Inge Stakenborg
Redacteur @ Werkzoeken.nl

Delen

Auto van de Zaak Leasen via je Werkgever: Hoe werkt het?

door Inge Stakenborg
15x bekeken
Dit blog is samengesteld door Werkzoeken.nl, al 10 jaar het #1 platform voor het werven van personeel in Nederland.

Wil je een auto van de zaak leasen via je werkgever? Ontdek hier hoe je dit regelt en bekijk alle leasevormen. Zo kom je tot een weloverwogen keuze.

Wat is een leaseauto?

Een leaseauto is een auto die men huurt van een leasemaatschappij. Het kan zijn dat je werkgever verschillende auto's huurt en jou er één aanbiedt om te gebruiken voor zakelijke ritten.

Leaseauto: secundaire arbeidsvoorwaarde of niet?

Een leaseauto hoort bij je secundaire arbeidsvoorwaarden. Dit is belangrijk om te weten, want het kan alle (verdere) afspraken rondom het gebruik van een auto van de zaak beïnvloeden. Bijvoorbeeld: wie gaat de kosten van de leaseauto dekken?

Maar eerst nog even dit: je werkgever is niet verplicht om je een leaseauto aan te bieden. Hij of zij zal eerst bepalen of je écht een auto nodig hebt om je werk goed te kunnen uitvoeren. Als je voor je beroep vaak klanten moet bezoeken of producten moet leveren, is een auto van de zaak meestal wel degelijk nodig.

Kortom, bespreek eerst met je werkgever of het gebruik van een leaseauto tot je secundaire arbeidsvoorwaarden behoort.

Hoe regel ik een leaseauto via mijn werkgever?

Je werkgever heeft misschien al een leaseprogramma opgezet waarbij je je kunt aansluiten. Vraag je werkgever anders of hij of zij bereid is om een leaseprogramma op te zetten. De werkgever kiest dan een leasemaatschappij of je gaat er samen naar op zoek.Tip: kies voor een leasemaatschappij met het Keurmerk Private Lease.

Wat zijn de verschillende lease-opties?

Afhankelijk van het soort werk dat je doet en de voorwaarden van je werkgever, zijn er verschillende opties in het leasen van een zakelijke auto. We noemen hier de meest voorkomende.

Operational lease (operationele lease)

  • Je huurt de auto van het leasebedrijf.
  • De auto blijft dus eigendom van het leasebedrijf.
  • Je betaalt een maandelijks bedrag om de auto te gebruiken.
  • Na de looptijd van het leasecontract lever je de auto weer in.

Financial lease (financiële lease)

  • Je sluit dus een huurkoopcontract af met het leasebedrijf.
  • Na de looptijd ben je eigenaar van de auto.
  • Let op: soms wordt een financiële lease aangeboden onder de naam ‘private lease'. Dit is echter een leasevorm met andere voorwaarden en gevolgen.

Shortlease (lease voor korte termijn)

  • Je huurt voor een korte periode een auto van het leasebedrijf.
  • Looptijd: tussen 30 dagen en 2 jaar.
  • Het contract is meestal na een maand opzegbaar.
  • Het kort leasen van een auto kan een uitkomst zijn als je, bijvoorbeeld, tijdelijk moet wachten op een andere auto.

Private lease voor werknemers (privé lease)

  • Je huurt privé een nieuwe auto.
  • Je betaalt een vast maandelijks bedrag aan het leasebedrijf.
  • Je betaalt alleen brandstof en eventuele boetes.
  • Deze kosten zijn voor het leasebedrijf: autoverzekering, wegenbelasting, onderhoud, reparaties en pechhulp.
  • Looptijd: 1 tot 5 jaar.
  • Let op: Je krijgt een BKR-registratie voor zolang het contract duurt. Dit kan (nadelige) gevolgen voor je hebben als je een hypotheek afsluit. Ga dus goed na of deze leasevorm voordelig voor je is, want je bent aan het einde van de looptijd géén eigenaar van de auto.

Occasion lease (huur van een tweedehands auto)

  • Je huurt een tweedehands auto van het leasebedrijf.
  • Deze vorm is een uitkomst als je het niet zo belangrijk vindt om in een duurdere auto te rijden. De bijtelling is ook gunstiger vergeleken met de bijtelling die je voor de nieuwste modellen auto's zou moeten betalen.
  • Je kunt op een occasion lease ook een private-lease contract afsluiten.
  • Looptijd: meestal korter dan bij andere vormen. Kies je voor een korte looptijd (bijvoorbeeld minder dan 12 maanden)? Je maandbedrag wordt dan hoger vergeleken bij het bedrag van een langere looptijd.

Wat staat er in een leasecontract?

De inhoud van een leasecontract kan per gekozen leasevorm verschillen. Zoek daarom goed uit welke voorwaarden voor jou en voor je werkgever van belang zijn. Denk bijvoorbeeld aan wat er allemaal verzekerd is en wat niet. Denk ook aan de keuze van het soort auto (milieuvriendelijk of niet?), aan de kilometerlimiet en aan de looptijd. Kortom, er zijn veel zaken om over te beslissen.

Wat is de kilometerlimiet en met welke regels krijg je te maken?

