Wat is het DISC Model en de DISC Kleurentest

Wat is het DISC Model en de DISC Kleurentest

De DISC-methode onderzoekt de kwaliteiten van jou en je collega's evenals de groepdynamica van je team.

Wat meet het DISC model?

De DISC-methodologie, gebaseerd op het werk van de psycholoog William Moulton Marston, brengt op een snelle eenvoudige manier menselijke gedragsstijlen in kaart. Het kan een perspectief geven op wat je motiveert en wat je kwaliteiten zijn. Maar het is ook een manier om te onderzoeken waar de kwaliteiten van een groep zitten en waar het eventueel beter kan. Zitten er 6 beslissers of 6 analytici in je team?

Het model meet 4 aspecten van een persoonlijkheid:

  • D - dominantie
  • I - invloed
  • S - stabiliteit
  • C - consciëntieusheid
d00bbf4c24d686927268c0368b1670aa5ff824ce22c5b6cd.jpg

Waarvoor staat DISC?

Dominant - De D in het DISC-model staat voor ‘dominantie', ‘daadkracht', ‘direct' en ook wel ‘doelgericht'. Mensen met een voorkeur voor deze gedragsstijl willen resultaten zien en gaan, zoals dat heet, voor ‘de kern van de zaak'. Ze zijn goed in het stellen van doelen en uitdagingen en bepalen graag zelf de gang van zaken.

Invloedrijk - De I staat voor woorden zoals ‘invloedrijk', ‘interactief' en ‘inspirerend'. Deze stijl vind je terug bij personen die anderen met humor en enthousiasme op sleeptouw nemen. Erkenning en plezier is voor hen belangrijker dan resultaat. Het zijn echte netwerkers die zorgen voor sfeer en ambiance.

Stabiel - De S in het DISC-assessment staat voor ‘stabiel', ‘sociaal' en ‘supporterend' (ondersteunend), kenmerken van personen die vriendschappelijk en gemoedelijk met elkaar omgaan en zorg voor elkaar dragen. De gedragsstijl typeert mensen die het liefst in teamverband werken en veranderingen graag op een rustige manier verwerken. Samenwerking is belangrijker dan de eigen inbreng.

Consciëntieus - De C in het model staat dan weer voor adjectieven zoals ‘consciëntieus', ‘correct' en ‘calculerend' (analytisch). Dit zijn kenmerken van personen die situaties analyseren en te werk gaan op basis van feiten en cijfers. ‘Juist is juist' is een motto van mensen met een voorkeur voor deze gedragsstijl.

Hoe werkt de DISC kleurentest?

Typisch voor een DISC analyse is het gebruik van de kleuren rood, geel, groen en blauw. Via vragenlijsten of oefeningen (kijk bijv. op 123test.nl) kom je in meerdere of mindere mate uit bij een voorkeursstijl. De kleuren en voorkeurstypes worden in een cirkel (schijf) samengebracht, met een verticale as en een horizontale as als scheiding van de kleuren. De verticale as staat voor de verhouding tussen assertief en gereserveerd. De horizontale as staat voor de verhouding tussen taakgerichtheid en mensgerichtheid.

Voorbeeld:
  • De rode kleur betreft mensen met een voorkeur voor een assertieve en taakgerichte benadering.
  • De groene kleur heeft betrekking op personen met een mensgerichte en introverte voorkeursstijl.


Uiteraard is geen mens puur ‘rood', ‘geel', ‘groen' of ‘blauw', soms ligt een score voor de vier types dicht bij elkaar. Er bestaan bijvoorbeeld topmanagers die zowel hoog scoren op de ‘D' van dominant en daadkracht, als op de ‘S' van stabiel en sociaal.

Wat levert een DISC profiel op?

Voordelen
  • DISC biedt een gedeelde taal die teamsleden helpt elkaar te begrijpen en efficiënter samen te werken.
  • De principes van deze analyse ondersteunen het leiderschap en (personeels)management.
  • Het assessment komt van pas bij het werven, selecteren en in dienst nemen van passende kandidaten.
  • Tijdens het proces van onboarding wordt het contact met aspirant werknemers persoonlijker, empathischer en efficiënter.
DISC kan meer inzicht geven in zowel je eigen gedrag als dat van teamleden. Duidelijk moet worden wat jou (of anderen) motiveert, hoe je je bij voorkeur opstelt in werksituaties en hoe je het beste kunt omgaan met (nieuwe) werknemers en collega's.



Geschreven door
Michiel van der Avoird
Redacteur & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Personeel Gezocht! | Top 50 kansberoepen

Welke banen hebben de toekomst? Bij welke bedrijven wordt het hardst naar personeel gezocht? Bekijk de top 50 kansberoepen op Werkzoeken.nl.
Michiel van der Avoird 14 sep 2020

Persoonlijk Ontwikkelingsplan (POP) | Voorbeeld & tips

Wat is een Persoonlijk Ontwikkelingsplan (POP) en hoe gebruik je het in je professionele en privéleven?
Michiel van der Avoird 31 mei 2020

Carrièreswitch: maar wat wil ik?

Klaar om een carrièreswitch te maken? Ontdek tips om uitdagend werk te vinden. Zet jouw ervaring in voor een beroep dat je helemaal ligt.
Michiel van der Avoird 9 apr 2020

Analytisch Vermogen: betekenis, belang & voorbeelden

Wat is analytisch vermogen precies? Waarom hechten werkgevers er zo'n groot belang aan? Hoe vermeld je het in je cv en sollicitatiebrief?
Michiel van der Avoird 21 jan 2021

20+ Communicatieve Vaardigheden (voor op je CV)

Communicatieve vaardigheden helpen je om aangenomen te worden, promotie te maken en succesvol te zijn gedurende je hele carrière.
Roeliene Bos 10 sep 2020

Een persoonlijke SWOT-analyse maken doe je zo!

Met een persoonlijke SWOT-analyse bepaal je je positie op de arbeidsmarkt. In dit blog leggen we uit hoe je dit model toepast.
Michiel van der Avoird 26 sep 2020
 
check