Om Promotie vragen? 9 tips

Om Promotie vragen? 9 tips

Wie wil groeien in zijn carrière moet promotie maken, maar hoe val je op? 9 tips.

Heb je geprobeerd je carrière te bespoedigen, maar voel je dat je stagneert? Vraag je je af waarom je collega's meer erkenning krijgen dan jij? Met de volgende punten kun je opvallen, je carrière een boost geven en actief je professionele toekomst bepalen.

Hoe vraag je om promotie?

1. Bekijk de situatie: welke mogelijkheden zie je?
Allereerst is het goed een realistisch beeld te krijgen van de mogelijke perspectieven bij je werkgever.

  • Welke leuke uitdagingen zie je?
  • Heb je een specifieke functie op het oog? Zo ja, welke werkzaamheden horen daarbij?
  • Welke vaardigheden moet je ontwikkelen om je kansen te vergroten?

Het is belangrijk om je ogen open te houden en actief naar vacatures te zoeken. Kijk over de afdelingen heen naar openstaande functies die met wat trainingstijd en zelfinitiatief geschikt zouden zijn.

2. Stel carrièredoelen
Maak een actieplan en stel jezelf vragen zoals:

  • Welke taken wil je op je nemen?
  • Welke SMART doelen wil je bereiken?
  • Kun je meer verantwoordelijkheid en mogelijk langere werktijden aan?
  • Ben je je bewust van de eisen die leiderschap aan je stelt?
  • Wat verwacht je van een functie als team- of afdelingsleider?


3. Bouw je interne netwerk op/uit
Bij een succesvolle loopbaanplanning hoort een breed netwerk. Een groot aantal interne contacten is niet per sé noodzakelijk voor een promotie, maar het maakt je wel zichtbaar. Handig, want in gesprekken tussen collega's komt het onderwerp geregeld aan de orde.

4. Let op je persoonlijke kwaliteiten
Stressbestendigheid, assertiviteit, authenticiteit, integriteit en een transparante houding gelden als belangrijke persoonskenmerken voor professionals in hogere functies. Een goede manager is daarnaast professioneel en plichtsgetrouw. Onderschat ook het intermenselijke niveau niet. Een professional die voor een goede werksfeer zorgt, is bijzonder goed in het motiveren van collega's en het bevorderen van succesvolle samenwerking.

5. Houd een prestatieoverzicht bij
Een leidinggevende wil zeker weten dat je genoeg in je mars hebt voor een nieuwe functie. Wat heb jij te bieden? Zet je prestaties en behaalde successen alvast op een rij, zodat je ze op een later moment gericht onder de aandacht kunt brengen.

6. Communiceer duidelijk en open
Een vaag promotieverzoek is eenvoudig af te wimpelen. Waar liggen je voorkeuren en ambities? Hoe zie je de toekomst voor je? Benoem je voorkeuren op een heldere manier. Maak eventueel een functieomschrijving van je gedroomde baan. Eerlijke zelfreflectie is eveneens een absolute voorwaarde, wil het thema promotie aan de orde komen. Wat zijn je sterke en zwakke punten?

7. Breng het onderwerp ter sprake, op het juiste moment
Wees proactief. Van junior accountmanager tot consultant: wachten en hopen dat je werk beloond wordt, leidt in de meeste gevallen niet tot het gewenste resultaat. Benut functioneringsgesprekken of feedbacksessies om het onderwerp langzaam maar zeker op tafel te krijgen en uiteindelijk je verzoek te berde te brengen.
87ccc7cec8fc6cd3d9df27bb4634e13c2974053d1b099552.jpg
8. Vat een afwijzing niet persoonlijk op
Het is belangrijk om een ‘nee' niet persoonlijk op te vatten. Soms zit een stap ‘omhoog' er gewoon niet in. Misschien komen er reorganisaties aan, of is er nog onvoldoende (financiële) ruimte om je een hogere functie te geven. Vraag eventueel wat je kunt doen om jezelf voor te bereiden op toekomstige ontwikkelingen.

9. Sluit een overstap naar een andere werkgever niet uit
Vind jij je nieuwe uitdaging niet bij je huidige werkgever? Bied je situatie te weinig ruimte voor groei? Overweeg dan de sprong naar een andere werkgever. Je wilt immers stappen zetten in je carrière.

Geschreven door
Michiel van der Avoird
Redacteur & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Acht Ontwikkelpunten voor betere Werkprestaties

Wie succes wil op de werkvloer, zal zichzelf moeten blijven verbeteren. Wat kun je doen om beter te worden in je werk?
Roeliene Bos 9 apr 2024

Waar ben ik goed in? Ontdek je Kwaliteiten

Ja, zeg het maar. Waar ben jij goed in? Die vraag is voor veel mensen moeilijk. Zo kom je er toch achter.
Roeliene Bos 9 apr 2024

Carrière maken: wat betekent dat en hoe doe je het?

Dus jij wil carrière maken? In dit artikel leggen we de betekenis van carrière uit en hoe je aan je loopbaan kunt werken.
Roeliene Bos 9 apr 2024

Wat is een acceptabele reistijd naar je werk?

Wat een acceptabele reistijd naar je werk is, ligt maar net aan je situatie. Uit onderzoek blijkt dat de ideale reistijd een kwartier is.
Roeliene Bos 9 apr 2024

Een Sabbatical nemen: hoe doe je dat?

Je gaat voor langere tijd op reis. Dit duurt een paar maanden of zelfs een jaar. Hoe dit heet? Een sabbatical! Maar hoe overtuig je je werkgever?
Inge Stakenborg 8 apr 2024

Loopbaanadvies: 5 vragen en antwoorden

Ben je toe aan een carrièreswitch of loop je vast met solliciteren? Een loopbaanadviseur kan soms helpen. Wat heb je aan loopbaanadvies?
Roeliene Bos 23 mrt 2024
 
check