Als je via een leasebedrijf een auto huurt, geldt er vanuit het leasebedrijf een kilometerlimiet. Het aantal kilometers dat je mag rijden is afhankelijk van de afgesproken leaseprijs. De leasemaatschappij houdt tegelijkertijd bij hoeveel kilometers je rijdt. Rijd je meer of minder kilometers dan afgesproken? Dit zijn dan de regels:

  • Maak je meer kilometers?
    • Voor elke extra kilometer die je gemaakt hebt, betaal je extra. Dit reken je uit met de meerkilometerprijs. Deze prijs staat in je leasecontract. Je vermenigvuldigt dan het aantal extra kilometers met de meerkilometerprijs.
  • Maak je minder kilometers?
    • Als je minder kilometers hebt gemaakt dan afgesproken, dan krijg je hier alleen geld voor terug als dat in de Aanvullende Voorwaarden van je contract staat.
  • Ik maak regelmatig meer kilometers. Wat moet ik doen?
    • Vraag aan je leasemaatschappij of je je kilometerbundel tussentijds mag verhogen. In veel gevallen is dit mogelijk. Je voorkomt zo dat je voor toekomstige extra kilometers de meerprijs gaat betalen.

Kosten voor de leaseauto: wie betaalt wat?

Er zijn dus verschillende leasevormen mogelijk. De voorwaarden in de contracten verschillen dan ook meestal. De vorm die je (samen met je werkgever) kiest, hangt helemaal af van het beleid van je werkgever en van de overeenkomst die je met hem of haar hebt afgesloten. Voor wat betreft de kosten schetsen we daarom drie algemene scenario's:

  1. Je werkgever betaalt de kosten - Als je werkgever heeft bepaald dat je leaseauto een secundaire arbeidsvoorwaarde is, kan het zijn dat je werkgever alle kosten betaalt. Denk hierbij aan kosten voor brandstof, onderhoud, verzekering en belastingen. Misschien moet je je werkgever wel een eigen bijdrage betalen, bijvoorbeeld voor brandstof of voor het eigen risico bij schade. Ook voor privégebruik betaal je meestal een eigen bijdrage. Hierover lees je verderop meer.
  2. Jij betaalt de kosten - Misschien ben je bereid om zelf de kosten te dragen voor een leaseauto. Je hebt dan waarschijnlijk gekozen voor een financiële lease of een private lease. Tip: let bij deze leasevormen altijd extra goed op de voorwaarden.
  3. Jij en je werkgever betalen de kosten - Dit is de meest voorkomende afspraak tussen werknemers en werkgevers. Jij betaalt dan mogelijk de brandstof en bijdragen voor het privégebruik (denk aan de bijtelling). Je baas betaalt dan mogelijk het onderhoud, de verzekering en de leasekosten.

Belangrijk! Om tot een goed inzicht te komen over hoe de kosten van een leaseauto worden verdeeld, moet je goed weten welke voorwaarden verbonden zijn aan een specifiek leasecontract. Informeer ook zeker naar het beleid van je bedrijf over het leasen van een auto voor de zaak. Meestal krijg je informatie via de HR-afdeling.

Mag ik een leaseauto ook privé gebruiken?

Je mag een leaseauto ook privé gebruiken. Houd er wel rekening mee dat je te maken krijgt met bijtelling als je meer dan 500 kilometer per jaar aan privéritten rijdt. Bijtelling is een extra belasting op je loon. De Belastingdienst beschouwt privéritten met een zakelijke auto namelijk als loon in natura.

Belastingen: bijtelling en leaseauto van de zaak

Als je jaarlijks meer dan 500 kilometer privé rijdt met de leaseauto van de zaak, krijg je dus te maken met bijtelling. Lees meer over de bijtelling en bekijk een voorbeeldberekening.

Blijf je onder de 500 kilometer? Je hoeft dan geen bijtelling te betalen. Je moet dan wel een ‘Verklaring geen privégebruik auto' invullen voor de Belastingdienst.

Let op: je moet hierbij kunnen bewijzen dat je onder de 500-kilometergrens zit. Dit doe je door zelf een sluitende rittenadministratie bij te houden.

Kan ik mijn bijtelling verminderen als ik een zuinige lease-auto kies?

Het is mogelijk om minder bijtelling te betalen als je voor een zuinige leaseauto kiest. Zo geldt voor elektrische auto's momenteel (2023) een bijtellingspercentage van 16% voor het deel van de catalogusprijs tot en met €30.000 in plaats van een bijtellingspercentage van 22% voor een auto op benzine of diesel.

Zoek je (andere) actuele bijtellingspercentages? Kijk dan even op deze pagina van de Belastingdienst. Scroll daar naar onderen en je ziet per jaartal de geldende percentages.

Betaal ik aan mijn werkgever een eigen bijdrage voor privégebruik van de leaseauto?

Het is mogelijk dat je een eigen bijdrage aan je werkgever moet betalen voor privégebruik van de leaseauto of voor andere kosten die bij de leaseauto horen. Zo heeft je werkgever misschien een maximumbedrag opgesteld voor werknemers die gebruikmaken van een leaseauto. Overschrijd je dit bedrag, bijvoorbeeld omdat je in een duurdere auto wilt rijden? Dan betaal je het verschil als eigen bijdrage terug aan je werkgever.

Hoe betaal ik de eigen bijdrage?

Je betaalt een vast bedrag per maand aan de werkgever. Het kan ook zijn dat de werkgever het bedrag inhoudt op je loon.

Zit er een belastingvoordeel aan de eigen bijdrage?

Jazeker. Je kunt de eigen bijdrage aftrekken van de bijtelling.

7.000+ Bedrijven zoeken via ons platform naar kandidaten als jij.

Bekijk alle vacatures