Je collega saboteert je werk. Je leidinggevende promoot die ene nutteloze slijmbal. Hoe ga je om met dit soort uitingen van interne politiek? 11 tips!
Wat houdt interne politiek in?
Interne politiek verwijst naar hoe medewerkers, inclusief leidinggevenden, met elkaar omgaan om bepaalde doelen te bereiken. In een kantoorsetting heet dit ook wel: kantoorpolitiek.
Hoe ervaren mensen interne politiek?
Sommige mensen genieten van politieke spelletjes op de werkvloer. Ze krijgen er zelfs energie van. Weer anderen zijn niet geïnteresseerd in interne politiek. Die vinden het misschien alleen maar tijdrovend of hinderlijk. Weer anderen kunnen lijden onder de gevolgen van interne politiek. Kortom, de ervaringen met de interne politiek kunnen sterk verschillen!
Wanneer is interne politiek schadelijk?
Interne politiek is negatief als mensen hun eigen belangen vooropstellen ten koste van anderen. Er ontstaat zo een cultuur van jaloezie, rivaliteit en onderdrukking. Soms kan dat heel ver gaan: je werk wordt gesaboteerd, je wordt bedreigd en/of je wordt (weg)gepest.
Dit soort negatieve ervaringen hebben natuurlijk een negatieve invloed op je werkplezier en je prestaties. Je kunt er ook psychische en lichamelijke klachten door ontwikkelen en dat is wel het laatste wat je wilt.
Omgaan met interne politiek
Het is belangrijk dat je schadelijke interne politiek (op tijd) herkent. Maar ook als interne politiek niet per se tot heftige situaties leidt, is het belangrijk dat je weet hoe je je op de werkvloer toch staande houdt. Gelukkig is omgaan met interne politiek te leren. Neem daarom deze elf tips door en onderzoek wat voor jou werkt.
Bestudeer de dynamiek
Kijk eerst naar hoe de verhoudingen liggen binnen het bedrijf waar je werkt. Probeer antwoorden te vinden op deze vragen:
- Welke zaken kenmerken de bedrijfscultuur? Wat is typisch voor deze cultuur?
- Wie heeft invloed (formeel en informeel)? En hoe komen beslissingen tot stand?
- Wie heeft contact met wie? Hoe gaan deze personen met elkaar om en wat zijn hun afzonderlijke belangen?
Werk aan je interne netwerk
Zelf aan goede relaties werken versterkt je eigen positie in het bedrijf. Ga dus
netwerken! Richt je op iedereen met wie je samenwerkt en let op je houding. Hier wat tips:
- Wees vriendelijk.
- Wees behulpzaam.
- Behandel mensen met respect.
- Denk en handel altijd positief en constructief.
- Stel je altijd professioneel op, wat er ook gebeurt.
Communiceer effectief
Door interne politiek kunnen gevoelige situaties ontstaan. Maar laat je nooit meeslepen door je eigen emoties of door andermans emoties, want dat kan situaties verergeren. Beter is om te werken aan je communicatievaardigheden, want zo bouw je vertrouwen op bij anderen. Wat kun je bijvoorbeeld wél doen?
- Luister actief naar een ander. Toon begrip voor hem of haar.
- Wees tactvol. Denk goed na over de woorden die je gebruikt, zeker in gevoelige situaties.
- Blijf transparant. Vertel anderen eerlijk wat je vindt, maar doe dit met tact en respect.
Blijf neutraal
Is er sprake van een conflict en ben je hier niet bij betrokken? Kies er dan voor om neutraal te blijven. Vertellen betrokkenen jou over het conflict? Luister actief naar ze, maar laat je niet meeslepen. Je hoeft ook zeker geen mening te geven over de situatie, maar mensen voelen zich in elk geval gehoord als je naar ze luistert.
Blijf integer
Door negatieve interne politiek kunnen mensen in de verleiding worden gebracht om niet integer te handelen. Pestgedrag, (seksuele) intimidatie en/of discriminatie is dan misschien het gevolg. Situaties zoals deze brengen veel leed met zich mee, dus blijf integer! Weersta de druk van anderen om aan nare acties mee te doen. Sterker nog: werk actief mee aan het voorkomen van nare situaties. Laat merken achter welke normen en waarden jij staat.
Focus op je werk
Besteed vooral aandacht aan je eigen werk. Zorg dat je kwalitatief werk aflevert en houd je aan de afspraken die je maakt met je collega’s en leidinggevenden. Je laat zo zien dat je een serieuze en betrouwbare werknemer bent en dat kan je positie in het bedrijf versterken.
Roddel niet
Roddelen over andere medewerkers zet een negatieve toon in het bedrijf. De sfeer wordt erdoor verpest en het kan ernstige (psychische) gevolgen hebben voor de mensen waarover wordt geroddeld. Roddel dus niet. Spreek mensen eventueel ook aan op hun geroddel.
Merk je dat mensen over jou roddelen? Nodig ze uit voor een gesprek en vraag naar de situatie. Blijf kalm en luister goed naar hen. Misschien roddelden ze wel omdat ze bepaalde feedback niet zo goed met je durven te bespreken? Geef hoe dan ook duidelijk je grenzen aan en probeer met hen tot goede, constructieve afspraken te komen.
Ga voor win-winsituaties
Wat er ook op de werkvloer speelt in negatieve of positieve zin: probeer altijd te begrijpen wat andere mensen willen bereiken en wat ze daarvoor nodig hebben. Je begrijpt dan ook beter waarom ze doen wat ze doen. Wil je ergens je eigen belangen in behartigen? Speel in op wensen en handelingen van anderen om tot win-winsituaties te komen.
Werk aan je veerkracht
Sommige situaties die door interne politiek ontstaan, zijn niet te voorkomen. Het is dus belangrijk dat je werkt aan je eigen veerkracht. Hoe ga jij bijvoorbeeld om met stress en teleurstellingen? Hoe ga je om met kritiek? En ben je in staat om in bepaalde situaties je emoties te beheersen? Zoek hulp bij een ervaren, professionele coach als je denkt dat je op deze gebieden nog wat zaken kan verbeteren.
Zoek ondersteuning
Wil je de interne politiek beter leren begrijpen? Netwerk en praat eens met meer ervaren collega’s. Denk je dat je door interne politiek wordt benadeeld? En lukt het je niet om dit zelf met de betrokkenen uit te praten? Bespreek de situatie dan met een vertrouwenspersoon. Het is namelijk niet de bedoeling dat je (te veel) last krijgt van interne politiek, want dit kan je eigen inzet en je werkplezier sterk verstoren.
Is er sprake van pestgedrag, (seksuele) intimidatie en/of discriminatie? Trek dan altijd aan de bel, want handelingen die onder dit soort omstandigheden vallen zijn vrijwel altijd schadelijk én in bepaalde gevallen ook strafbaar.
Zoek een andere baan
In sommige bedrijven is de interne politiek dusdanig actief dat er geen sprake meer is van een veilige, betrouwbare werkomgeving. Denk je dat je genoeg hebt gedaan om situaties te helpen verbeteren, maar merk je dat niemand anders bereid is om te verbeteren? Ga dan op zoek naar een nieuwe baan. Op onze
vacaturepagina vind je elke dag nieuwe, aantrekkelijke vacatures!