlijk, als je net bent begonnen werk je niet direct zelfstandig. Maar je kunt je wel pro-actief opstellen. Blijf niet afwachten tot je een klusje krijgt toegeschoven, maar vraag actief wat je kunt doen. Neem op eigen houtje het intranet door als dat er is. Vraag collega’s of je ze ergens bij kunt helpen. Participeer in de vergadering. Laat zien dat je daar zit om te leren en zo snel mogelijk zelfstandig aan de slag te gaan.

7. Houd je mening soms even voor je

Als je vragen stelt, krijg je soms een antwoord waar je een mening over hebt. Je vindt het bedrijfsproces omslachtig en onhandig bijvoorbeeld. Dat kan, maar houd die mening in het begin even voor je. Je moet eerst het bedrijf leren kennen voordat je een oordeel kunt vormen. Soms blijkt dat het bedrijf zelf ook weet dat iets omslachtig is, maar is er geen andere manier. Of is het proces toch minder onhandig dan je in eerste instantie dacht. Kortom: draai eerst een poosje mee voordat je met feedback komt. Je wilt als nieuweling niet direct als de betweter gezien worden.

8. Maak een lijstje met goede ideeën

Als buitenstaander zie je soms beter waar bepaalde problemen liggen. Heb je een kink in de kabel ontdekt? Zie je een manier waarop het beter kan? Schrijf het op! Zoals we al zeiden deel je zulke dingen niet in de eerste week (behalve als je om je mening gevraagd wordt). Zulke dingen kun je na een paar weken delen, als je je al iets comfortabeler voelt in je rol. Door goede ideeën te delen overleef je ongetwijfeld je proeftijd.
Geschreven door
Roeliene Bos
Redacteur & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Nieuwe Baan niet leuk? Dit kun je eraan doen

Valt je nieuwe baan tegen en vind je het niet leuk? Dat kan gebeuren, maar voor je eigen geluk is het belangrijk dat je tijdig actie onderneemt.

Twijfels over je nieuwe Baan. Wat nu?

Wat doe je wanneer je nieuwe werk tegenvalt? Bij twijfels over je nieuwe baan is het belangrijk om kritisch naar jezelf en je werkgever te kijken.

Kleding eerste Werkdag: waar moet je op letten?

Met de juiste kleding voor je eerste werkdag maak je een goede indruk. Maar hoe kom je verzorgd en zelfverzekerd voor de dag?

Goede eerste Indruk op Werk: doe deze Dingen niet

Een goede eerste indruk maken bij je collega´s is bepalend voor je loopbaan. Voorkom deze valkuilen, zodat je direct goed in het team past.

Je eerste Werkdag voorbereid beginnen: 10 Tips

Wil jij je eerste werkdag voorbereid beginnen? In de dagen eraan vooraf kun je al een hoop doen om die eerste dag stressvrij door te komen.

Tussen 2 Banen in: hoeveel Tijd neem je en wat doe je?

Je switcht van baan of je wilt dit gaan doen. Is het oké als je wat vrije tijd tussen deze twee banen hebt? Zo ja, hoe besteed je die tijd dan goed?
 
check