Gratis vs Betaalde Vacatureplaatsing: wat werkt het beste?

Gratis vs Betaalde Vacatureplaatsing: wat werkt het beste?
Je vacature is ready to score! Maar wat werkt het beste: gratis of betaalde vacatureplaatsing? Verken beide opties in voordelen, nadelen en tips.

Wanneer kies je voor gratis of betaalde vacatureplaatsing?

De keuze hangt af van je budget, doelgroep en hoe snel je een werknemer nodig hebt. Neem daarom beide opties even goed onder de loep.

Optie 1. Gratis vacatures plaatsen

Gratis vacatures plaatsen doe je op social media en/of op vacatureplatforms. Het voordeel zit hem natuurlijk in het woord 'gratis' en dat is erg prettig als je over weinig budget beschikt. Aan de andere kant: aan het plaatsen van gratis vacatures zitten ook nadelen.

Je bereikt weliswaar een breed publiek, maar je bereikt niet altijd automatisch het JUISTE publiek. Het kan zelfs lang duren voor je de juiste kandidaat vindt.

Op kanalen waar het plaatsen van gratis vacatures mogelijk is, heb je meer last van concurrentie. Gratis plaatsing trekt immers meer bedrijven aan.

Bereik vergroten van een gratis vacature
Met deze twee ingrepen vergroot je de kans dat een gratis vacature toch wat meer bereik haalt.
  1. Zorg voor een vacature die in woord en beeld kwalitatief sterk is.
  2. Plaats de vacature op een kanaal dat druk bezocht wordt door je kandidaten.

Optie 2. Betaalde vacatureplaatsing

Betaalde vacatureplaatsing houdt in dat je een kanaal betaalt om een vacature te plaatsen. Meestal loont dit, omdat de vacature dan exclusief wordt getoond aan de juiste doelgroep. De kans dat alleen kandidaten met de juiste ervaring zich aanmelden, is dan ook vele malen groter vergeleken bij gratis vacatureplaatsing.

Maar hoe hoog zijn de kosten?

De kosten verschillen per socialmediakanaal en per vacatureplatform. Of dit acceptabele kosten zijn, is aan jou om te bepalen. In ons artikel 'CPC, CPA, CPM? E-recruitment begrippen uitgelegd' vind je meer informatie over hoe aanbieders precies de kosten berekenen. Door meer inzicht te krijgen in hun verdienmodel kun je beter bepalen wat de diensten voor jou waard zijn.

Kosten versus tijdsbesparing

Door betaalde vacatureplaatsing kun je veel tijd besparen op het zoeken naar geschikte kandidaten. Deze tijd kun je zelfs goed gebruiken om je employer branding en/of de candidate experience te verbeteren. Voor wat betreft dit laatste: je krijgt meer tijd om aangemelde kandidaten persoonlijke aandacht te geven.

Extra voordelen van betaalde vacatureplaatsing

Afhankelijk van wat voor abonnement je afsluit, geniet je vaak ook van deze voordelen:
  • Je vacature blijft langer zichtbaar dan een gratis vacature.
  • Je vacature wordt vaker bovenaan geplaatst. Zo blijf je de concurrentie ook een stap voor.
  • Je kunt vacatures makkelijker A/B-testen. Zo weet je welke vacature beter werkt en waarom.
  • Je kunt zelf actief op zoek gaan naar kandidaten en die benaderen.

Nadelen van betaalde vacatureplaatsing

Aan betaalde vacatureplaatsing zitten ook nadelen.

  • De kosten kunnen fors oplopen, maar dit gebeurt vooral als je zonder een goed doordachte strategie aan betaalde vacatureplaatsing begint.

  • Meer bereik betekent niet altijd betere sollicitanten. Kies de kanalen dus zorgvuldig: ga alleen voor kanalen waar je doelgroep sterk vertegenwoordigd is. Je besteedt je budget dan ook effectiever.

Wat is dus beter: gratis of betaalde vacatures?

Kandidaten aantrekken met een gratis vacature is mogelijk, maar je vacature moet dan wel van zeer goede kwaliteit zijn en op een kanaal staan dat relevant is voor jouw doelgroep.

De vraag is eigenlijk vooral: hoe snel wil je scoren?

Want als je per direct of met spoed iemand nodig hebt, is betaalde vacatureplaatsing geschikter. Dit neemt overigens niet weg dat de vacature nog steeds van goede kwaliteit moet zijn en op een kanaal moet staan waar je doelgroep actief aan deelneemt.

Vacatureplaatsing: hoe kun je het beste beginnen?

Voor een vliegende start in vacatureplaatsing: volg deze stappen op!

  1. Begin met het gratis plaatsen van vacatures op Werkzoeken.nl en op je socials.
  2. Vraag je werknemers en volgers om de vacature te delen. Zo krijg je al meer bereik.

Stap je over op betaald adverteren? Of combineer je dit met gratis plaatsing?

Als je wilt dat je vacatures nog meer bereik krijgen, dan kun je bij verschillende aanbieders voor 'boost'-mogelijkheden kiezen, denk bijvoorbeeld aan vacaturesponsoring. Maar ga wel eerst na of je budget hiervoor toereikend is.

Hier een paar tips:
  1. Check de kosten per vacaturesite.
  2. Check ook bij de relevantste socialmediakanalen wat de kosten zijn voor vacatureplaatsing.
  3. Zoek ook naar gespecialiseerde vacaturebanken om je doelgroep nog sneller te bereiken.
Geschreven door
Inge Stakenborg
Redacteur & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Vacature Plaatsen? Regel eerst deze 9 zaken

Wil jij vacatures online plaatsen? Voordat je dit doet, moet je eerst een aantal zaken binnen je organisatie regelen. Bekijk hiervoor deze lijst.

Offline Recruitment als Aanvulling op online Vacatureplaatsingen

Hoe kun je buiten het internet je vacatures presenteren? Offline recruitment kan online recruitment prima aanvullen. Of misschien zelfs vervangen.

Hoe meet je het Succes van je Vacatureplaatsingen?

Je plaatst vacatures online, maar hoe zie je of die vacatures succesvol zijn? Houd het zelf bij: gebruik de juiste tools en kijk naar de juiste KPI’...

De toekomst van vacatures plaatsen: Trends en Innovaties

Technologie ondersteunt recruitmentprocessen steeds beter. Als recruiter of HR-medewerker ben je dan ook vast benieuwd naar de trends en innovaties.

Effectief vacatures plaatsen: tips voor een groter bereik

Als je een vacature plaatst, dan mik je op een groot bereik. Soms werkt dat, maar soms moet je er extra moeite voor doen. Deze tips komen dan van pas.

Vacatures plaatsen op je eigen website: de voordelen

Als je vacatures op je eigen website plaatst, dan kan dat op een werkenbij-pagina. Maar wat zijn de voordelen van zo’n pagina?
 
check