Sollicitatie per Mail versturen? 8 nuttige tips (2024)

Sollicitatie per Mail versturen? 8 nuttige tips (2024)

Solliciteren doe je tegenwoordig digitaal. Hoe schrijf je een begeleidende mail voor je sollicitatiebrief en cv?

Hoewel veel werkgevers vandaag de dag eisen dat je een sollicitatieformulier invult, is solliciteren via mail nog vrij gebruikelijk. Als je op de traditionele manier solliciteert, is het format en protocol duidelijk. Maar hoe zit dat als je digitaal solliciteert? Via email of invulvelden op een grote vacature(web)site? Hoe benader je de contactpersoon, potentiële werkgever of HR-manager? We geven 8 adviezen.
6bd2cc4918339b30d29ca80f48f7ffe41ca90db09ce73ee7.png


Wat zet je in een sollicitatiemail?

1. Gebruik een fatsoenlijk en persoonlijk mailadres
Denk om het adres waarvandaan je de sollicitatie verstuurt. Outlook, Gmail; het type account maakt weinig uit. Gebruik niet je werkmail of een te jolige emailnaam uit je studententijd (bijv. dolopfeestjesjanpeter@mailadres). Het komt hoe dan ook professioneler over als je eigen naam in het e-mailadres is verwerkt.

2. Plaats als onderwerpregel: sollicitatie + functie + vacaturenummer
Vermeld de functienaam en het vacaturenummer op correcte wijze in de titel van je bericht. Wees secuur, maak geen spelfouten.

3. Let op de naam in de aanhef van je mail
Tot wie richt je je? Vooral als je veel sollicitaties verstuurt, bestaat de kans dat je een verkeerde naam in de aanhef gebruikt. Je weet dan in ieder geval zeker dat er geen reactie komt op je aanvraag.
4. Houd de begeleidende tekst kort maar krachtig
Plak niet je hele motivatie en cv in de mail, maar voeg ze bij als aparte bijlage(n). Schrijf een korte begeleidende tekst zoals in het voorbeeld hieronder.

Geachte heer Jansen,

Hierbij wil ik mijn belangstelling kenbaar maken voor de vacature van beleidsadviseur. Bijgaand vindt u mijn motivatiebrief en cv.

Ik hoor graag van u.

Met vriendelijke groeten,
Jan Peters

Bijlagen:
Motivatiebrief
Curriculum vitae

5. Controleer je mail, sollicitatie en cv op slordigheden
Reageren via e-mail of internet is een eenvoudige manier om je belangstelling kenbaar te maken. Het is voor een sollicitant echter wel belangrijk om gemakzucht buiten de deur te houden. Bij het versturen van een brief per post ben je doorgaans alerter.

Let dus op de details, voorkom typefoutjes en andere slordigheden. Hanteer dezelfde (schrijf)wijze als in je brief. Sla de tekst en het cv op in pdf-formaat. Geef alle documenten een nette naam, bijvoorbeeld sollicitatie-JanPeters.pdf en cv-JanPeters.pdf.

6. Open sollicitatie? Breid je mail nog wat verder uit
Verstuur je een open sollicitatie via mail? Breid je begeleidende tekst uit om de aandacht van de werkgever te trekken. Zet de eerste zin uit je brief neer en verwijs naar je gehele motivering in de bijlage. Geef in het onderwerp van je bericht aan dat het een open sollicitatie betreft en noem de functienaam.

7. Voeg een CTA toe
Eindig met een zin die de lezer aanzet tot actie. Geef bijvoorbeeld je telefoonnummer(s) (mobiel en/of vast) ‘om te kunnen bespreken hoe een toekomstige samenwerking eruit zou kunnen gaan zien.'
88268646b97298f141ad3b900c1ff84ddccdc0f5e9f01b80.png
8. Nabellen!
Bel de contactpersoon als je na twee weken nog geen reactie hebt gekregen op je sollicitatiebrief. Zeg bijvoorbeeld: ‘Geachte heer Jansen, ik bel in verband met een sollicitatie die ik u heb toegestuurd. Ik ben erg geïnteresseerd in de vacature voor de functie van beleidsadviseur binnen uw bedrijf en wil er zeker van zijn dat u mijn reactie heeft ontvangen.' Op deze manier kom je erachter of de recruiter / werkgever nog bezig is met het selecteren van cv's of dat de vacature al is ingevuld.

Luister naar wat je contactpersoon zegt. Is hij of zij nog brieven aan het doornemen? Vraag gedurende welke periode hij/zij begint met het benaderen van kandidaten. Als je vervolgens geen telefoontje of e-mail ontvangt in de aangegeven periode, ben je waarschijnlijk geen mededinger voor de functie.

Geschreven door
Michiel van der Avoird
Redacteur & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Sterke en Zwakke Punten benoemen tijdens je Sollicitatie

‘Kun je een aantal van je goede eigenschappen noemen?' ‘Wat zijn je zwakke punten?' Lees hoe je deze sollicitatievragen kunt beantwoorden.
Michiel van der Avoird 25 apr 2020

De 100 meestgestelde Sollicitatievragen

Met een goede voorbereiding beantwoord je lastige sollicitatievragen in een handomdraai. We zetten 100 vragen op een rij en voorzien je van tips.
Roeliene Bos 10 mei 2020

Kennismakingsgesprek? Zo maak je indruk (11 tips)

Het eerste sollicitatiegesprek dat je met een bedrijf voert, noemen we het kennismakingsgesprek. Hoe ziet zo’n gesprek eruit en hoe bereid je je voo...
Roeliene Bos 6 jul 2020

Sollicitatiebrief Schrijven: opbouw, tips & voorbeelden

Met een krachtige argumentatie, juiste structuur en goede opmaak maak je een sterke indruk met je sollicitatiebrief.
Michiel van der Avoird 10 apr 2020

Welke baan past bij mij? (9 tips)

Iedereen wil een passende baan, maar hoe pak je zoiets aan? Lees onze tips en misschien ben je volgend jaar wel een ...
Roeliene Bos 6 jun 2020

Elevator Pitch: een presentatie over jezelf

Met een sterke elevator pitch zet je de kers op de taart. Of je nu een sollicitatiegesprek voert, een vergadering leidt of een presentatie houdt.
Michiel van der Avoird 11 apr 2020
 
check